Hemskolning

I Sverige har man skolplikt och det är både på gott och ont. Det är bra att varken elever eller föräldrar kan besluta sig för att strunta i skolan och stanna stanna hemma av olika anledningar. Det är dock synd att man inte kan stänga av elever som en disciplinär åtgärd.

I USA har vi inte samma typ av skolplikt utan eleverna kan bli avstängda från skolan under en tid eller för alltid. De måste söka då sig till andra skolor utanför hemkommunen eller bli hemskolade. På skolorna finns tydliga regler för vad som är acceptabelt och inte samt vilken typ av åtgärder som vidtas om inte reglerna följs.

När eleverna börjar skolåret får föräldrarna en handbok som de ska gå genom med barnen om skolans mål och vad som förväntas av eleverna samt vad som händer om de inte följer reglerna. Föräldrarna måste skriva på att de och barnen har tagit del av informationen. Jag anser att det är bra eftersom det är tydligt både för eleverna och föräldrarna vad som gäller i skolan.

Det finns föräldrar som inte låter sina barn gå i kommunala eller privata skolor utan istället väljer att hemskola dem. Det finns många anledningar till hemskolning och det kan vara svaga barn som behöver läsa i sin egen takt, intelligenta barn som vill ha större utmaningar, mobbade barn som flyr skolan eller barn som till exempel tränar gymnastik 5 timmar om dagen och vill ha en mindre tidskrävande undervisning. Det finns också föräldrar och barn som inte gillar skolan av andra anledningar och därmed väljer bort den.

 

När barnen hemskolas sitter de ofta vid sina datorer och får undervisning, gör läxan och har prov. De väljer själv sin egen takt och det finns inga krav på vad de dagligen måste göra. Hemskolningsföretagen skickar material som ska användas under läsåret och de tillhandahåller hjälp av lärare som kan nås via telefon eller online.  

Man kan fråga sig om det är bra eller dåligt med att hemskola barn. Fördelar är att barn kan sova ut och behöver inte stiga upp tidigt för att kanske åka lång väg med skolbussen. Miljön hemma är kanske lugnare för barn som har svårt att koncentera sig i stimmiga klassrum. Ambitiösa elever behöver inte sitta av tiden i skolan utan kan bli bättre stimulerade genom en snabbare inlärningstakt. Sjukdommar eller andra anledningar som gör att barn inte kan vara närvarande i skolan hindrar inte barnen från skolgång.

Nackdelar är att de hemskolade barnen inte lär sig saker som att interagera och samarbeta med andra, både med barn och vuxna. I skolan lär man sig mycket mer än bara fakta. De missar viktiga lärdomar om hur man ska förhålla sig i olika situationer, till exempel att ta hänsyn och hjälpa andra elver. De missar även gemenskapen med andra barn under åkturen i skolbussen, på lunchen och rasterna. 

För vissa barn kan skolan vara en hård verklighet där de inte känner sig accepterade och blir utanför, så för dessa barn kan hemskolning bli räddningen under en tid. För barn som är skoltrötta och som hänger dåligt med i skolan är hemskolning ett dåligt alternativ eftersom de inte har några krav på sig. Studier har visat att dessa elever misslyckas ofta.

Studier har också visat att hemskolade barn ofta tar examen senare än skolbarn och att de generellt presterar sämre på olika typer tester och nationella prov.

Jag tycker att undervisning ska bedrivas i skolan och inte i hemma. Barn ska uppfostras i hemmet men skolan ska hjälpa till att lära och utveckla barnen till goda samhällsmedborgare.


Jag läste det här som Lynette skrev på en blogg. Hon hemskolar sina två barn.So what does a typical school day look for us?  Please note these times are approximate.  We try to stay on track, but…

 • 8:00 – 9:00:  Breakfast, get dressed, brush teeth, make beds
 • 9:00ish:  School starts
 • Noonish:  Lunch
 • 1:00ish:  If we have any assignments that we didn’t complete, we work on those
 • Afternoon:  Play outside, finish any chores that didn’t get done in the morning, play games, read, etc.

Below are just some of the things our family loves about home schooling:

 • Not having to go outside to school in bad weather;
 • Getting to be outside on nice days when everyone else is in school;
 • Working at our own pace;
 • Pajama days;
 • Working ahead so we can have an extra day off;
 • Taking vacation when we want to;
 • Being able to pet the dog or cats during school;
 • Having Mom’s attention;
 • Getting to really know my children;
 • Never having to worry about striking teachers .

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0