Iowa röstar idag

Idag är det den 3 januari 2012 och därmed startar de amerikanska primärvalen med att Iowa röstar på de republikanska kandidaterna.Tidigare menade man att en kandidat inte kunde bli nominerad om han eller hon inte vann i Iowa. Det stämmer inte riktigt längre, men en viss betydelse har det hur de röstar i Iowa idag. Nästa stat till vallokalerna är New Hampshire och sedan blir det South Carolina tätt följt av Florida och så pågår det fram till den 26 juni, då alla stater ska ha röstat. Man kan undra varför inte alla stater röstar samma dag utan det pågår istället val vid minst 24 olika tillfällen. Under hela våren kommer kandidaterna (de som är kvar) att flänga från stat till stat och jaga röster.
 
Ända in i det sista försöker kandidaterna övertyga invånarna i Iowa att de är den lämpligaste kandidaten eller rättare sagt vilka som inte är det. De har åkt runt i den lilla staten och träffat folk men har också spenderat miljoner på bland annat tv reklam där de inte särskilt trevliga och gör allt för att smutskasta varandra.

Vem som kommer att vinna är fullständigt osäkert. Undersökningar visar ett tämligen jämnt skägg mellan Mitt Romney, Ron Paul och Rick Santorum men igår var fortfarande 41% osäkra på vem de skall rösta på. De röstberättigade i Iowa diskuterar och lyssnar nu på vad grannar, vänner och medlemmarna i kyrkförsamlingarna anser, innan de går och lägger sin röst.

Frågan är om de kommer att rösta på Mitt Romney eftersom han har bäst chans att slå Obama eller om de röstar på Ron Paul eftersom de anser att han har de bästa åsikterna eller om de gör en kompromiss och röstar på Rick Santorum istället.

 
Mitt Romney                   Ron Paul                           Rick Santorum
 
Mitt Romny är förväntad att vinna men jag skulle inte bli förvånad om Rick Santorum skuttar förbi honom i slutet. Kanske blir det istället Ron Paul som tar hem striden eftersom folk är så trötta på Washington och vill rösta på någon som är emot hela etablisemanget. 

Vem vet, men om några timmar får vi veta hur det gick i Iowa.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0