Florida går till val

     
Jag befinner mig just söder om Ft. Myers på västkusten

Imorgon, tisdag, är det primärval i Florida. Äntligen är det val, vill jag säga eftersom jag är minst sagt trött på dessa politiker och deras metoder för att vinna röster.

Jag vill inte veta hur mycket pengar som spenderats på reklam här i Florida, av främst Mitt Romney. Varenda gång jag slår på tvn eller radion så hör jag hur de kritiserar varandra om och om igen. Om det påverkar folk hur de ska rösta vet jag inte men för mig har det motsatt effekt. 

Romney vann den sista debatten och därefter verkar han leda stort i Florida. Det är fantastiskt hur de kan vända negativa saker till positiva. Romney låg risigt till efter att det blev offentligt att han bara betalar 14-15% skatt på sina miljoninkomster. Han vände det genom att säga att han aldrig ärvde sin förmögenhet utan han tog risker och jobbade hårt vilket gav avkastning och skapade massor av nya jobb i USA. Det är precis vad folk vill höra eftersom han beskriver "the american dream". Att han tjänade miljontals dollar som han knappt behövde beskatta spelar plötsligt inte så stor roll för nu är han en hjälte i mångas ögon, även då många förlorade sina jobb gå grund av honom.



Newt Gingrich som tidigare var talman fick lämna sitt uppdrag eftersom han var bland annat oärlig och på den banan har det fortsatt. Han är känd för att vara oförutsägbar och slarvig, kanske lite som Håkan Juholt. Han har skott sig själv och hans moral är tvivelaktig, men det spelar ingen roll för många väljare vill se honom som världens mäktigaste man.

Nu är det val i Florida, vilket är ett viktigt val eftersom det bor mycket människor här så vinnaren får en ordentligt skjuts framåt mot Vita Huset. Det är den 4:e delstaten som röstar så det är 46 delstater som ska gå till primärval innan nomineringen av vinnaren i juni. Sedan fortsätter kampen mellan President Obama och den republikanske kandidaten som vunnit tills valet i november. Det verkar nu som om alla kandidaternas lik i garderoberna är identifierade, så nu lär vi får höra samma sak om och om igen... 


Halvkyligt

Helt otroligt men så fort jag skrivit bloggen om min iskalla kyl och frys så slutade den fungera igen. När jag skulle äta igår kväll var grönsakerna frusna och glassen mjuknat.

Jag kan inte påstå att jag blev leden över att behöva äta isiga morötter och halvsmält glass med varm chokladsås utan det kändes faktiskt väldigt bra. Vad skönt att veta att vi inte kastat pengarna i sjön.

Nu har jag bara ett problem och det är hur jag ska få eländet att fungera tills på lördag då den nya levereras. Jag har alltid lyckats förut genom att trycka på alla knappar och dra ut sladden 15 gånger och det har det alltid slutat med kylen tröttnat på mig och gått igång.

Trots att det var halvkyligt ute, en bråkig kyl, en frånvarande man och en dotter som fått axeln ur led i snowboad backen så blev det en bra dag. Jag åkte iväg till Lowes och prutade ner priset på en palm till halva priset. Jag föreslog 30% i rabatt men eftersom jag är en sådan bra kund fick jag den ännu billigare. Jag en tackade och tog emot. Den gick precis in i vår minivan, med alla säten nerfällda. En timme senare var den planterad nere vid sjön och det blev väldigt fint!




Min nyplanterade Christmas Palm


Iskall



Vad är det för fel på kylen? Ända sedan jag beställde en ny så har den gamla fungerat helt perfekt. Innan frös det i kylen och tinade i frysen vilket drev mig till vansinne så jag köpte en ny, men har den har ännu inte levererats. Jag lägger nu morötter, sallad och annat i frukt- och grönskslådorna och säger "frys", men kylen vägrar. Köper massor med glass och lägger i frysen och säger "tina", men inget händer. Den håller sig iskall.

Kan det vara så att jag helt i onödan köpt en ny kyl och frys? Tankarna börjar nu komma att jag ska avbeställa den nya men samtidigt vet jag att så fort jag lagt på luren slutar den gamla att fungera. Det gäller bara att sitta lugnt i båten och byta ut den och sedan försöka låta bli att tänka på många palmer och andra växter jag istället kunde köpt för de pengarna.

                                   



Hallå, hallå...

Min man skulle varit här idag och spenderat en vecka med mig. Nu var han istället tvungen att arbeta. Trist, men vad gör man när man har en man som behövs på jobbet. Jag ville säga "du behövs här hos mig" men jag ville inte ge inte ge honom ytterligare dåligt samvete eftersom jag vet att han att han sett fram emot att komma hit. Nu kommer han någon annan gång istället.

Eftersom jag själv ofta åker hit till Florida eller till Sverige, får jag många gånger frågan om jag inte tycker det är tråkigt att vara borta från familjen. Visst är det det men samtidigt är jag van eftersom jag har en pappa som spenderade halva året långt borta från familjen. Då kunde vi inte ringa, skypa, emaila eller texta honom. Han ringde bara någon enstaka gång eftersom det var fruktansvärt dyrt men då fick vi alla barn växla ett par ord med honom. Det kändes nästan julafton när han ringde eller kom hem.

  
Nu har tekniken utvecklats så att jag kan se min familj när jag pratar med dem och det är dessutom helt gratis. Min man och jag pratar flera gånger per dag så det går faktiskt bra att vara ifrån varandra ett tag.

Nu börjar solen komma fram från en molnig himmel och jag ska ge mig iväg på en cykeltur, men först ska jag ringa och höra hur min man har det.


Urladdat

Jag vaknade vid 7-tiden i morse av att regnet öste ner. Det var efterlängtat eftersom det inte regnat på flera månader. Lyckan blev kortvarig eftersom det slutade så fort jag hade lagt de blöta dynorna på torr mark. Det kändes bra med en molnig dag eftersom jag längtade efter att åka ut på en shoppingtur efter ha spenderat flera dagar på standen.

När jag startade bilen klickade det till lite men bilen gick igång. Jag körde till en affär för att bunkra upp med vin och när jag skulle köra iväg därifrån var bilen stendöd. Som tur hade jag parkerat lite avsides, för parkeringsplatsen är alltid full, och stod med fören ut. En kille kom gående och jag frågade om han hade startkablar, vilket han hade och bilen startade direkt.




Jag körde iväg till ett annat köpcenter och parkerade bilen igen lite avsides. Efter en stund återvände jag med shoppingkassar, provade att startade bilen men den var helt död igen. En kille kom och parkerade sin bil och jag frågade om han hade startkablar, vilket han hade. Jag undrar om alla killar har startkablar in sina bilar? Det verkar så och det var tur för mig.



Bilen gick igång och han berättade för mig att jag kunde åka till en affär "Auto Parts" där de gratis testar och laddar batterier eller sätter in nya. Jag visste var den låg eftersom jag tidigare i veckan besökt den affären för att köpa lim till backspegeln, som ständigt ramlade ner eftersom bilen blir kokhet och limmet var inte starkt nog. Med det nya limmet sitter spegeln där den ska.

Det tog 10 minuter att köra dit och en kvart senare körde jag därifrån med ett nytt batteri. Ibland har man tur att allt bara flyter när man har motflyt. Jag kan inte sluta fundera på vad det är här nere i Florida som gör att allt ständigt slutar fungera? Jag kan inte påstå att jag har semester eftersom jag vanligtvis inte arbetar, men en stor del av min tid här nere går åt att fixa saker.

Jag körde tillbaka till köpcentret och tillbringade eftermiddagen med att strosa runt i affärer och unnade mig en jättestor glassbägare som man kan fylla med precis vad man vill. Den åt jag utan att skämmas efter dagens strapatser. Mums!


Jag står inte ut

Om jag ser ytterligare en bild på en stor, fet och gräddig semla tar jag snart flyget till Sverige. Varför är det bara där som man har denna underbara tradition att direkt efter julens frossande börja sälja dessa kaloribomber, som man bara inte kan motstå?

Tänk att kunna köpa en fastlagsbulle, semla, hetvägg eller vad man nu kallar det för och äta den tillsammans med en kopp nybryggt svart kaffe. Det skulle jag betala mycket för.

                                           


Järnladyn

Var med grannarna på bio och såg "Järnladyn" med Meryl Streep. Efteråt blev det diskussioner när vi gick på "Happy Hour" och åt appetizers och drack coctails.



De flesta tyckte som jag, att det var en väldigt bra film och att Meryl Streep gjorde en fantastisk roll som Margaret Thatcher. Några, inklusive jag själv, ansåg att hon är värdig en Oscar medan andra inte tyckte det eftersom de menade att Meryl Streep ibland tappade greppet som Järnladyn så att hennes egen personlighet sken igenom.

 

Några tyckte att filmen fokuserade för mycket kring Thatchers demens och att det gav en negativ bild av henne och ansåg att Ronald Reagan aldrig skulle poträtteras på det viset, även då han också var dement.

Vi tyckte alla att filmen speglade en stark kvinna som gjorde en fantastisk karriär och som var antingen älskad eller hatad av folket. Jag tycker att filmens bästa skildring var hennes förhållande till Denis, som spelades av Jim Broadbent. Han var en klippa i hennes liv och även då hon var en järnlady behövde hon honom att luta sig mot.

Se filmen för den är väl värd att se, både för storyn men också för Meryl Streep och Jim Broabents tolkningar.

     


Romney Von Anka

Enligt CNN tjänade presidentkandidaten Mitt Romney 45 miljoner dollar under de senaste två åren. Han betalade 6.2 miljoner dollar i skatt och det är strax under 14%.

Min man betalar nästan dubbelt så stor skattesats, det vill säga nästan 30% i skatt, men tjänar bara en bråkdel av vad Romney gör.



Det är ironiskt att de rikare blir rikare men republikanerna är ändå inte nöjda och vill fortsätta sänka skatterna för de som redan har mest. Hur kan de vara trovärdiga när de säger att de förstår hur svårt de amerikanska folket har det, men är samtidigt inte beredda att själv bidra och betala samma skattesats som "vanliga människor".

Jag kan inte förstå hur "vanliga människor" kan gå på deras argument om att de som tjänar mycket ska betala lite i skatt eftersom pengarna de tjänar ska skapa nya jobb istället. Har man mycket pengar har man råd med hushållerska, städpersonal, trädgårdsmästare och man kan konsumera mycket som bidrar till mer personal i serviceyrken. Men är det så vi vill ha det, att de rika ska äta gratis medan de som tjänar lite ska betala kalaset. Det handlar inte om att människor är avundsjuka på de som är framgångsrika och tjänar mycket utan det handlar om jämnlikhet och att alla ska bidra efter förmåga.

En förmögen person som Romney, som gör politisk karriär eftersom han har råd med det, ska väl betala samma skattesats som de som arbetar åt honom? Var är annars trovärdigheten? Problemet är dock att republikaner i allmänhet vill att alla ska betala minimalt med skatt. Geroge W Bush började med att sänka skatten för höginkomsttagarna.


(Efter ha skrivit detta inlägg i morse läste jag just Mats Larssons blogg på Expressen och jag trodde inte mina ögon när jag läste hans rubrik " Joakim von Romney". Jag undrar om han har tillgång till min blogg och i hemlighet kopierar det jag skriver?)


Goda nyheter



Goda nyheter idag var att Saabmuseet är räddat. Istället för att sprida dessa saab-raritetet över hela världen blir bilarna kvar i Trollhättan. 

                                        

En annan god nyhet var att Ikea backar om beslutet att endast sälja matvaror med egna recept och matvarumärke med en global leverantörsdatabas. I höstas slutade nämnligen Ikea med externa matleverantörer och alla utlandsvenskar, inklusive jag själv, blev besvikna och upprörda över att inte längre kunna köpa Bilar, Marabou choklad, Kalles kaviar, Dajm, Polarbröd med mera utan det fanns istället Ikeas egen pasta, tomatsås, chokladkakor,kakor med mera.

       

Nu har alltså Ikea lyssnat och ska återinföra externa leverantörer under en begänsad tid, tyvärr, tills de har ett fullt matsortiment av egna varor. Jag trodde att Ikea var ett möbelföretag men nu ska de tydligen in i livsmedelsindustrin. Hur som helst är jag jätteglad över beslutet och hoppas att åter finna svenska varor i sortimentet. Jag tar inte ut något i förskott men det är definitivt värt en resa till Ikea för att se vad som finns i hyllorna. 
     


En tom solstol

Hur mycket växter kan man köpa och plantera? Jag skulle svara obegränsat. Det är nämnligen min passion att åka till Lowes varje dag, minst en gång, och titta på alla dessa fantastiskt vackra blommor, buskar, citrusträd, palmer med mera. Jag är nog en av deras bästa kunder för jag har redan spenderat en förmögenhet där. Personalen känner väl igen mig och vill att jag ska börja jobba där.

                                  Lowes

Vad gör man då, när man enligt maken har planterat klart för ett tag? Han ansåg nämnligen att jag kanske inte skulle spendera alla våra pengar på Lowes plantavdelning. Jag kom själv på lösningen; grannarna.

Nu har jag blivit alla grannars trädgårdsmästare. Jag åker iväg med dem till Lowes och tittar ut växter, de köper och betalar och sedan planterar jag och gör snyggt i deras rabatter helt gratis. Jag får utlopp för min kreativitet och behov av att ha fingrarna i jorden, samtidigt som grannarna är glada och tacksamma (och maken med eftersom han slipper betala kalaset).

När jag är klar med ett projekt börjar jag med nästa och så har det rullat på sedan jag kom hit. Under en vecka har jag nästan uteslutande gått runt i mina höga gummistövlar med trädgårdshandskar och spaden, räfsan och trädgårdssaxen i högsta hugg.

                                   

Det är bara att konstatera att jag inte är en person som gillar att slappa med en bok i en solstol utan jag är en sådan "jobbig typ" som måste ha någonting att göra hela tiden.

                                   
                              En tom solstol som väntar på mig

 


Socialdemokraterna sjunker

Socialdemokraterna nu ett parti på runinens brant. Efter ett år av total missskötsel är partiet bara en skugga av sig själv. Det har lett till att partiet fått så lågt självförtroende att det inte längre tror på sig själv.



Man skulle förvänta sig att det var en handfull kandidater som kände drivet att vända skutan och återfå svenska folkets förtroende, men ingen verkar vilja ställa upp. Beror det på att de inte längre kan formulera en politik som går hem i folkhemmen eller är de rädda för mediadrevet som synar dem in på sömmarna eller är det oenigheten inom partiet som avskräcker? Kanske är det en kombination av dessa faktorer?

Det är i varje fall tråkigt för socialdemokraterna att de satsade på en person, som under mindre än ett år lyckades förstöra så mycket. Beklagligt är att Juholt var så självuppfylld att han inte på ett tidigt stadium insåg sin oförmåga (det som alla andra tydligt såg) och ödmjukt hoppade av. Istället klamrade han sig kvar på den sjunkande skutan, med många av besättningen kvar. Det kommer att bli kostsamt och ta tid att bärga skeppet som är i behov av en total renovering, men jag hoppas den nya partiledaren får en chans att göra det.



Adjö, Juholt!




Det var här i baren i Turkiet som Juholt gjorde sin första groda, sedan blev det fler

 

som ledde till   

 som fick honom att avgå  


Tack och lov!


Mitt Romney förlorade mycket!



Primärvalet i South Carolina är över och att vinnaren heter Newt Gingrich trodde inte många för en vecka sedan. Det intressanta är att sedan 1980 har vinnaren i South Carolina slutligen blivit republikanernas presidentkandidat. Om det blir så får vi se i juni, men en sak är säkert och det är att det är långt ifrån klart att det blir Mitt Romney som möter Obama i duellen.

Tidigare kunde man skänka pengar till presidentkandidaternas valrörelse som redovisades och maxbeloppet var 2500 dollar. Högsta domstolen ändrade lagen 2010 så nu kan man anonymt skänka hur mycket som helst, 10 miljoner dollar om man vill, till så kallade "Super Pacs" som stödjer presidentkandidaternas kampanjer.


De så kallade Super Pacs spenderar nu miljoner dollar varje vecka på bland annat tv reklam som går ut på att förgöra de andra kandidaterna, inklusive President Obama. Tidigare gjorde kandidaterna reklam som de godkände, så ett inslag slutade till exempel med "jag är Mitt Romney och jag godkänner detta meddelande". Nu låtsas kandidaternade att de är ovetande vem som står bakom och betalar för reklamen, men självklart vet de det. Dessa donatorer kommer senare att stå i "återbetalningskön", för det är ingen som gör någonting gratis och utan baktanke. 

Det var främst republikaner som ville ha igenom detta lagförslag men idag ångrar de sig nog när de ser hur fullständigt galet det blivit.

Nu går valtåget vidare till Florida, där jag befinner mig, och har jag tur är det något valmöte i närheten som jag kan besöka. Den 31 januari går Florida till primärval och nu är det helt öppet igen.

Resultatet i South Carolina

Newton L. "Newt" Gingrich Gingrich 40%
Willard M. "Mitt" Romney Romney 28%
Richard John "Rick" Santorum Santorum 17%
Paul Paul 13%
 

Bli inte sjuk i USA



"Freestylestjärnan Sarah Burke avled på torsdagen av sina skador efter den svåra kraschen förra tisdagen. Nu är hennes familj i stora ekonomiska problem efter att ha fått en sjukhusräkning på motsvarande 3,7 miljoner kronor. En insamling har nu startats för att hjälpa familjen.


Sarah Burke räknades som en av freestylevärldens bästa och var ett av Kanadas största guldhopp till OS i Sotji 2014. Men förra tisdagen kraschade 29-åringen under ett träningsåk och avled på torsdagen av sina skador.

I nio dagar kämpade Burke på sjukhuset i Salt Lake City där hon försattes i konstgjord koma och opererades. Nu kräver sjukhuset Burkes familj på motsvarande 3,7 miljoner kronor för behandlingen", skriver kanadensisk media enligt Ekstrabladet.


Inte bara elände

Jag trodde i min enfald att ett relativt nybyggt hus i Florida skulle innebära noll problem. Förra gången jag kom hit var det vatten på golvet eftersom en toalettstol läckte, vilket min händige make snabbt fixade när han kom. Sedan var det kylen och frysen som strulade med vatten läckage, frysta grönsaker och tinad glass. Min käre make som hade fått gott om självförtroende efter att ha fixat toaletten, ansåg att han även kanske kunde fixa de problemen. Det såg lovande ut men i morse fungerade varken vattnet eller ismaskinen och isen hade börjat tina samtidigt som morötterna var helt frusna.

                                              

Jag fick nog nog och ringde direkt min make och berättade vad som hänt. Han sa bara fem ord; "åk och köp en ny!". Tack, sa jag och åkte iväg och en timme senare hade jag beställt en ny enhet och dessutom prutat 10%. Det tar tyvärr två veckor att få den men det gör inte så mycket för vårt gästhus är utrustat med en liten kyl, så det löser problemet om den helt skulle sluta fungera.

                                          

Jag vet inte vad det är, men det måste finnas elektriska spänningar här i Florida som gör att vårt hus och annat plötsligt äter batterier och glödlampor. Under sju år i vårt andra hus har jag aldrig bytat en glödlampa i taket. Här är det ständigt glödlampor som är trasiga, även då vi knappt är här. Jag har bytat batterier mitt i natten i tutande brandvarnare, batterier i garageöppnarna och bilnyckeln som plötsligt var slut. Högtalarna slutade fungera som min händige make fick fixa liksom en massa spotlights i trädgården, som krävde speciella verktyg och elkunskaper. Jag tar bara hand om de lättare lamporna, som bara ska skruvas ur och i. Nu var det dax för nya glödlampor igen och jag undrar vad som är fel? Jag börjar misstänka att våra grannar i hemlighet bor här när vi är borta (ett skämt). 

    
Riktigt så här högt hoppade inte delfinen           Här låg vi och solade idag

Efter kyl och frys inköpet åkte jag iväg till stranden med min granne och solade i stålande solsken, lyssnade på havets kluckande och såg delfinerna hoppa upp och ner i vattnet och då var allt elände glömt. Min man skulle nog inte kalla det elände, bortsett från räkningen för den nya kyl och frysen, eftersom han tycker det är bra att jag håller mig sysselsatt.



Så var de bara fyra

Vilken dag det varit! Nu tror ni kanske att jag ska skriva om hur fantastiskt vackert och härligt det är här i Florida. Det hade jag tänkt men var bara tvungen att skriva om den politiska cirkusen som varit idag, både här och i Sverige. Jag borde låta bli att läsa tidningar och titta på nyheter och istället slappa, läsa böcker och lyssna på musik men det är ju så kul med politik.

 Rick Perry

Jag brukar skoja om att jag är synsk eftersom jag ibland känner på mig vad som ska hända. Idag hoppade Rick Perry av presidentvalet, som jag skrev att han skulle göra i blogg för några dagar sedan. Man behöver dock inte vara synsk för att förespå det eftersom det var väntat att han förr eller senare skulle ge upp på grund av dåligt stöd av väljarna.

 Newt Gingrick med sin tredje fru, Callista Gingrich

Rick Perry gjorde inte som Jon Huntsman och annonserade sitt stöd för Mitt Romney utan han stödjer istället Newt Gingrich. Den supporten behövde Gingrich verkligen eftersom hans före detta fru avslöjade senare under dagen en massa smaskiga detaljer om deras äktenskap. Hon berättade bland annat att han inte var trogen utan att han ville ha ett "öppet äktenskap" där hon skulle acceptera hans dåvarande älskarinna, det vill säga nuvarande hustrun Callista. Detta dementerar Gingrich förstås men de konservativa väljarna ser nog inte mellan fingrarna så det lär kosta röster.

                                    
Mitt Romney vann inte i Iowa utan det gjorde istället Rick Santorum

Mitt Romney hade också en tuff dag eftersom han blev fråntagen sin seger i delstaten Iowa, där han vann med 6 röster över Rick Santorum. Det visade sig nu att det istället var Santorum som vann med 34 röster. Vem som verkligen vann i Iowa vet nog ingen eftersom det fortfarande inte är klart om alla röster räknats och om de räknats rätt. 

Nu ser plötsligt den politsika kartan annorlunda ut än det gjorde för några dagar sedan för då hade Romney vunnit två delstater och var påväg att stort vinna den tredje, som går till val på lördag. Nu har Romney istället förlorat en delstat, Iowa, vunnit en delstat, New Hampshire, och på lördag får vi se om han vinner igen, men de andra kandidaterna börjar komma ikapp så det är långt ifrån klart.

 
Julholt känner att han har STORT stöd, men han har talat osanning tidigare...

Säga vad man vill om de amerikanska presidentkandidaterna men de är i varje fall smarta att inse när loppet är kört och sluta innan det blir pinsamt. Det kan man inte säga om Juholt och hans partivänner som inte verkar förstå att svenska folket är oehört trötta på honom och hans grodor. Alla opinionsundersökningar pekar på historiskt låga siffor, både för socialdemokraterna men även för partiledaren Julholt. Jag trodde inte det är sant när jag läste att han fortfarande känner starkt stöd och förtroende och hans parti har det för honom. Något allvarligt måste vara fel om han sitter kvar.

Kanske är det så illa att han är deras bästa kandidat?


Detta får inte hända

Endast en vecka gammal flicka hittades i helgen död på en trappa i nordöstra Washington DC. Hon hade lämnats inlindad i en handduk och kanske frusit ihjäl i vinterkylan.

Tidigare i veckan hittades nyfödda tvillingflickor hittades döda i ett bagageutrymme i en bil och förra året  hittades nyfödda tvillingpojkar döda i en tvättkorg . Ja, listan kan göras lång på nyfödda barn som som aldrig fick en chans eftersom mammorna av olika anledningar inte kunde hantera situationen.

                

Det hade dock inte behövt sluta så illa eftersom det i många delstater finns lagar som säger att man kan anonymt lämna spädbarn och ibland även mindre barn på ett sjukhus eller på en brandstation utan att riskera åtal. Eftersom dessa kvinnor inte gjorde det, riskerar de nu istället att åtalas för mord.

Under tiden försöker de republikanska presidentkandidaterna överträffa varandra genom att predika hur mycket de är emot aborter och vissa är även emot preventivmedel och sex före äktenskap. Allt för att vinna konservativa väljares röster, där det är Gud och bibeln som styr deras liv. 

Jag kan inte låta bli att tänka på hur många oönskade graviditeter som kan få tragiska slut med fara för mammans-, barnets-, eller bådas liv om någon av de kandidaterna får gehör för sin politik.


Nu sticker jag

Ska jag vara ärlig så har jag aldrig gillat januari månad. Min man brukar skämta om att jag blir deprimerad varje år vid denna tidpunkt. Jag tycker nog att deprimerad är att ta i men annars håller jag med.

Jag vet inte vad det är men det blir tomt och mörkt efter att ha plockat bort allt julpynt, alla adventsljusstakar och granen. Vi sitter inte längre på kvällarna framför öppna spisen och myser med julgranen tänd och fikar eller dricker glögg. Barnen har åkt tillbaka till college och allt är tillbaka till det normala, som om julen aldrig varit.

Affärerna är nu fulla med vinterns reavaror som säljs till vrakpriser eftersom allt ska bort för att kunna ge plats till vårens nya kollektioner i ljusa och pigga färger. Jag noterade att en affär redan hade badkläderna framme och det känns kanske lite väl tidigt, även om det är vår i luften.

Ja, vädret kan man inte klaga på för det verkar som om vädermakterna bestämde sig för att skippa vintern i år och gå direkt till våren. De första påskliljorna är påväg upp och det knoppas för fullt i träden. Vissa dagar är det så varmt att man kan sitta ute och sola i ett linne. Idag är det inte vår utan det är kallt, grått och regnigt ute.

Nej, här kan jag inte sitta och deppa så jag åker ner till Florida några veckor. Kanske sol och värme piggar upp lite. Jag måste ju också se om vårt lilla husdjur, Bennilito, har växt till sig.









Så var de bara fem



Den republikanska presidentkandidaten Jon Huntsman hoppar av tåget mot vita huset och stödjer nu istället Mitt Romney. Huntsman hoppas kanske på en nominering som vice president men att ha två mormoner i Vita Huset skulle nog bli för mycket för det amerikanska folket, så det är uteslutet. Han gör en snygg sorti och det är till hans fördel ifall han skulle välja att återkomma i valet 2016. Det kan han mycket väl göra om Obama bli omvald i år, annars får han vänta åtta år tills 2020.

Det har inte flaggats för fler avhopp så de andra hänger kvar och gör nu allt för att stoppa Romney.

 
Santorum, Paul, Romney och Gingrich   Mitt tips är att Perry hoppar av på nästa hållplats.


Golden Globes

       

Röda mattan, champagne och glamor i kubik. Vacka kvinnor i fantastiska klänningar som är enkla, unika eller som man säger "too much". Männen är stiliga i smoking med fluga eller slips.

                                
Brad Pitt var nominerad men George Clooney fick stayetten istället för filmen The Descendants, som jag vill se.

               

Meryl Streep fick en golden globe för sin roll som Margaret Thatcher i The Iron Lady, som jag också har tänkt se.

         
                                
Det var många golden globe stayetter som delades ut delas ut och det var många tacktal där många tackades och hedrades av vinnarna. Woody Allen, som inte var där, fick en golden globe för hans film Midnight in Paris, som ni inte får missa att se.
 
                                                


40 års vänskap



Idag ringde jag och gratulerade en av mina äldsta bästa vänner på hennes födelsedag. Vi pratade länge och väl (vilket säkert irriterade många som försökte komma fram) eftersom vi inte hade hörts av på ett tag. Det var inte gamla minnen vi pratade om utan det var om politik, nyheter om släkt och vänner och om våra barn, förstås, som dock inte längre är barn utan vuxna.

Vi har känt varandra sedan vi var 10 år, så det blir drygt 40 år, och vi är nu i den åldern då det är tid för våra barn att ha sitt första seriösa förhållande, bli sambos, gifta sig, få barn eller annat. Även då vi "börjar bli gamla", på pappret i varje fall, känner jag mig inte ledsen över det, utan tvärtom. När vi pratas vid känns det som om jag förflyttas 30 år tillbaka i tiden och helt plötsligt blir 20 igen, för det är alltid en massa roliga tankar och minnen som dyker upp och som gör en glad.

Nu håller vår son på att packa väskorna för att åka tillbaka till college efter fem veckors ledighet. Vår dotter åkte igår så imorgon bli huset tomt. Det är klart att vi kommer att sakna barnen, deras vänner och inte minst min "baby" mini-igelkotten Humphrey. Han sover mest och bara är vaken under ett par timmar men ändå är han det sötaste som finns.



Även då jag saknar våra barn är jag glad över att de får möjlighet att gå på college, bo på korridor, lära känna nya människor och få vänner som de kommer att behålla för resten av livet och förmodligen kommer att ringa till om 40 år.


Fredag den 13:e

   Idag är det fredag den 13:e och enligt skrock är det en riktig otursdag. Jag är väldigt skrockfull så jag går aldrig under en stege, spottar alltid tre gånger när en svart katt går över vägen och så vidare. Jag brukar ändå tänka att även då dagen klassas som en otursdag kan den också vara en turdag.

När jag var på affären tillsammans med vår son, såg vi att det var chans att vinna en jättepott på 
32 000 000 dollar på ett lotteri. Jag som aldrig köpt någon lott under mina 12 år i landet (eftersom jag aldrig vinner någonting) frågade plötsligt sonen om vi skulle köpa en lott för en dollar. Han tittade förvånat på mig och sa med lite förundran "vad ska du göra med alla de pengarna"? Det blev ingen lott.


Momsigt

                   

Från nyåret ska man i Sverige bara betala 12% moms på restauranger, jämfört med tidigare 25%. Det blir nu billigare att gå ut och äta och då ska det bli fler kunder i restaurangerna och då behövs mer personal vilket ger fler arbetstillfällen. Så är det tänkt men kommer det verkligen att bli så?

Många var skeptiska till förslaget (inklusive jag) eftersom man inte tror det kommer att leda till fler arbetstillfällen. Det fuskas redan nu med både det ena och det andra inom restaurangbranchen, så varför ska de gynnas med sänkt moms? Nu tänkte jag fel för det är ju vi som går på resturang och äter som ska tjäna på den sänkta momsen, eftersom maten ska bli billigare.

Redan nu kan myndigheterna konstatera att många restauranger inte sänkt momsen utan lurar sina kunder genom att fortfarande ta ut 25%. De skyller på olika saker men alla restauranger visste väl om att momsen skulle vara 12% från och med 1 januari 2012, så vad är problemet?

Jag anser att momsen generellt är för hög i sverige. Få tänker på att man betalar så hög moms eftersom den är inbakad i priset. I USA betalar vi 5% och momsen läggs på priset. Köper jag ett par byxor för $100 så blir det $105 som jag får betala. Tänk om det skulle vara så i Sverige att byxorna kostar enligt prislappen 1000 kr men plötsligt jag ska betala 1250 kr.

Även om det står på kvittot vad som är pris och moms så reflekterar man inte över det utan man betalar ett pris för varan. Om momsen inte var inbakad i priset, tror jag att folk skulle börja fundera över varför man betalar så mycket pengar till staten.

Det är väl därför som restaurangerna kan fortsätta att ta ut 25% i moms eftersom få personer tänker på vad de egentligen betalar.


Grönt ljus för Romney

                                  

Valet i New Hampshire var över innan det ens hade börjat. När vallokalerna stängde klockan åtta utropades Mitt Romney som vinnare och lite senare höll han sitt segertal.

Det enda spännaningen var att se hur övertygande han vann och med 40% av rösterna uppfyllde han förväntningarna. Tvåa blev Ron Paul med 23% av rösterna och därefter Jon Huntsman med 17%. Newt Gingrich kom fyra precis före Rick Santorum, som båda fick 10%. Rick Perrry kom sist med 1% av rösterna.

Nu har Mitt Romney skrivit historia genom att vinna både i Iowa och New Hampshire, vilket ingen annan republikansk presidentkandidat gjort. Full med självförtroende och med vind i ryggen åker han idag ner till South Carolina för att fortsätta sin kampanj. Alla de andra kandidaterna följer med och de kommer nu att göra allt som står i deras makt för att stoppa Romney. Newt Gingrich vill till varje pris krossa honom på samma sätt som han själv blev krossad.

Efter att ha lyssnat på alla kandidaternas tacktal förstod jag plötsligt varför folk röstar på Romney. Han har bara ett budskap och det är att få bort Obama. Mitt Romney upprepade åter igen att Obama är en fara för landet, både ekonomiskt men också för att han underminerar friheten, vilket är den viktigaste värdegrunden. Romney vill visa världen att USA fortfarande är en superkrigsmakt och detta är precis vad många republikaner och obundna väljare vill höra.

Flera av de andra kandidaterna använder inte lika mycket energi på att kritisera Obama utan istället på att smutskasta varandra. Det kommer att visa sig i South Carolina vilken stategi som är bäst. Om Romney vinner igen i South Carolina, gör han det för att folket tror att han har störst chans att besegra Obama och inte för att han delar deras konservativa kristna grundvärderingar.

Om Romney står emot all negativ reklam och får grönt ljus i South Carolina, bär det sedan av i full fart mot Florida och de andra staterna på vägen mot Vita Huset där han förhoppningsvis får rött ljus av President Obama.


Results for New Hampshire Republican Primary (U.S. Presidential Primary)
Jan 10, 2012 (96% of precincts reporting)
Mitt Romney 95,827 39.3%
Ron Paul 55,652 22.8%
Jon Huntsman 41,037 16.8%
Newt Gingrich 22,967 9.4%
Rick Santorum 22,817 9.4%

Hårfint

Detta är Callista Gingrich, Newt Gingrich 23 år yngre fru i hans tredje äktenskap och kanske vår nästa "first lady". Jag undrar hur man får håret att alltid ligga så perfekt med "vingen" över och hur många flaskor med hårspray hon konsumerar per vecka? Eller är det kanske en peruk hon använder?



                 


                                                     

    

Val i New Hampshire



Imorgon, tisdag, röstar man i primärvalet i New Hampshire. Det är en av USAs minsta stater, både till storlek och invånarantal, som förra året uppgick till 1 318 194 personer. Delstaten är belägen nästan allra längst uppe i USAs nordöstligaste hörn och gränsar i norr mot Canada. New Hampshire kallas också för granitstaten eftersom det finns gruvor där det bryts granit som används för byggnader, som till exempel FN-skrapan i New York. De huvudsakliga inkomsterna kommer från tillverkning av maskiner, elektrisk utrustning samt gummi- och plastprodukter men även från jordbruk och turism. Staten är känd för sin skönhet och lockar många turister till bergen, alla sjöar och vattendrag för skidåkning, vandringar, fiske och båtliv. 

  

Statens motto är "live free or die" så det är rätt plats för "frihetsälskande" människor där de inte har någon statlig inkomstskatt eller skatt på varor. Däremot har de en av USAs högsta fastighetsskatter. New Hampshire brukade rösta republikanskt men sedan 1990-talet har den blivit en så kallad "swing state" och sist röstade de på Obama.

I helgen har det varit två debatter som Mitt Romney dominerat. Man förväntade sig att de andra kandidaterna skulle attackera honom hårt och visst var det var bitvis hårda ord, men han klarade sig ändå ganska bra.

Nu spenderar presidentkandidaterna miljoner dollar på reklam som ofta går ut på att smutskasta varandra och smockorna flyger i luften. Till slut är det bara de starkaste som står och det är oftast de som har haft mest pengar i kampanjekassan. Att lyckas som presidentkandidat har mycket att göra med hur mycket kan kan spendera på framför allt reklam men även på personal och annat. Mitt Romney har gott om pengar och därför lyckas han också bra. För Jon Huntsman är det vinna eller försvinna som gäller eftersom han satsat allt i New Hampshire. Lyckas han inte här, lär han inte heller göra det någon annanstans och riskerar därmed att pengarna tar slut. Rick santorum fick ordentligt påfyllt i kassan när han gjorde bra ifrån sig i Iowa. Newt Gingrichs anhängare planerar redan nu att spendera enorma summor på "anti-Romney" reklam i South Carolina, som är delstaten som står på tur den 21 januari.

Först är det dax för New Hampshire och det är bara sex republikanska kandidater kvar eftersom Michele Bachman hoppade av efter valet i Iowa. Enligt de färskaste opinionsundersökningarna leder Mitt Romeney stort med ca 35% av rösterna sedan kämpar Ron Paul och Jon Huntsman om andra plats. Newt Gingrich ligger hack i häl och därefter Rick Santorum, som överraskande kom tvåa i Iowa. Rick Perry ligger sist eftersom han inte brytt sig om att ha någon kampanj där, utan han satsar istället på South Carolina.

Det är bara en dag kvar men att allt är möjligt i det här valet, det har vi redan sett.


Veckans filurer





Kloker - Mitt Romney vet precis hur han ska lyckas; vända kappan efter vinden.

Toker - Ron Paul har ibland galna ideer, men folket gillar honom.

Glader - Rick Santorum fick plötsligt vind i seglet och seglade upp på andra plats i Iowa.

Butter - Newt Gingrich trodde det var en "done deal".

Trötter - Rick Perry, gäsp zzzzzz.

Blyger - Jon Huntsman varken syns eller hörs.
 
Prosit - Så var Michele Bachman borta.

"Årets Mamma"




Sarah McKinley, 18 år, förlorade sin 30 år äldre man i lungcancer på juldagen. Han lämnade henne med deras gemensamma 3 månaders gamla son. Efter begravningen kom en man, Dustin Stewart, hem till henne och presenterade sig en granne, men Sarah trodde honom inte.

Mitt på dagen på nyårsdagen kom Dustin Stewart tillbaka, beväpnad en en jaktkniv, tillsammans med en vän och de båda bankade hårt på dörren. Sarah tog fram två vapen, gav sonen en nappflaska och ringde 911 och bad dem skicka dit en polisbil. Det skulle ta tid för polisen att komma dit eftersom hon bodde i ett ödsligt område, så hon pratade under tiden (i 21 minuter) med operatören som bland annat sa till henne att sätta en soffa framför den låsta dörren.

Sarah berättade för operatören att hon hade två vapen och frågade om det var ok att hon använde dem ifall de skulle ta sig in i huset? Hon fick till svar av operatören att hon inte kunde tala om för henne vad hon skulle göra, men att hon fick göra det som krävdes för att skydda sin son.

Dustin Stewart lyckades sparka in dörren och Sarah sköt honom en gång i bröstet och han dog av skadorna. Hans vän flydde därifrån när han hörde skottet, men blev strax efter skjutsad till polisstationen av sina föräldrar. Polisbilen nådde huset 7 minuter efter skottet avfyrats.

Sarah är inte anklagad för mord. Lagen som skyddar henne kallas "Castle Doctrine" eller "Make My Day Law" efter Clint Eastwoods film "Sudden Impact" från 1983. Detta innebär att lagen i delstaten Oklahoma ger människorna rätt att använda dödliga vapen för att skydda sig mot inkräktare som tar sig in i deras hem.

Dustin Stewarts vän är däremot anklagad för mord. Lagen säger nämnligen att ifall någon dör under ett inbrott ska de delaktiga kunna åtalas för det. Det samma gäller ifall tre personer tillsammans rånar en bank och om en av rånarna skjuter och dödar en kund eller personal blir ändå alla tre rånarna åtalade för mordet. Vännen sitter nu häktad i väntan på rättegång.

Det är annorlunda lagar i USA och de är betydligt hårdare än Sveriges. I Sverige kan rånare och mördare gå fria genom att skylla på varandra. Det går inte i Oklahoma för där får man stå sitt kast ifall man ger sig in i leken. 

Sarah hyllas nu av många som "Årets Mamma".

Jag läste en kommentar i en svensk tidning att ifall detta hade hänt i Sverige hade mamman blivit åtalad för mord, bebisen för medhjälp till mord och vännen hade fått ekonomisk ersättning för psykiskt lidande.


Morbrors Jordärtskockssoppa

"Moster" skrev på min blogg om en helt underbar jordärtskockssoppa, som hennes man brukar bjuda på. Jag fick receptet och bjöd min man på den igår och vi båda var lyriska över hur god den var. Jag har fått tillstånd att dela med mig av receptet på denna enkla men förvinnande goda soppa. 

Jag gjorde bara halv sats eftersom jag bara hade halva mängden jordärtskockor hemma och det var så gott att jag hade kunnat äta mer, även då jag serverade bröd till. Eftersom vi inte hade röd stenbitsrom hemma la jag istället på några små bitar kallrökt lax och det passade bra till soppan. Jag använde den mindre mängden grädde men istället lite mer crème fraiche.


 
 

MORBRORS JORDÄRTSKOCKSSOPPA
Angivna mängder räcker till 4 á 5 portioner.

½ kg jordärtskockor.

½ liter kycklingbuljong. (Fond eller tärning)

1 á 2 dl vispgrädde.

1 á 2 msk crème fraiche.

Peppar och ev. salt.

Garnering: Flortunna citronskivor, basilika- eller persiljeblad, röd stenbitsrom.

Skala och dela skockorna i bitar och koka dem mjuka i buljongen. Kör till en blank och fin

soppa med mixer. Tillsätt grädde och crème fraiche under vispning. Börja med de mindre

av de ovan angivna mängderna och öka på om smak och konsistens så kräver. Låt koka

upp under vispning och smaka av med peppar och ev. salt.

Servera i portionsskålar. Lägg en flortunn skiva citron och ett par gröna blad (basilika eller

persilja) i soppans centrum. Toppa med en klick stenbitsrom.

Några små, smörstekta brödkrutonger är gott att knapra på till den lena soppan.

Ett mousserande vitt vin passar utmärkt att dricka till.

Notera att ovanstående mängder är ungefärliga. Jag har nämligen alltid gjort soppan på ”gehör”.


Viking Timbers i KK



Läste just på Expressens hemsida att "samtliga 105 anställda vid Viking Timbers fyra anläggningar i Sydsverige förlorar jobbet när bolaget nu gått i konkurs. Även underleverantörer i skogs- och åkeribranschen drabbas".

Undrar hur staten kommer agera nu? Ska de få samma stöd, hjälp och uppmärksamhet som alla SAAB anställda får? Jag tror inte det.


Frihet och välfärd

Om jag var en amerikansk republikan och läste Dn:s artikel om Jonas Sjöstedt, hade jag satt morgonkaffet i vrångstrupen.



Jonas Sjöstedt blev idag vald, med stor majoritet, till Vänsterpartiets partiledare. Hans åsikter är bland annat att privata aktörer inom vård och skola inte ska vara vinstdrivande. Han vill ha förmögenhetsskatt och kapitalskatt som ska finansiera välfärden, förkortad arbetstid, begränsa friskolor och förbjuda religösa friskolor. 

En republikan förespråkar frihet och med frihet menas att människan ska klara sig själv utan för mycket inblandning av staten. Företag ska vara i privat ägo och ska helst inte beskattas alls eftersom de anser att vinster ger nya arbetstillfällen. Kapital ska beskattas minimalt eftersom det kommer att återanvändas som nya investeringar i samhället. Religionen är central och därför är religösa skolor självklara, liksom både privata och statliga. Hårt arbete ger en chans att lyckas och därmed frihet att klara sig själv. En republikan tror inte på att staten ska tillhandahålla välfärd till människor utan de ska själva skapa den.

När Obama blev vald till president hade han som vallöfte att införa "Obamacare" som innebar i princip att alla människor i USA skulle ha rätt till hälso-och sjukvård. Innan han blev president var mer än 40 miljoner utan sjukvårdsförsäkring och därmed utan trygghet till allmän sjukvård (ingen blir dock nekad akutsjukvård). Människor som hade en allvarlig eller kronisk sjukdom som till exempel cancer eller diabetes kunde bli nekade sjukförsäkring. Många kunde inte byta arbete eftersom de då kanske blev tvungna att byta försäkringsföretag och därmed riskera att bli nekade ny försäkring eftersom de hade en sjukdom i bagaget. Unga och fattiga människor hade inte hade råd eller möjlighet att skaffa en egen försäkring.

Obama genomförde sitt vallöfte men det var inte med stor majoritet utan minsta möjliga. Nu kan alla få hälso-och sjukvård oavsett om man är fattig eller rik, frisk eller sjuk, gammal eller ung. Det är bara ett problem och det är att republikanerna vill riva upp "Obamacare". De vill inte att staten ska blanda sig i sjukvården utan människor ska själv ta ansvar för den genom privata försäkringar som man kan få via sitt arbete annars får man teckna en egen och det kostar mycket pengar. 

   

Jag förstår inte hur människor tänker men det är inte bara religösa teaparty anhängare som vill ta bort "Obamacare" utan det vill också mina vänner och grannar. Hur kan jag säga nej till att våra barn ska ha garanterad sjuk- och hälsovård tills det är 26 år gamla eftersom de nu täcks av vår försäkring? Hur kan jag säga nej till att slippa oroa mig för att bli sjuk? Hur kan jag säga nej till att ifall jag blir kroniskt sjuk kommer jag inte bli nekad försäkring och därmed få möjlighet till vård och mediciner?

I USA står republikansk frihet för egna val och ta ansvar för sig själv. Man är inte beredd att betala högre skatter för att alla ska garanteras välstånd utan den ska man själv välja och stå för. I Sverige står frihet för trygghet och man är betalar höga skatter så alla kan ta del av välfärden. Repubikaner kallar Obama socialist och kommunist men jag undrar då vad de skulle kalla Jonas Sjöstedt för? 


Aldrig mer bio

Igår bestämde min man och jag oss för att gå på bio för en gångs skull. Vi valde mellan "The girl with the dragon tattoo" och "Mission Impossible" och det blev den senare. Det verkar många andra också göra för enligt tidningarna har inte den amerikanska versionen av Stieg Larssons första bok blivit den kassasuccee som man hoppats på. Det finns för närvarande ett för stort utbud av nya bra filmer, så konkurrensen är stor.

Jag hade inte väntat mig att biosalongen skulle vara proppfull kl 15.00 en måndag. Alla lediga hade tydligen samma tanke som vi, nämnligen att spendera en kall och blåsig eftermiddag på bio. Vi var lite sena så det fanns inte många platser att välja på, men jag spanade in två platser högt uppe där det inte syntes några popcornätande personer i närheten. Väl på plats kändes det bra eftersom det inte var för mycket smaskande och sörplande ljud och jag kunde slappna av.



Det visades en massa reklamsnuttar av filmer som kommer upp under våren, men det var ingen av de filmerna som fångade mitt intresse. Så var det äntligen dax för filmen som vi kom dit för att titta på. I samma sekund som filmen började tog min granne upp en gigantisk chipspåse som hon hittills döljt under sin jacka. Det kändes nästan som jag också blev skjuten mitt  i bröstet, som skådespelaren blev i filmens första scen. Jag hann tänka "aldrig mer bio" innan jag försvann in i handlingen och förträngde allt prasslande och chipskrispande som pågick så länge som filmen varade.

                   
Jeremy Renner, Tom Cruise och Paula Patton   Michael Nyqvist


Filmen var spännande och bitvis väldigt rolig. Det kändes som en bra kopia av agent 007 med Tom Crusie i huvudrollen, som gjorde en bra insats men som dock inte längre kan dölja att han fyller 50 i år. Svensken Michael Nyqvist hade också en ganska stor roll i filmen, vilket var överraskande men kul.

Vill man ha ett par timmars underhållning och står ut med alla oönskade ljud så är det en sevärd film. Annars kan man vänta några månader tills den kommer ut på dvd och se den hemma på tv:n, men det blir tyvärr inte samma sak att se den filmen på en liten skärm.

Mitt nyårslöfte blir alltså inte att helt sluta gå på bio, även om tanken flög genom mitt huvud under en kort sekund.


Iowa har sagt sitt




Med minsta tänkbara marginal, 8 röster, vann Mitt Romney över Rick Santorum. När jag somnade långt efter midnatt var det Santorum som ledde med 5 röster, men då var bara 98% av rösterna räknade.

Jag lyssnade på kandidaternas tacktal till sina familjer, medarbetare och till invånarna i Iowa. Rick Perry, som inte fick mer än 10,3% av rösterna, höll sitt bästa tal på länge. Varför sparade han det till sist, kan man undra? Nu är frågan om han kommer att fortsätta kampanjen eller inte? Det gäller också för de andra kandidaterna som inte heller nådde ända fram.



Ron Paul kom på en ärbar tredje plats och det var främst oberoende väljare och unga som attraherades av hans budskap. Paul kommer aldrig att bli republikanernas kandidat i presidentvalet 2012, men han fortsätter att hålla grytan kokande.



Rick Santorums tal var fyllt av passion och visioner om att USA måste hitta tillbaka till sitt gamla jag, där frihet är nyckelordet. Han fokuserar på den homogena familjens värde och att människor måste ta ansvar för sig själva genom hårt arbete och utan hjälp och inblandning av staten, som nu är fallet. Många av dem som röstade på Santorum är konservativa och tea party anhängare i medelåldern. De värdesätter Santorums moraliska karaktär där rätten till livet har stor betydelse och därmed abortfrågan. 



Mitt Romney hann knappt tacka alla innan han fokuserade på att kasta skit på President Obama. Romney är bäst på det och det är kanske därför jag har svårt för honom. Det är förresten inte bara jag som har svårt för honom utan det är många med mig. Man kan jämföra det med en organtransplantation där kroppen behöver organet men har svårt att acceptera det och vill därmed stöta bort det. Det republikanska partiet behöver Romney för att ha en chans att få bort President Obama och fixa ekonomin. De kan dock inte riktigt acceptera och förlika sig med honom utan letar ständigt nya kandidater att rösta på, vilka åker upp och ner som en jojo. 

Mitt Romney har svårt att nå över 25%, vilket innebär att 75% av republikanerna väljer att istället rösta på en annan kandidat. Att det var Rick Santorum som kom på andra plats var mest tur. Alla andra kandidater utom han och Jon Huntsman var redan "förbrukade" och eftersom han otippat fick fokus på sig och seglade upp i topp just före valet, hann han aldrig bli kritiskt granskad som de andra blivit.

Nu bär det iväg till New Hampshire, där mitt Romney är storfavorit. Det lär visa sig om Rick Santorum bara var en dagsslända eller om hans momentum håller i sig.


Results for Iowa Republican Caucus (U.S. Presidential Primary)
Jan 03, 2012 (100% of precincts reporting)
Mitt Romney 30,015 24.6%
Rick Santorum 30,007 24.5%
Ron Paul 26,219 21.4%
Newt Gingrich 16,251 13.3%
Rick Perry 12,604 10.3%
Michele Bachmann
6,073
5%
Jon Huntsman
745
0.6%
Herman Cain
58
0%
Buddy Roemer
31
0%
No Preference
135
0.1%
Other
117
0.1%

Iowa röstar idag

Idag är det den 3 januari 2012 och därmed startar de amerikanska primärvalen med att Iowa röstar på de republikanska kandidaterna.



Tidigare menade man att en kandidat inte kunde bli nominerad om han eller hon inte vann i Iowa. Det stämmer inte riktigt längre, men en viss betydelse har det hur de röstar i Iowa idag. Nästa stat till vallokalerna är New Hampshire och sedan blir det South Carolina tätt följt av Florida och så pågår det fram till den 26 juni, då alla stater ska ha röstat. Man kan undra varför inte alla stater röstar samma dag utan det pågår istället val vid minst 24 olika tillfällen. Under hela våren kommer kandidaterna (de som är kvar) att flänga från stat till stat och jaga röster.
 
Ända in i det sista försöker kandidaterna övertyga invånarna i Iowa att de är den lämpligaste kandidaten eller rättare sagt vilka som inte är det. De har åkt runt i den lilla staten och träffat folk men har också spenderat miljoner på bland annat tv reklam där de inte särskilt trevliga och gör allt för att smutskasta varandra.

Vem som kommer att vinna är fullständigt osäkert. Undersökningar visar ett tämligen jämnt skägg mellan Mitt Romney, Ron Paul och Rick Santorum men igår var fortfarande 41% osäkra på vem de skall rösta på. De röstberättigade i Iowa diskuterar och lyssnar nu på vad grannar, vänner och medlemmarna i kyrkförsamlingarna anser, innan de går och lägger sin röst.

Frågan är om de kommer att rösta på Mitt Romney eftersom han har bäst chans att slå Obama eller om de röstar på Ron Paul eftersom de anser att han har de bästa åsikterna eller om de gör en kompromiss och röstar på Rick Santorum istället.

 
Mitt Romney                   Ron Paul                           Rick Santorum
 
Mitt Romny är förväntad att vinna men jag skulle inte bli förvånad om Rick Santorum skuttar förbi honom i slutet. Kanske blir det istället Ron Paul som tar hem striden eftersom folk är så trötta på Washington och vill rösta på någon som är emot hela etablisemanget. 

Vem vet, men om några timmar får vi veta hur det gick i Iowa.


Att förlåta

För några dagar sedan läste jag på skvallersidorna att Maria Shriver lär ha förlåtit sin man, Arnold Schwartzenegger, för hans otrohet med en av deras hushållerskor, som han också har en son med. Jag läste också om en 99-årig italiensk man som nu ska skilja sig från sin 96-åriga fru efter ett 77 år långt äktenskap eftersom han nyligen fann några gamla brev som bevisade att hans fru haft en affär för mer 60 år sedan.

Under julhelgen pratade jag med en före detta granne som under året skilt sig eftersom hennes man varit otrogen. De träffades när de var väldigt unga, gifte sig och har nu två vuxna barn. I mina ögon var de det perfekta paret, så skilsmässan slog ner som en bomb och det var väldigt tråkigt. Hon berättade bland annat för för mig att det fortfarande är väldigt jobbigt och att det är svårt att träffa någon ny när hon, trots allt, fortfarande älskar sin före detta man.

När man förstått att ens partner har varit otrogen väljer många att lämna honom/henne både eftersom man inte själv står ut med sveket och oärligheten men också för att omgivningen förväntar sig det. Hur kan man fortsätta leva med någon som gjort en så illa?

Min före detta granne blev bedragen av sin man och lämnade honom, som man instinktivt gör. Han ångrar sig och vill till varje pris att det ska bli bra igen. Hon älskar honom fortfarande men är rädd för att han ska göra henne illa igen. Ska hon våga att ta honom tillbaka? Jag hade gjort det och uppmuntrade henne att göra det. De flesta hade nog sagt till henne att hon inte var klok som ens tänkte tanken, eftersom han inte förtjänar att få henne tillbaka.

Jag har inte själv varit med om detta och det är alltid lätt att tycka när man inte har egna erfarenheter. Jag tror dock att många är rädda för att förlåta sin partner av två anledningar; dels att man är sårad och tappat tilliten men också för att man är rädd för omgivningens fördömmanden. Hur kan man vara så dum att ta tillbaka någon som behandlat en så illa? Tänk om han/hon gör det igen, då får man verkligen skylla sig själv.

Givetvis är det förkastligt att vara otrogen och jag menar inte att man bara ska säga "jaha" och gå vidare. Ibland är det ett motorhaveri som sätter punkt för ett misslyckat val av partner men ibland är det ett mindre fel som faktiskt kan lagas. Vad jag försöker säga är att det är ok att förlåta.

                       


Nyårsdagen 2012



Det är bara man vänjer sig att skriva 2012, nu när det faktiskt är ett nytt år. Det är alltid spännande att börja fundera över vad som kommer att hända under det nya året. Vem vinner presidentvalet, kommer Juholt att kasta in handuken eller blir han utkastad, kommer jag att få fler läsare på min blogg? Jag hade dock inga nyårslöften för jag kunde inte komma på något som jag ville lova.

För några år sedan sa min man till mig att jag skulle ha som nyårslöfte att bli lite mer generös mot mig själv. Det fick han äta upp ganska snabbt när jag berättade att jag ville köpa ett hus i Florida, vilket vi också gjorde, så vid 12-slaget propsade han inte på några sådana löften.

Om man tittar tillbaka på 2011 så slutade året väldigt bra. Vi åt en fantastiskt middag med en gratäng som var bland det godaste jag ätit. Det var stjärnkocken Tom Sjöstedt som komponerat middagen, så det talar väl för sig.

Min man och jag debatterade sedan under hela middagen om gratängen smakade rosmarin eller jordärskocka. Jag tyckte det var rosmarin som präglade rätten medan han ansåg att den bara smakade jordärtskocka. Kanske blir det mitt nyårslöfte att överbevisa honom att jag hade rätt.

Jordärtskocksgratäng 4 personer av Tom Sjöstedt


500 g jordärtskockor
500 g mandelpotatis
1 st gul lök
2 st vitlösklyftor
3 dl mellan grädde
1 kvist färsk rosmarin
salt
0,5 msk citronsaft


Skala och skiva jordärtskockor, potatis, lök och vitlök. Lägg i en kastrull och tillsätt rosmarin och grädde. Låt sjuda ca 20 min utan lock tills potatisen mjuknat. Smaka av med salt och citronsaft. Häll över i ugnssäkra portionsformar eller en stor form och grädda i 225 grader tills de fått färg.


2012 lär bli "rokens år" för sedan julafton har min man tillbringat all ledig tid med att sätta sig in i allt som är bra att veta om rökning och vilka recept som är de bästa. Just precis la han in 2.5 kg revben samt två fläskfiléer i röken. Jag vet inte om han väntar gäster för vem annars ska äta all den maten? 

  

"Ska det göras, ska det göras ordentligt!" är nog något som han ärvt hemifrån. Hans pappa var känd i hela grannskapet för sina brödbak. Det var inte bara en, två eller tre limpor som bakades åt gången utan det stod degar som jäste i varenda hörna i huset. Han hade utvecklat ett bakschema som fick de flesta bagare att blekna eftersom det gällde att hålla reda på alla jäs- och gräddningstider annars kollapsade allt. Det luktade tydligen nybakat bröd långt utanför huset så grannarna visste precis när det stora brödbaket var pågång och då var det ingen som störde. Därefter hade familjen frysen fylld med bröd som varade ett halvår eller så.

Jag hoppas verkligen inte att min man, som numera kallar sig "smoke master", blir en lika hängiven rökare som hans far var brödbagare, för då behöver jag köpa en ny frys.


RSS 2.0