En ryggsäck med hat

Den 26 juni i år, i Mississippi, USA festade ett gäng vita ungdomar tillsammans. Under natten gav sig sju av dem iväg i två bilar till en statsdel där många svarta bor. Syftet med bilresan var att leta upp en svart person att bråka med.

Den första svarta personen de såg var James Anderson, 49 år gammal, som stod ensam på en parkeringsplats utanför ett hotell. Ungdomarna hoppade ur bilarna och misshandlade honom svårt. Därefter åkte en av bilarna iväg medan Deryl Dedmon, som körde den andra bilen med två flickor som passagerare, stannade kvar. De såg hur Anderson hade lyckats kravla sig ut på gatan och försökte resa sig upp. Då bestämde sig Dedmon att köra över honom, vilket han gjorde och sedan lämnade de honom att dö.

Ungdomarna träffades kort därefter på en Mac Donald's restaurang och Dedmons kommentar var "I ran that nigger over". Han sa det inte med skuld eller ånger utan med glädje.

Andersons familj fick information om han han avlidit i en förmodad smitolycka. Senare fick de reda på sanningen, när övervakningskamerorna på hotellet avslöjade vad som verkligen hade hänt.

Deryl Dedmon, 19 år, sitter nu anhållen för överlagt mord. Detta hände inte av en slump utan när de satte sig i bilarna hade de en tydlig avsikt med sin biltur, det vill säga ett hitta ett offer som var svart. Även en annan pojke sitter också anhållen, men inte för mord. De övriga fem är ännu inte anklagade för något.

Man blir bestört när man läser om sådana hatbrott. Hur kan ett gäng unga människor redan ha ett sådant hat och begå en sådan horribel handling? Föds man sådan eller är det något man lär sig från sin omgivning? Polisen tonar ner det hela och menar att det var en engångsföretelse. Tidningarnas källor beskriver en annan bild och det är att Deryl Dedmon och hans vänner inte är några duvungar. De har länge varit kända för sitt hat mot svarta och även trakasserat vita, som har svarta vänner. Om det stämmer så undrar man varför ingen har reagerat tidigare. Kanske rashat fortfarande är vanligt, trots förnekande att det är så, och att ingen riktigt bryr sig?

Tragiskt är att en oskyldig man ska behöva dö - för att han är svart samt att en 19-åring kanske ska behöva spendera resten av sitt liv i fängelse, bara för att han inte fick lära sig att alla är lika mycket värda, oavsett hudfärg.Kommentarer
Postat av: Babsan

Läs boken Niceville som skildrar rasismen i Mississippi på 60-talet. En sådan ingrodd rasism måste ta flera generationer att utplåna.

2011-10-24 @ 12:36:02
Postat av: Moster

Det är förfärligt att ngt sådant här händer. Tyvärr kommer nog rashat alltid att finnas hos en del individer.Men vi måste kämpa emot så det inte blir en rörelse eller ett politiskt parti med rasistisk grundtes.

2011-10-24 @ 16:05:16

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0