Mitt RomneyMitt Romney (född 1947) är en av de ledande kandidaterna till presidentsvalet. Han var även republikanernas kandidat 2008 men förlorade mot John McCain, som i sin tur förlorade mot president Obama. Innan han började kandidera till president var han guvernör i Massachusetts 2003-2007. Han är jurist och gift med Ann, som han träffade på gymnasiet. Tillsammans har de fem söner.

Romneys pappa var en framgångsrik vd på American Motors och blev sedan guvernör för Michigan 1963-1969. Romney arbetade då som praktikant hos sin pappa.

Han började läsa en grundutbildning på univerisetet och reste sedan till Frankrike för att missionera som mormon* under 30 månader, som hans förfäder traditionsenligt gjort. Därefter läste Romney juridik och tog även en MBA på Harvard University. Under många år var han en mycket framgångsrik affärsman och var bland annat vd och president för OS 2002 i Salt Lake City. Under sin yrkeskarriär byggde han upp en enorm förmögenhet.

1993 bestämde Romney sig för att ge sig in i politken och utmana senator Ted Kennedy i Massachusetts. Han ändrade sitt politiska status från oberoende till republikan 1993 och annonserade sedan sin kandidatur året efter. Han spenderade miljoner av sin egen förmögenhet på kampanjen, men förlorade till slut mot demokraten Kennedy, som varit senator sedan 1962.

Romney är inte lika konservativ som de flesta av sina rivaler. När han var governör tog han kontroll över ekonomin i staten genom bland annat minskade utgifter och höjda avgifter och till viss del skatter. Bland annat minskade han bidragen till statliga universitet som fick öka avgifterna på studenterna med 63% under 4 år, för att klara ekonomin. 

Han är för alternativa energikällor men vill bli mer oberoende av utländsk energi och vill borra olja i Artic. Han vill ha stark legal invandring, är emot amnesti av illegala invandrare och för deportering av dem. Guantanamo ska vara kvar och han vill öka öka kapaciteten, men han är emot tortyrliknande metoder som förhörsmetod. Han är själv jägare och har haft vapen sedan liten så han är för amerikanska vapenlagar med vissa restriktioner.

Romney ville att alla i Massachusetts skulle ha sjukvårdsförsäkring och därför införde han hälsovårdslag 2006. Det innebar att alla invånare uppmanades köpa hälsoförsäkring annars skulle de få böter i form av minskade skatteavdrag. Hans sjukvårdsplan är föregångaren till Obamas plan som många republikaner är emot och vill ta bort. Romney är därför hårt kritiserad för detta. Han hävdar själv i sin kampanj att han kommer att riva upp "Obama Care".

Många anser att Romney en flipp-floppare, det vill säga att han ständigt ändrar ståndpunkt. Han var tidigare för aborter men nu är han "pro life". Han godkände äktenskap mellan homosexullea som guvernör men är nu emot det. Många anser att Romney har en träig personlighet som har svårt att visa sympati och upplevs som distanserad. Att han är mormon* medför viss skeptisism hos väljare. Romney är för perfekt, han ser för bra ut och han är för framgångsrik men hans styrka är att han är en duktig affärsman med politisk erfarenhet som har förutsättningar att få iordning på landets finanser. 

*Mormoner tror på en levande profet som förmedlar guds ord till folket. Viktigt med starka familjevärderingar som till exempel inte att inte ha sex före äktenskap. Man ska leva måttfullt och ge 10% till kyrkan. De förespråkar "non-addiction", det vill säga de dricker inte alkohol, drycker med coffein som kaffe, te, coca cola och de använder inte droger. Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0