Clowner jonglerar med hot

I lördagkväll var det dax för en ny debatt då de republikanska presidentkandidaterna diskuterade utrikespolitik.

Det var ett gäng clowner, förutom ett par förnuftiga män, som stod och skröt om hur de skulle sätta hela världen på plats ifall de blev USAs näste president. "Don't mess with us", var deras budskap. Några av dem var minsann inte rädda för att starta krig mot Iran. Romney lovade till och med att med Obama som president så kommer Iran få kärnvapen men inte med honom som commander in chief. 

Känner ni igen tongångarna från Bush-tiden då Irak skulle invaderas för att de hade kärnvapen och utgjorde ett enormt hot mot USA och resten av världen? Det visade sig inte finnas några kärnvapen och istället fick USA spendera 10 år i landet som kostade tusentals människoliv och miljarder av dollar som kunde använts till något bättre. Nu är vi där igen... 
Det diskuterades ifall waterboarding, så kallad skendränkning är tortyr eller inte. Under Bushs tid var det en tillåten förhörsmetod, men Obama förbjöd det. FN anser att det är tortyr men det gör inte clownen från Texas, den tuffe cowboyen Rick Perry. Han tycker att det är helt rätt att använda sig av denna metod. Är det krig så är det, menar han och den ståndpunkten kommer han ha tills han dör. Bachmann och Cain är för skendränkning och vill återinföra det.

Perry ska, om han blir president, strypa alla biståndpengar till alla länder i världen, inklusive Israel. Sedan är det upp till länderna att bevisa att de är USAs (och Perrys) vänner och allierade, innan de kan erhålla några bidrag. Gingrich är inne på samma spår och förstår inte varför Pakistan ska ha en enda dollar av USA när de håller terrorister bakom ryggen. Santorum och Bachmann var av annan åsikt, bland annat därför Pakistan har kärnvapen.

Kina ska också läxas upp för de kan inte hålla på att stjäla våra jobb och manipulera med sin valuta. Även i den här frågan skulle ärmarna kavlas upp och det skulle sättas hårt mot hårt. Enda problemet var att de flesta inte hade några konkreta planer för hur de skulle ta sig an problemet, utan det var mest tomma ord och hot. Huntsman som varit Kina ambassadör fick nästan ingen tid att redogöra för sina synpunkter. Däremot fick Perry hur mycket tid som helst för att prata nonsens.Obama blev ständigt kritiserad för sin politik, speciellt av Romney som använde mer tid till att tala om vad Obama gjorde fel än vad han själv tänkte göra som president. Michele Bachmann använde återigen sin skrämselstategi; "It's very dangerous" sa hon flera gånger med eftertyck när hon pratade om Iran och mellanöstern. Hon menade att det var en farlig tid nu eftersom Iran, Syrien och Pakistan är direkta hot mot Isreal. Det som fick hennes på fall var när hon för ett tag sedan uttalade sig att det var "very dangerous" att vaccinera unga flickor med HPV, livmodercancer vaccin, för de kunde bli utvecklingstörda. Efter det uttalandet hamnade hon också i clownligan och hennes stjärna dalade.Det fanns ett par seriösa män som tyvärr inte fick så mycket utrymme, för clownerna tog över hela showen. Ron Paul, Jon Huntsman och Rick Santorum hade vettiga synpunkter om utrikespolitiken. Det är för mig och många andra en gåta varför Jon Huntsman inte får mer utrymme och bättre opinionssiffror. Han är emot krig och tortyr och har istället sunda åsikter om hur man ska hantera konflikter i världen. Ron Paul är också känd för att vilja avsluta krig och vill ta hem soldater. Han är klart också emot tortyr. Santorum hade bra åsikter om att man måste samarbeta med Pakistan istället för att sätta hårt mot hårt, som bland annat Perry och Gingrich vill.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0