BidragsfuskDen senaste tiden har fusk med personliga assistenter uppdagats. Nu är det ett nytt fall i Halmstad där en man och kvinna nu sitter anhållna för grovt bedrägeri och grovt bidragsfusk. De har varit assistenter till en kvinna med funktionshinder och misstänks nu för ett utbrett fusk med tidsrapporter. Misstankar finns också att mannens 93-åriga mamma också avlönasts som assistent.

I veckan dömdes en 43-årig man till 4 års fängelse för att lurat till sig 13 miljoner. Han uppgav att han behövde hjälp dygnet runt och kvitterade ut stöd under 6 år. Hans två bröder samt sambo, som var hans assistenter, dömdes också till fängelse.

För det första så undrar jag hur det är möjligt att försäkringskassan kan betala ut så mycket pengar utan att lyfta på ögonbrynen när det är endast anhöriga som är vårdgivare. Prioriteras anhöriga för sådana arbeten och anställs inte personalen via arbetsförmedlingen? Dessutom undrar jag hur det kan ta 6 år innan fusket uppdagades? Var finns kontrollerna?

4 års fängelse är alldeles för milt straff så sådana bedrägerier. Lura staten på så mycket pengar borde bestraffas hårdare. Det viktigaste är dock inte bestraffningen utan att försäkringskassan och de myndigheter som är inblandade för denna typen av utbetalningar, har tillräcklig med resurser för att göra rätt bedömningar och kontrollera att ersättningar inte felaktigt betalas ut.

 Jag anser att försäkringskassan som hade anvaret för 43-åringen är lika skyldig som mannen själv eftersom de misslyckade i att göra rätt uppföljningar och kontroller.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0