Redo för pajkastning ikväll

Ikväll är det dax för den sista tv debatten för de republikanska presidentkandiadterna, innan det första viktiga valet i Iowa den 3 januari. Det lär nog bli en het debatt med många slag under bältet för att plocka poäng, som man inte får missa.

Som jag tidigare bloggat om har det inte varit en entylig ledare, utan de republikanska väljarna har hoppat från den ena kandidaten till den andra. Mitt Romney satt stabilt i båten och ledde tills för 3 veckor sedan då Newt Gingrich seglade förbi och orsakade skvalpvågor ända in i Vita huset. Även Ron Paul har fått medvind nu, men de andra kandidaterna är så långt bak i racet att det nog blir omöjligt att hämta in försprånget.

Anledningen till byte av kandidatfavoriter är att republikanerna inte riktigt kan förlika sig med Romney utan letar efter någon som är bättre. Efter att Gingrich gjorde bra ifrån sig i ett par debatter, har han nu en ledning med 32% jämfört med Romney som bara har 21% mot tidigare 25%.

 Newt Gingrich, fd talman och republikanernas presidentkandiat

Många republikaner som känner Gingrich är livrädda för att han ska bli vår nästa president. Han har karisma och en snabb och vass tunga och han är inte rädd för att säga vad han tycker. Många tror att han bäst kan utmana Obama eftersom han alltid har svar på tal och han är mycket skärpt, men bakom fasaden finns en mindre trevlig personlighet. Han är inte känd för att vara en bra ledare och har mycket i bagaget från sin tid som talman. 

 David Axelrod som arbetar för Obamas preidentkapanj

DN skrev idag att "enligt Axelrod kommer en fortsatt uppgång för ex-talmannen att blotta hans minst smickrande personliga och yrkesmässiga sidor. Han citerade ett politiskt visdomsord från en Chicagopolitiker som en gång sagt till honom: – Kom ihåg att ju högre en apa klättrar på en stång, desto mer kan du se hans rumpa, och talmannen befinner sig högt upp på stången just nu och vi får väl se vad folk tycker om utsikten."

  Kommer Gingrich att nå hela vägen upp?

Det jag hört av Gingrich ger mig kalla kårar. Han är så slug att han säger att invandrare som varit här i 20 år ska få stanna, bara för att locka till sig röster från latinbefolkningen. Det låter som han menar att alla kommer att få stanna här, men han menar bara ett fåtal och resten är ovälkomna. Han lockar även till sig röster från den judiska befolkningen genom att förneka det palestinska folket. Han inbjuder därmed till konflikter med Iran och andra muslimska länder.

Det tragiska med hela valet och Obamas tre år i Vita Huset, är att republikanerna avskyr honom och gör vad som helst för att få bort honom. De har i princip motarbetat Obama sedan första dagen och har till och med satt landets bästa åt sidan för att uppnå sitt mål och det är att få bort honom. Jag tror inte att det är Obamas fel att det har varit usla år för det amerikanska folket utan det är kongressen som bär stor del av skulden på grund av deras ovilja att samarbeta för att få landet på fötter. 

Förhoppningsvis finns det många intelligenta människor som vägrar deltaga i detta spel och väljer att inte rösta på republikanerna. Vem väljer att rösta på en oduglig person, bara för han är republikan? Tyvärr allt för många, tror jag.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0