Mississippis val


                 

Staten Mississippi går till val på tisdag för att rösta om man ska anse att ett befruktat ägg är en person.
 
Motståndsrörelsen till aborter, Personhood, anser att så fort ett ägg är befruktat ska det klassas som ett liv och därför skall all förstörelse av embryos klassas som mord.

Om invånarna röstar ja till att klassa ett befruktat ägg som människa, kan det resultera i att alla aborter förbjuds i Mississippi. Det kan bli så att kvinnor eller flickor tvingas föda barn som blivit till under våldtäkt eller insest. Kvinnor som riskerar sitt liv under graviditeten kan också bli nekada abort. Vissa abortmotståndare hävdar att en läkare inte ska välja mellan mammans eller barnets liv. 

Det kan också få till följd att kvinnor som idag får hjälp med att bli gravida genom att befruktade ägg planteras in i livmodern, inte längre kan få det gjort i Mississippi. När man gör den typ av behandling befruktar man nämligen flera ägg för att öka chansen att något av äggen överlever i väntan på att planteras in i kvinnans livmoder. Det är oftast bara ett eller två livsdugliga ägg som används och de andra förstörs. Genom att inte använda alla livsdugliga ägg som de befruktat, skulle i så fall innebära mord om lagen träder i kraft.

En ny lag kan också få konsekvenser att vissa typer av preventivmedel förbjuds, som p-piller och dagen efter- piller.

Faran är också att ifall Mississippi röstar ja, kan det att få till följd att abortmotståndarna runt om i landet får nytt bränsle och kräver lagändring i andra stater. 

Man får hoppas att invånarna i Mississippi, speciellt kvinnorna, står upp för sin rätt att själv bestämma över sitt liv och sin kropp och säger NEJ till detta förslag.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0