Har Obama redan kastat in handduken?Igår hörde jag i en intervju att President Obama höll med om att han är en "underdog" (en deltagare som inte förväntas vinna) i presidentvalet 2012 och att han inte själv har någonting emot att vara det.

Var det verkligen så klokt att säga så? En sittande president bör väl visa mer självförtroende, oavsett vad han känner. Om man visar sig svag, kastar sig vargarna över en och man blir ett lätt byte.

Under valet 2008 var jag först en anhängare av Hillary Clinton. Jag tyckte och trodde att hon skulle bli USA's nästa president och den första kvinnliga. När plötsligt Obama kom uppseglande som demokraternas "underdog", drogs jag snabbt med i hans karismatiska entusiasm och hans övertygande sätt fick mig att tro att han var rätt person att leda landet. "Change", "Yes, we can" - kändes så rätt. Washington skulle förändras, nya jobb skulle skapas, en ny sjukvårdsreform skulle införas och krig skulle successivt avslutas. Obama skulle ta oss ur den ekonomiska kris, som den dåvarande presidenten skapat och det skulle ske genom samarbete mellan demokrater och republikaner. Alla grupper i samhället skulle få det bättre med Obama's demokratiska styre.

 

Obama vann valet men det tog inte lång tid förrän han blev kallad socialist, hans amerikanska medborgarskap samt han religösa identitet blev ifrågasatt. Republikanerna visade sig inte alls vara intresserade av något samarbete, utan tvärtom. Uppförsbacken hade börjat.

 
Det är nu tre år sedan och vad har Obama igentligen åstadkommit? Han fick igenom den starkt ifrågasatta sjukvårdsreformen, miljarder dollar har betalats ut i stöd till företag, banker och finansinstutitioner, han har expanderat det sociala skyddsnätet för medborgarna, omfördelat trupper från Irak till Afganistan och planerar att avsluta krigen, hittat och dödat Bin Laden och i och med det försvaga Al-Qaeda, förbättrat förhållanden för homosexuella och etniska minoriteter samt mycket mer.

Obama har ändå inte lyckats bli den framgångsrika president, som många (inklusive jag) trodde att han skulle bli. Anledningen är att han inte har lyckats med det viktigaste - att skapa nya jobb. Arbetslösheten är skyhög och människor har det svårt. Han har inte heller lyckats övertyga republikanerna att samarbeta med honom. Istället uppstod Tea Party-rörelsen 2009 som protest mot Obamas stora stimulanspaket till banksektorn och de är nu även emot sjukvårdsreformen och skattehöjningar samt vill minska det statliga inflytandet. De har nu ett starkt fäste i USA.


När Obama tog över 2008 ärvde han en tung ryggsäck som Bush lämnade över. Nu har den ryggsäcken blivit ännu tyngre men den är inte längre Bushs. Det går inte längre att skylla på sin företrädare utan nu är det endast Obamas börda. Väljarna tvekar om Obama verkligen har förmågan att vända USA tillbaka till en stark väldsekonomi, som tidigare. Har han vad som krävs för att få mandat att leda landet ytterligare fyra år? Hur ska han få tillbaka väljarna? 


Jag har inte svaren men jag tror inte att han kommer att lyckas om han fortsätter säga att han är en "underdog", för vem vill rösta på någon som inte förväntas vinna?

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0