Ska det vara gratis?


 Lunds Universitet

Tidigare var det gratis för alla studenter i hela världen att studera på svenska universitet och högskolor. Nyligen ändrade regeringen reglerna och idag måste de flesta studenter från länder utanför EU, EES samt Schweiz betala för sin studier i Sverige.

Anledningen till att man började införa avgifter var att de utländska studenterna var för många och kostade skattebetalarna i Sverige för mycket pengar samt att svenska läroverk skulle konkurrera med kvalitet och inte med gratis utbildning.

I USA måste alla studenter betala för sina universitetsstudier. Många nyblivna föräldrar börjar direkt spara i så kallade collegefonder för sina barn. Kostnaderna för studierna varierar mycket beroende på var man läser. Väljer man ett offentligt universitet i staten där man bor och betalar skatt, blir det oftast mycket billigare avgifter än om man väljer att läsa i en annan stat eller på ett privat universitet. Har man inte pengar, kan man få stipendier och nersatta avgifter och ibland behöver man inte betala någonting alls för studierna. Är man en duktig idrottsman/kvinna eller har en annan talang, kan det innebära fria studier samt andra förmåner, som fri mat och logi eller fria hemresor, ifall man väljer en skola som absolut vill att man börjar där. 

Det finns hur många stipendier som helst att söka, både för amerikanska medborgare men även för utländska studenter. Många får dock inga bidrag alls, utan får betala ur egen ficka och för fyra års grundläggande studier kan det kosta flera hundra tusen kr till långt över en miljon. Då är inte frågan om en läkarutbildning eller en juristutbildning, för det kräver längre skolgång och kostar mycket mer.

Idag kan man läsa på DN debatt "att Sverige har tappat nio av tio utomeuropeiska studenter" sedan regeringen införde avgifter för dem. Antalet studenter från länder utanför Europa har minskat från 16 600 till 1200. Författarna till artikeln, Börje Ekholm, ordförande KTH, vd Investor och Carl Bennet, ordförande Göteborgs universitet och Getinge menar att "det är inte bara ett hot mot den kreativa mångfalden utan riskerar också att leda till akut brist på kompetent arbetskraft och till sämre möjligheter att konkurrera på internationella marknader".

De skriver också att många utbildningar, speciellt inom teknik och naturvetenskap kommer att få läggas ner på grund av minskad efterfrågan. Kompetensen inom svenska företag kommer att bli ännu mer akut och färre studenter kommer att söka till forskarutbildningen.

De skriver vidare att "det är också så att en utomeuropeisk student som har fått sin utbildning här ofta har ett unikt kontaktnät på sin hemmaplan, vilket kan vara avgörande för svenska företags möjligheter att utvecklas på viktiga tillväxtmarknader. Internationella studenter som efter sin utbildning lämnar Sverige har visat sig vara goda ambassadörer för vårt land. De medverkar till att öppna dörrar och förmedla värdefulla kontakter inom både akademi, näringsliv och politik".

Ekholm och Bennet vill hitta alternativa modeller som återigen kan locka utomeuropeiska studenter till Sverige. Ett förslag som de skriver om är "för att locka fler att ta jobb i svenska företag efter avslutad utbildning kan olika former prövas för att kompensera studenten för de studieavgifter som han/hon har betalt". De vill också se att ett rejält och attraktivt stipendieprogram införs.

Frågan är först om utomeuropeiska studenter är så viktiga för Sverige och Sveriges näringsliv, som Ekholm och Bennet påstår i sin debattartikel? Nästa fråga; har Sverige högskolor och universitet utbildningar i väldsklass så de kan konkurrera med andra länder i Europa och USA? Om högskoleutbildningarna i Sverige håller hög klass, varför väljer då 90% av de utomeuropeiska studenterna att inte studera i Sverige då det inte längre är gratis?

Om många av studenterna har dessa unika kontaktnät, som är så avgörande för svenska företag att kunna utvecklas på andra marknader, som Ekholm och Bennet skriver, har de säkert också ekonomiska resurser att de kan betala för sin utbildning. 

Det är kanske så att regeringen istället ska fokusera på att använda skattepengarna till att förbättra ubildningarna på universitet och högskolor, istället för att erbjuda gratis utbilning samt betala frikostiga stipendier till utomeuropeiska studenter som vill studera i Sverige?


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0