Vaniljbullar

Vaniljdoften sprider sig i huset och det doftar ljuvligt. Kunde inte låta bli att baka lite bullar denna grå och regniga dag.

Är ni lite less på vanliga kanelbullar, så prova gärna de här bullarna med vanilj- och kardemumma fyllning. Jag lovar ett de kommer bli en ny favorit. Våra barn är inte lättflörtade med nya saker, men de här bullarna gick hem.

Deg
150 g smör
5 dl mjölk
1 pkt röd jäst
1 tsk salt
1 dl socker (90g)
ca 13 dl mjöl (780g)

Fyllning
150 g mjukt smör
6 msk socker
3 msk vaniljsocker
1 tsk stött kardemumma (ska vara i fyllningen och inte i degen)

Pensling
1 uppvispat ägg
pärlsocker

Tillagning
Smält smöret i en kastrull eller i en skål i micron tillsätt mjölken och värm till 37°.

Lägg i jästen och lös upp den och tillsätt sedan salt och socker.

Häll i mjölet lite i sänder (var försiktig så att du inte använder för mycket mjöl) och arbeta degen i ca 5 minuter, spar ev lite av mjölet till bakbordet. 

Låt degen vila under bakduk minst 45 minuter.

Ta upp degen på mjölat bakbord (jag knådar aldrig degen på bakbordet) och kavla ut den till en stor tunn rektangel. Du kan också dela degen i två bitar och kavla var för sig.

   

Blanda ihop fyllningen och bred ut på degen och rulla ihop till en eller två rullar från långsidan.

        

Skär hela längden i 24 bitar eller varje längd i 12 bitar (de ska vara stora) och ställ dem i bullformar, gärna stora formar, på plåtar med bakplåtspapper. Täck med bakduk. Låt bullarna jäsa minst 20 min.
Sätt ugnen på 250°.

    

Vispa upp ägget och pensla bullarna. Strö över pärlsocker och grädda bullarna i mitten av ugnen 8-10 min. Låt svalna på galler under bakduk.



  Klara för infrysning


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0