Texas kniper igen

På TV pratades om en bok som heter "As Texas goes..." (Gail Collins) och jag bestämde mig direkt för att läsa den så fort jag kan.

 

Boken handlar om staten Texas som vägrar ta emot statliga pengar för sexualundervisning i skolorna trots att staten har nästan flest tonårsgraviditeter i hela USA. Författarinnan undrar också varför resten av landet ska betala en halv miljard dollar i underhåll för dessa tonårsmammor när staten inte tar sitt ansvar med en ordentlig sexualundervisning för att förebygga bland annt graviditeter. I Texas blir 63 av 1000 flickor mellan 15-19 år gravida varje år, det vill säga 6.3%. För övriga USA är snittet 4.2%. Andelen flickor som blir gravida mer än en gång i tonåren är också högre i Texas än i resten av landet.

Medan andra stater i USA utbildar ungdomar i anatomi och hur de ska förhålla sig till sex och bäst skydda sig själv och sina partners mot graviditet och sexuellt överförbara sjukdomar, har Texas valt att endast förespråka avhållsamhet. Detta trots att hälften av gymnasieeleverna i Texas är sexuellt aktiva. 

I Texas är det idag privata intressen som förmedlar sexualundervisningen i skolorna, om man nu kan kalla det så, och deras budskap är att kondomer inte skyddar mot graviditet för de kan gå sönder. Lärarna skickar runt en läckande ballong och menar att de som använder en sådan utsätter sig för en hög risk och även en dödsfara. "Kondomer har aldrig varit säkra och blir aldrig säkra, så använd dem inte" är budskapet.

I flera skoldistrikt används e
n video som visar när en pojke frågar en evangelisk lärare vad som kommer hända om han har sex före äktenskapet. "Ja, jag antar att du måste vara beredd att dö", är svaret. Skolorna använder religionen som en anledning till avhållssamhet och om man inte följer bibeln kan man bli straffad.

De informerar också som att "om en kvinna är torr, kommer spermierna dö", vilket härleds till en gammal myt om att om en kvinna inte njuter av att ha sex så kan hon inte heller bli gravid. Man kan undra vad det leder till? 

Trots massiva kampanjer om sexuell avhållssamhet och skrämselpropaganda har alltså Texas misslyckats med sitt uppdag eftersom graviditeterna ökar bland tonåringarna. De ökar främst hos flickor i familjer med låg utbildning och inkomst vilket kan leda till att flickorna själv riskerar att hoppa av skolan och leva som ensamstående mammor i fattigdom. Barnen till dessa mödrar riskerar bli misskötta och utnyttjade. Många barn hamnar i fosterfamilj och drogberoende. Pojkarna har större chans att så småningom hamna i fängelse.Vad gör då staten Texas för att stävja problemet? Governören, Rick Perry, som kandiderade i presidentvalet insisterar att sexuell avhållsamhet är det enda rätta eftersom han har en personlig erfarehet av detta. Han har i sten vägrat ändra sin policy. Det säger väl allt om honom.

Texas erbjuder inte statligt subventionerade preventivmedel som skulle kunna förhindra graviditeter och alla tonåringar måste dessutom ha sina föräldrars godkännande för att använda dem. Eftersom många är katoliker eller mycket religösa, är de också oftast emot preventivmedel och aborter.

 "Saved the horse, rode a cowboy, now I'm pregnant" står det på flickans t-shirt. Kanske ett skämt men... 

Istället för att förhindra oönskade tonårsgraviditeter genom sexualundervisning i skolorna och kostnadsfria eller billiga preventivmedel, spenderar skattebetalarna istället årligen en halv miljard dollar i sjukvårdskostnader på oförsäkrade tonåringar i Texas som föder barn. Staten måste nämnligen gå in och täcka upp sjukvårdskostnaderna för de oförsäkrade unga mammorna och deras bebisar.

En manlig universitetsstuderande i Texas frågade förra året sin lärare under en lektion ‘What is my risk for cervical cancer?’ "Hur stor är risken att jag får livmodercancer?

Om inte politikerna redan insett sitt misslyckande så borde de gjort det då och återinfört sexualundervisningen i skolorna i Texas. Problemet är att resten av USA ofta följer Texas (As Texas goes...) och det blir mer och mer vanligt att folk opponerar sig emot preventivmedel, aborter och förespråkar avhållsamhet före äktenskap. Titta bara på republikanernas presidentkandidat, Mitt Romney. Det är nästan exakt vad han står för.Kommentarer
Postat av: Moster

Jag tar mig för pannan! Det är synd om människorna, sa redan Strinberg. Jag är benägen att hålla med.

2012-06-07 @ 13:39:56

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0