Utkräv ansvar!

Tidigare var det endast landsting och kommuner som ansvarade för sjukvård och omsorg i Sverige. Idag finns det även privata aktörer på marknaden som levererar den servicen.

Carema är ett privat vårdföretag där Carema Care arbetar med service, vård och omsorg till äldre männinskor. De arbetar också med personer som har funktionsnedsättningar, psykiska sjudomar eller missbruksproblem. Carema Sjukvård driver bland annat vårdcentraler och specialistmottagningar.

I Carema är ca 20 000 personer anställda och ägarstrukturen är minst sagt komplicerad där riskkapitalbolaget Triton äger Ambea AB där Carema care AB och Carema Sjukvård ingår.
  Artikel i DN 12 november 2011

Eftersom det är ett riskkapitalbolag som äger Carema gäller ett vinstdelningssystem som innebär att fondförvaltarna först tar ut en avgift på 2% av avkastningen och sedan får de även 20% av vad som är kvar när alla in- och utbetalningar är gjorda. Sedan företaget startade 1999 har miljaderna rullat in och har årligen gett en avkastning till ägarna på över 20%, det vill säga flera miljarder kronor.

Skatteverket studerar nu om det går rätt till eftersom frågan är hur intäkterna ska beskattas? I Sverige ska intäkter antingen beräknas som inkomst av tjänst och då gäller 56% skatt men om det klassas som kapitalvinst blir det 25% skatt.

Nu utnyttjar Carema svenska skattelagar och utländska skatteparadis och använder metoder för att betala så lite skatt som möjligt i Sverige. Detta ar givetvis inget problem så länge som svensk lagstiftning följs.

 Artikel i Expressen 17 november 2011

Under tiden som hjärnorna bakom Carema plockar ut miljarder i ersättningar, bedriver de vård och omsorg av äldre som starkt kritserats både av anhöriga och personal. Låg bemanning, kränkande beteende av personal samt andra missförhållanden har uppdagats av bland annat Dagens Nyheter, som låtit granska Carema under hösten.

Svenska folket är upprörda och skyller på regeringen och Carema, som utmålas som bovar i pressen. De riktiga bovarna är inte Carema utan det är deras uppdagsgivare, det vill säga landsting och kommuner. De har upphandlat kontrakt med Carema och vården bedrivs under dessa kontrakt. Den relevanta frågan är om Carema levererar vård i enlighet med de kvalitetsmått som respektive uppdragsgivare har ställt i gällande kontrakt. Om så inte är fallet är detta en fråga om vilka möjligheter kontraktet ger landstinget eller kommunen att utkräva ansvar.

Om möjligheterna att utkräva ansvar är begränsade eller om kvalitetskraven är luddiga eller för lågt ställda så att allmänhetens förväntningar inte kan uppfyllas, faller ansvaret på de som upphandlar dessa kontrakt, inte på Carema. Skattebetalarna borde i så fall vara förbannade på kommunen och landstinget, inte på Carema. Beskattningsfrågan är i detta hänseende inte relevant.

 Artikel i DN 11 november 2011

Frågan verkar vara om hälso-och sjukvård kan bedrivas i privat regi eller om det är staten som ska ansvara för den genom kommuner och landsting? Ska man tillåta att privata företag gör vinster, inte bara inom hälso- och sjukvård utan även inom utbildning? Min åsikt är att detta är fel frågeställning. Leveransen av vård kan ske i valfri regi med eller utan vinst, ansvaret för kvalitet ligger alltid med de som ansvarar för skattebetalarnas pengar, i detta fall kommun och landsting. Om upphandlingen brister så är det beklagligt, men det flyttar inte ansvaret till privata aktörer.
                             


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0