Efter nio år



Idag lämnade de sista amerikanska soldaterna Irak efter ett nio års långt krig där mer än 4400 amerikaner och 100 000 civila förlorade sina liv, men det är miljoner människor som fått lida.



När Irak anfölls den 20 mars 2003 av en koalition av länder där USA och Storbritannien stod för de största insasterna, kallades det inte för krig, utan för "operation Iraqi freedom". Jag kommer väl ihåg att vi satt och såg på tv när de första bomberna exploderade under den mörka tidiga morgonen i Irak.

President George W Bush invaderade Irak eftersom Saddam Hussein utgjorde en fara då det påstods att landet hade utvecklat massförstörelsevapen. Man var rädd att de skulle komma i händerna på terrorister som skulle använda dem mot USA. FN och många länder, bland annat Ryssland, Frankrike och Tyskland motsatte sig en väpnad attack mot Irak eftersom det inte fanns tillräckliga bevis för att de hade kärnvapen.



Det tog bara tre veckor så hade man intagit Bagdad och Saddam Husseins regim var störtad. Om President Bush trodde att det Irakiska folket skulle hurra och hylla USA för att de störtat deras diktator, så hade han fel. Visserligen arrangerade USA att stor staty av Saddam Hussein revs och förstördes i centrala Bagdad, som skulle symbolisera regimens fall men något nationellt firande av "Iraqi freedom" blev det inte. Några massförstörelsevapen hittade man inte.

Istället för att snabbt avsluta invasionen och lämna landet efter att Saddam Hussein och hans närmaste män var antingen tillfångatagna eller dödade, möttes USA och dess allierade av motstånd från sekteristiska grupper, vilket yttrade sig i bland annat terrorattacker mot civila irakier och attacker mot soldater. Dessa ökade stadigt och efter tag ansåg flera bedömare att Irak befann sig i inbördeskrig. President Bush försökte lösa det genom att skicka dit fler amerikanska trupper, för att säkra Bagdad men det trappade bara upp konflikten. 2007 försökte den demokratiska majoriteten i kongressen att få ett slut på kriget men Bush använde sitt veto för att förhindra det. Han ville inte lämna Irak i ett inferno, som han ironiskt nog själv var orsaken till. 

Kriget i Irak slutade egentligen officiellt den 20 maj 2003 men eftersom strider fortfarande fortgick ansågs kriget fortfarande pågå. Den 19 augusti 2010 lämnade de sista utländska stridande trupperna Irak. 50 000 soldater stannade kvar för rådgivning och utbildning av irakiska militärer, men dessa soldater lämnade alltså Irak idag nästan 9 år senare. Detta krig har kostat mycket både vad det gäller lidande och ekonomiskt. Dessutom ledde invasionen till en massiv anti-USA propaganda över hela världen. USA tappade mycket i anseende internationellt. Amerikanska folket blev också trötta på detta långdragna krig, som kostade mycket pengar, och ansåg att det var inte USAs uppgift att lösa problemen mellan religösa grupper.



Många är nu oroliga för vad som ska hända i Irak. Den politiska situationen är mycket komplicerad på grund av spänningar mellan etniska grupperingar (kurder och araber) samt mellan religösa grupperingar (Shia- och sunnimuslimer). Idag är det en shiadominerande regering men under Saddam Husseins tid var det Sunni som styrde. Det är upplagt för bråk om vem som ska styra olika områden i Irak. Även oron för utvecklingen i Syrien samt kärnvapenkrisen mellan Iran och Israel påverkar landet. Irak har dessutom inget fullt utvecklat försvar ännu utan lär först 2020 vara i stånd att försvara sig själva.



De flesta av de konservativa presidentkandidaterna anser att det var vansinningt att President Obama beslutade att amerikanska soldater helt skulle lämna landet idag. De vill vara kvar för att ha beredskap ifall Iran kommer på att göra något mot Israel eller Irak. Nu har man istället lämnat Irak till sitt öde och de menar att nu kan vad som helt kan hända.

De flesta av det amerikanska folket är väldigt trötta på krig och dessa enorma summor som det kostar att hålla iordning i länder som Irak och Afganistan och anser att trupperna har gjort sitt och ska återvända hem. Är det USAs jobb att agera världspolis och försöka lösa djupa konflikter som är omöjliga att reda ut? Har man rätt att stanna kvar i ett land efter att kriget är över bara för att det är strategiskt fördelaktigt?

Jag tycker att Obama gjorde rätt som satte punkt för ett krig som var var fel från början.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0