Bara skelettet kvar

 

I veckan brändes julbocken i Gävle ner igen.

          

Lyckligtvis finns gärningsmannen dokumenterad på webkamerorna som kommunen satte upp 2006, för att bevaka julbocken. Nu är det väl bara för polisen att identifiera och åtala den personen. Nej, så lätt är det inte i Sverige för det är nämligen inga övervakningskameror som sitter uppe och som skulle kunnat identifiera brottslingen. Det inte är tillåtet i Sverige eftersom det inskränker på den personliga integriteten. 

Gävle kommun har istället installerat webkameror som inte kan identfiera bockbrännare, för kvaliteten är för dålig, utan de är till för att roa hela världen eftersom 140 länder varje år följer julbockens liv. Det verkar nästan som om Gävle kommun vill att bocken ska sluta sitt liv i lågor eftersom följetongen marknadsför och gör reklam för staden. 

Jag har inga problem att förstå att Sverige brottas med hög brottslighet och många olösta fall eftersom man inte tillåter enkla och billiga hjälpmedel som övervakningskameror. I USA ser man dagligen bilder på brottslingar i tidningar och på tv som åker fast på grund av att de blivit fångade på bild och kan identifieras med hjälp av bland annat allmännheten. Övervakningskameror dokumenterar inte bara brott utan de kan också vara avskräckande och därmed brottsförebyggande.

Är det inte viktigare med allmänhetens (inklusive halmbockars) säkerhet före brottslingars?

Det kvarvarande bockaskelettet får representera Sveriges misslyckande med att stävja brottlighet.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0