Frihet och välfärd

Om jag var en amerikansk republikan och läste Dn:s artikel om Jonas Sjöstedt, hade jag satt morgonkaffet i vrångstrupen.Jonas Sjöstedt blev idag vald, med stor majoritet, till Vänsterpartiets partiledare. Hans åsikter är bland annat att privata aktörer inom vård och skola inte ska vara vinstdrivande. Han vill ha förmögenhetsskatt och kapitalskatt som ska finansiera välfärden, förkortad arbetstid, begränsa friskolor och förbjuda religösa friskolor. 

En republikan förespråkar frihet och med frihet menas att människan ska klara sig själv utan för mycket inblandning av staten. Företag ska vara i privat ägo och ska helst inte beskattas alls eftersom de anser att vinster ger nya arbetstillfällen. Kapital ska beskattas minimalt eftersom det kommer att återanvändas som nya investeringar i samhället. Religionen är central och därför är religösa skolor självklara, liksom både privata och statliga. Hårt arbete ger en chans att lyckas och därmed frihet att klara sig själv. En republikan tror inte på att staten ska tillhandahålla välfärd till människor utan de ska själva skapa den.

När Obama blev vald till president hade han som vallöfte att införa "Obamacare" som innebar i princip att alla människor i USA skulle ha rätt till hälso-och sjukvård. Innan han blev president var mer än 40 miljoner utan sjukvårdsförsäkring och därmed utan trygghet till allmän sjukvård (ingen blir dock nekad akutsjukvård). Människor som hade en allvarlig eller kronisk sjukdom som till exempel cancer eller diabetes kunde bli nekade sjukförsäkring. Många kunde inte byta arbete eftersom de då kanske blev tvungna att byta försäkringsföretag och därmed riskera att bli nekade ny försäkring eftersom de hade en sjukdom i bagaget. Unga och fattiga människor hade inte hade råd eller möjlighet att skaffa en egen försäkring.

Obama genomförde sitt vallöfte men det var inte med stor majoritet utan minsta möjliga. Nu kan alla få hälso-och sjukvård oavsett om man är fattig eller rik, frisk eller sjuk, gammal eller ung. Det är bara ett problem och det är att republikanerna vill riva upp "Obamacare". De vill inte att staten ska blanda sig i sjukvården utan människor ska själv ta ansvar för den genom privata försäkringar som man kan få via sitt arbete annars får man teckna en egen och det kostar mycket pengar. 

   

Jag förstår inte hur människor tänker men det är inte bara religösa teaparty anhängare som vill ta bort "Obamacare" utan det vill också mina vänner och grannar. Hur kan jag säga nej till att våra barn ska ha garanterad sjuk- och hälsovård tills det är 26 år gamla eftersom de nu täcks av vår försäkring? Hur kan jag säga nej till att slippa oroa mig för att bli sjuk? Hur kan jag säga nej till att ifall jag blir kroniskt sjuk kommer jag inte bli nekad försäkring och därmed få möjlighet till vård och mediciner?

I USA står republikansk frihet för egna val och ta ansvar för sig själv. Man är inte beredd att betala högre skatter för att alla ska garanteras välstånd utan den ska man själv välja och stå för. I Sverige står frihet för trygghet och man är betalar höga skatter så alla kan ta del av välfärden. Repubikaner kallar Obama socialist och kommunist men jag undrar då vad de skulle kalla Jonas Sjöstedt för? 


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0