Rick Perry
En av republikanska kandidaterna i presidentvalet är Rick Perry, född 1950 i Texas. Han är sedan år 2000 guvernör i Texas. Han tog efter Gerorge W. Bush när han började sin presidentkampanj. Perry är gift med Anita, som han känt sedan grundskolan och de har två barn.

Perry kommer från en familj som under generationer bott i Texas. Han tjänstgjorde i flygvapnet innan han började jobba hos sin pappa, som hade en bomullsfarm. Han började sin politiska karriär som demokrat och satt under flera år med i Texas "house of representatives". Först 1989 blev han republikan och tjänstgjorde som jordbruksminister i Texas innan han först blev viceguvernör för att sedan bli vald till guvernör och har blivit omvald tre gånger.

Under de senaste 10 åren som Texas guvernör har skulderna i staten fördubblats. Utbildningen är bland den sämsta i landet och USAs utbildningsminister har kritiserat Perry för stora klasser och dåliga resultat. Texas har lägst andel vuxna med gymnasieutbildning i hela landet.

2001 drev han igenom en lag som gjorde det möjligt för ungdomar, som var illegala invandrare, att kunna läsa på Texas universitet för samma avgifter som andra Texasbor. De hade också möjlighet att få uppehållstillstånd och medborgarskap. Detta är han starkt kritiserad för av de andra presidentkandidaterna som anser att han inbjuder till illegal invandring. 

Perry är emot statligt finansierad sjukvård så hans stat har högst andel oförsäkrade i landet, 26% är oförsäkrade. Texas är näst sämst på att erbjuda förmånliga sjukförsäkringar. Han är mycket religös och "pro life" och har därför sanktionerat lagar angående restriktioner och regler kring aborter. Sedan 2010 måste man göra ett ultraljud innan man kan göra abort.

I februari 2007 beslöt Perry att alla flickor vid 12 års ålder skulle få vaccinet HPV, som skyddar mot livmodercancer. Vaccinationen skulle inte vara frivillig utan den skulle ingå i vaccinatiosprogrammet. Några månader senare, efter flera anmälningar och stämningar drog han tillbaka sitt direktiv. Detta är också något han också blivit kritiserad av de andra kandidaterna för, speciellt av Michele Bachmann. Kritiken var inte att han slutade med vaccinationprogrammet som skulle förebygga livmodercancer, utan att han bestämde sig för en obligatorisk vaccinering och därmed gick emot valfriheten.

Perry gick till val som guvernör att bekämpa brottsligheten med hårdare tag. Han är för dödsstraff och sedan han kom till makten i Texas har 234 individer avrättats. Han är för vapen och grundlagen som säger att medborgare har rätt att försvara sig. Dessutom vill han ha en nationell policy som förbjuder abort samt äktenskap mellan homosexuella.

Texas har ett stort problem med illegala invandrare som tar sig över gränsen från Mexico. Perry tror inte på att bygga ett stängsel utan vill komma åt problemet med fler vakter på marken istället. Han är emot vissa typer av register där arbetsgivare skulle kunna se om de anställer en illegal invandrare eller inte men han tror på ett annat system med en typ av anställningsbevis.

Perry tror inte att människan kan påverka och orsaka klimatförändringar. Han påstår att forskare hittat på uppgifter för att få mer pengar till forskning. Han är därför emot regulering av växthusgaserna för det skulle ha fruktansvärda konsekvenser för Texas ekonomi och energi industri. Han vill att USA ska vara oberoende av energi och vill öka oljeindustrin. Han är även för andra alternativa energikällor.

När Perry annonserade den 13 augusti, att han skulle kandidera till president trodde många att han snabbt skulle bli en favorit och opinonssiffrorna steg för honom och sjönk för andra kandidater, som hade varit i täten. Efter ett par debatter där han inte gjorde bra ifrån sig, försvann hans momentum och siffrorna dalade. Under senaste tv debatten attackerade han hårt hans främste konkurrent, Mitt Romney, men utan stor framgång.

De senaste dagarna har han fått stor uppmärksamhet i media eftersom han varit vag i sin uppfattning om president Obama verkligen är amerikansk medborgare. Efter att Obama offentligt visade sin födelseattest har det varit tyst om detta, tills nu.Tea party anhängarna hurrar (eftesom många av dem fortfarande tror att Obama inte föddes i USA) men många i det republikanska partiet lyfter på ögonbrynen och undrar vad han håller på med.

Igår offentliggjordes hans skatteplan som visade sig innebära stora skattelättnader för de som tjänar mest och är förmögna i USA. Han vill införa en "flat taxrate", det vill säga att alla ska betala samma skattesats, det vill säga 20%. Idag betalar privatpersoner och företag som mest 35% i skatt. Det innebär att de som tjänar mest behöver betala mindre och de som tjänar lite får betala mer i skatt.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0