En vecka kvar

I USA finns idag miljoner med människor som illegalt tagit sig in i landet. Många av dem har bott här i många år, gått i skolan, arbetat, fått familj och vänner men har aldrig ansökt om uppehållstillstånd eller amerikanskt medborgarskap. 

  Heydi Mejia

Heydi Mejia kom till USA 1999 när hon var 4 år gammal. Hon och hennes mamma kom från Guatemala och försökte ta sig in illegalt in i landet men blev tagna av gränsvakterna. De fick en tid till en domstolsförhandling men dök aldrig upp och blev därmed efterlysta och skulle deporteras tillbaka till Guatemala om de återfanns.

Det tog 12 år innan nio personer från immigrationsverket knackade på deras dörr en dag i december förra året. Under den tiden hade Heydis mamma arbetat som hårfrisörska, ordnat boende åt familjen i en källare, gått med i en kyrka, fått många nya vänner och fött en son som automatiskt blev amerikansk medborgare. Heydi hade nästan hunnit gå klart gymnasiet och skulle ta studenten till våren. Hon hade levt här i nästan hela sitt liv och pratade bättre engelska än spanska och visste mycket lite om sitt hemland eftersom hon kände som en amerikansk medborgare.

Familjen skulle utvisas men eftersom Heydi snart skulle ta studenten var myndigheterna snälla och gav dem extra tid och dispans så att hon skulle hinna gå klart skolan. Mamman och hon fick fotboja så att myndigheterna hade koll på dem och de uppmanades att köpa enkla flygbiljetter till Guatemala och lämna landet före den 20 juni 2012.

Heydis mamma anlitade en advokat som försökste övertyga myndigheterna att familjen skulle få stanna kvar i landet men det blev ett negativt utfall. Heydi förökte också vädja till myndigheterna genom att skicka in sina fina betyg och andra dokument samt lovord från rektor, lärare och vänner, men även det var förgäves. Myndigheterna ändrade sig inte.
Förra veckan tog Heydi studenten och var betygsrankad som nummer 22 av 388 elever i avgångsklassen. Istället för att börja på univerisetet till hösten och utbilda sig till sjuksköterska måste istället Heydi och hennes familj snart åka tillbaka till sitt hemland där hon kanske inte har någon framtid. Hon måste lämna allt; alla vänner och alla drömmar.

Detta är ett stort problem i USA eftersom så många människor väljer att ta sig in och leva illegalt. Om de "åker dit" får de lämna landet och därmed allt som de byggt upp, kanske under en lång tid. Vissa politiker vill inte att man ser mellan fingrarna utan att alla som är här illegalt ska ut eftersom de skor sig på samhället och ofta inte betalar någon skatt men använder utbildningssystem och sjukvård. Andra, som President Obama, är lite mer liberala och anser att de som bott här väldigt länge och de som det går väldigt bra för ska få stanna. Vissa toppstudenter ska få uppehållstillstånd men till dem räknas inte Heydi idag eftersom reformen inte är är klar. 

Det är ett svårt dilemma eftersom dessa människor faktiskt bryter mot lagen och genom att ge alla illegala invandrare amnesti, ger man också en signal att det är ok att göra så. Givetvis anser jag att Heydi och hennes familj bör få stanna men samtidigt måste man respektera landets lagar. Det är svårt...

Nu väntar Heydi på att ett mirakel ska inträffa och kanske artikeln i Washington Post, där jag läste om hennes öde, hjälper henne. Vi får hoppas det. 


Kommentarer
Postat av: Anonym

Det är förfärligt. Kan man föreställa sig att bli utvisad från ett land man vuxit upp till ett land som är helt främmande?
Jag är tacksam och lycklig för att jag fick stanna i landet som jag kom till.

2012-06-14 @ 18:54:36
Postat av: Moster

Föregående kommentar från "Anonym" skickades från mig "Moster", missade fylla i avsändaren...

2012-06-14 @ 18:55:35

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0