Herman CainHerman Cain föddes 1945 i Tennesse och annonserade i maj 2011 att han ställer upp i presidentvalen 2012 som kandidat för republikanerna. Cain är affärsman och innan han startade sin presidentkampanj var han sedan 2006 anställd av "Americans for Prosperity", AFP. Det är en politisk organisation som värnar om företagsamhet och motsätter sig statliga regleringar som de anser begränsar tillväxten.  Han är gift med Gloria sedan 30 år och de har två barn. Han är baptist och mycket engagerad i kyrkan.

Cain växte upp i en fattig familj där båda föräldrarna arbetade och hans pappa hade tre jobb för att de skulle kunna ha råd att bo i sitt eget hus. Familjen flyttade till Atlanta, Georgia där Cain gick i statliga skolor. Han läste vidare på universitetet där han tog en bachelor i matematik och en master i computer science.

Han började arbeta som utvecklare inom försvaret för att övergå till CocaCola som datasystem analytiker. Därefter arbetade som divisionschef för mer än 400 Burger King restauranger och under tre år vände han dem från de minst lönsamma till de mest lönsamma. Han blev sedan befodrad som vd för pizza kedjan "Godfather's Pizza", där han stannade i 10 år. Cain har därefter suttit med i flera styrelser för olika föreningar, varit ordförande i Federal Reserve Bank of Kansas City samt skrivit artiklar och pratat i radio.

År 1993 utmanade Cain president Clinton om hans sjukvårdsreform "Hillarycare" under en dabatt i Kansas City, Missouri. Clintons förslag blev sedan nedröstat i senaten och många ansåg att Cain hade en del i det nederlaget.

År 1996 var Cain ekonomisk rådgivare till presidentkandidat Dole i hans kampanj.

År 2000 kampanjade Cain själv som presidentkandiat, under en kort tid. När han slutade gav han sitt stöd till kandidaten Forbes och inte till G.W Bush.

År 2004 försökte han bli senator för Georogia, men kom tvåa och förlorade mot Isacson.

Under 2010 besökte Cain fler än 40 tea party möten och är själv en stark anhängare av rörelsen. När han annonserade sin presidentkampanj i maj 2011, var han en högoddsare. Hans opionssiffor har stadit ökat sedan dess och han anses vara den mest karismatiske kandidaten. Hans politik går ut på att han ska få landet på fötter igen genom en skatteplan som heter 9-9-9. Det innebär  9 % företagsskatt, 9% inkomstskatt och 9% moms. Alla de andra presidentkandidater liksom ekonomiska analytiker har kritiserat hans förslag och säger att det inte går ihop. Skattebördor går från rika till fattiga.

"Obama Care" vill han riva upp. Cain diagnostiserades i mars 2006 med tjocktarmscancer och hade metastaser i levern. Han gick igenom en rad undersökningar och behandlingar och trots dåliga odds, 30% chans att överleva, är han idag fri från cancern. Cain sa under en debatt att han skulle vara död idag om han blivit sjuk under "Obama Care" för att han inte skulle fått behandling i tid. Han menade att byråkrater skulle försvårat det för honom att få tillträde till undersökningar och behandling i tid, så cancern skulle hunnit sprida sig.  

Cain är emot illegal invandring och vill bygga ett elektriskt stängsel på gränsen mellan USA och Mexico. Han blev kritiserad för ett uttalande där han sa att det ska finns skyltar på den mexikanska sidan med texten "Eletric fence, it will kill you". Efteråt menade han sa att det varr ett skämt och bad om ursäkt, men det var inte helt trovärdig.

Han har också blivit kritiserad för en kontroversiell åksikt att muslimer inte ska få arbeta i hans stab. Cain tog sedan tillbaka det och sa att det var jihadister han menade. Han har varit dåligt påläst om konflikterna i mellanöstern och Afganistan. Cain är underhållande och karismatisk, liksom hans reklamfilmer som har fått mycket uppmärksamhet i media.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0