Nya cirkuskonster

 eller adjö, Rick Perry! I onsdags när de republikanska presidentkandidaterna deltog i en debatt (ja, Perry var med trots att han hotat med att avstå) fick Perry ett riktigt hjärnsläpp. Han skulle nämna tre myndigheter som han planerar att avveckla om han blir president, men kunde bara komma på två. Hur han än försökte komma på den tredje, så gick det inte. Det var smärtsamt att se hur han kämpade, men till sist fick han ge sig, oops...

                                      

Republikanerna har det tungt med sina presidentkandidater och det är den ena skandalen efter den andra. Ena gången uppträder Perry som berusad, nästa gång som han har alzheimers och man kan bara undra hur det blir nästa gång. Det vill säga, om det blir en nästa gång? Nu måste väl hans supportrar och finansiärer börja inse att det är bortkastat att pumpa in alla dessa pengar i hans kampanj.

 En som inte har ebb i kassan är Herman Cain. Anklagelserna att han ska ha sexuellt trakasserat fyra kvinnor under 1990-talet har fått pengarna att strömma in. Nu börjar väljarna strömma ut och det är främst kvinnorna som vänder Cain ryggen, men även de konservativa väljarna och teaparty anhängarna.  

 Andra kandidater blir mer populära på grund av andras misstag än av sina egna meriter. Newt Gingrich har fått ökat stöd och ligger nu tvåa, enligt de färskaste undersökningarna. Det är bara några månader sedan som hans kampanjarbetare och supporters lämnade honom efter skandaler på det privata planet. Han åkte iväg på lyxsemester med sin fru i början av kampanjen samt hade obetalda kreditkortsräkninger för smyckeköp i miljonklassen hos Tiffany. Han ansågs inte trovärdig av media som dömde ut honom och det är fortfarande tveksamt vad syftet med hans kampanj är. Just nu är han ute och marknadsför en ny bok, som han skrivit. 

Gingrich har hängt kvar trots ont om pengar i kampanjkassan och låga siffror i opinionsmätningarna. Han har gjort bra ifrån sig i de senaste debatterna och Cains och Perrys motgångar har har fått hans stjärna och inflödet av pengar att stiga. Många konservativa republikaner vill dock inte ha en president som är inne på sitt tredje äktenskap. Dessutom är han på något sett politiskt förbrukad eftersom han ständigt förknippas som "talmannen under president Clinton" och har många öppna sår från den tiden, som det kommer att hällas salt i.
 
 Mitt Romney sitter still i båten men den byter ständigt färdriktning. Om han inte ställer sig upp och därmed riskerar att falla i vattnet, har han störst chans att vinna nomineringen. Problemet är bara att han inte är en kandidat som högern vill ha, för att han är för mycket i mitten. Han försöker anpassa sig till teapartyt på ytterkanten, för att få deras röster. Ju mer höger han går desto mindre blir chansen att vinna över Obama. Kommer människor verkligen att rösta på någon som är mot aborter, äktenskap mellan homsexuella, höjda skatter, sjukvårdsreformen men som är för skattesänkningar för dem som redan har mest? Han har en chans ifall han lyckas övertyga väljarna att han kan få ordning på ekonomin, för det kommer att vara avgörande i det här valet.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0