Thanksgiving


 
Imorgon är det thanksgiving, som firas den fjärde torsdagen i november och det är den största familjehögtiden i USA. Det är en helg då släkt och vänner samlas för att äta kalkon med tillbehör. Alla familjer har sina egna traditioner och recept som använts i generationer. Maten är viktig liksom samvaron men det viktigaste är att passa på att reflektera över varför man firar thanksgiving.

Traditionen går tillbaka till 1621 då nyanlända pilgrimer bjöd in indianer till en tre dagars fest för att dels tacka Gud för en lyckad resa, som tog dem till det "nya landet" samt att tacka för hjälpen de fick av indianerna med att så och skörda grödor. Sedan 1863 är det en helgdag i religösa tecken eftersom man dels vill tacka Gud men även passa på att ge och dela med sig till andra.I år kan man inte låta bli att fundera extra över begreppet "ge och ta" med tanke på vad som händer i världen. Igår misslyckades "superutskottet" i Washington med att komma överrens om hur man ska spara miljarder för att komma tillrätta med budgetunderskottet. Att landets ledare inte ens kan samarbeta får inte bara konsekvenser för USAs ekonomi utan resten av världen påverkas också av detta. Hur ska man med trovärdighet kunna medla i till exempel Israel-Palestina-konflikten när man inte kan hålla rent i eget hus? 

Det är en svår nöt att knäcka eftersom demokrater vill höja skatter istället för att sänka utgifter som påverkar välfärden och Republikaner vill tvärtom. Ungefär 60% av demoktaterna vill höja skatter och 40% vill istället sänka utgifterna. Av republikanerna vill 60% sänka utgifterna och 40% istället höja skatterna. Ekvationen går inte ihop.

Jag hoppas helgen blir en tid för reflektion att vi inte kan fortsätta leva över våra tillgångar, som vi gör idag. Nu är det tid för alla att hjälpa till med att ta ansvar både för ekonomin men även för jordens resurser.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0