Alla dessa dieterDet verkar som det är en trend att banta. Tidningarna är fyllda av olika typer av metoder som går ut på att utesluta både det ena och det andra ur kosten. Innan var det GI och nu är det LCHF. Jag orkar inte ens läsa vad det är för jag tror inte på dessa bantningstrender.

Visst kan man gå ner i vikt genom att sluta är ris, pasta, godis, bröd med mera. Problemet är bara att när man slutar med dieten och börjar äta normalt igen, går man sakta men säkert upp allt om man inte passar sig väldigt noga.Varför måste man banta? Det är väl bara att se till att man äter mindre eller lika många kalorier som man gör av med. Nu tänker säkert flera av er som känner mig, att jag inte är rätt person att skriva om bantning eftersom jag är smal och inte har några problem med min vikt. Varför är jag smal? Jo, därför att jag inte äter så mycket, men jag äter det jag vill fast i små mängder.

Efter nyår var jag på en tjejfrukost där nästan alla precis hade börjat någon typ av bantningsmetod. De flesta använde en app som heter "lose it", så de matade in precis vad de åt på sina telefoner och sedan omvandlade appen det till kalorier. Det är ett bra sätt för man blir framför allt bli medveten om hur mycket kalorier saker och ting innehåller som man äter.


Om man anväder "lose it" börjar man med att mata in sin vikt och längd och hur mycket man vill gå ner i veckan. Sedan får man reda på hur många kalorier man kan äta och dricka under dagen för att uppnå det målet. Enkelt och bra för man kan själv välja vad man vill använda kalorierna till. Motionerar man så matar man in det och då kan man antingen välja att att äta upp de förlorade kalorierna under dagen, spara dem till helgen så man kan äta och dricka lite extra eller tappa fortare i vikt. Här finns bara en regel och det är att vara ärlig och mata in precis allt man äter och dricker och sedan hålla sig till det tillåtna kaloriintaget. Äta mer = motionera mer.

Min man använde sig av "lose it" för att bli av med några extra kilon och det fungerade bra. Han har ett år senare inte gått upp någonting för han lärde sig vad som är värt att äta och inte. Till exempel åt han tidigare en frukost, som han trodde var nyttig, som bestod av vanlig yoghurt med massor av olika nötter och torkad frukt. Han fick en chock när han såg att frukosten täckte halva dagsbehovet så det fanns inte så mycket kvar för lunch, mellanmål och middag. Han slutade direkt med den frukosten och det hjälpte nog honom att gå ner i vikt. Jag ändrade aldrig våra matvanor utan lagade precis samma mat som tidigare, men han började prioritera annorlunda. 

      

Jag tror att man kan unna sig godis, chips, kakor, mackor, glass, goda middagar med vin eller öl, men det gäller att inte äta för mycket bara för att det är gott.

När jag var på frukosten, som jag tidigare skrev om, var det en tjej som hade börjat med "lose it". Hon frågade om hon kunde äta brödet, som var ett nyttigt bröd, och alla (utom jag eftersom jag var den enda som inte hade någon iPhone) hjälpte till att leta upp hur många kalorier en skiva innehöll. 100 kalorier var budet och då tog hon en skiva bröd, breddde på ett lager creme cheese och tog sedan tre skivor med rökt lax och la på. De var små men täckte gott och väl hela brödskivan.

Ibland ska man vara tyst men jag kunde inte låta bli att kommentera det och sa "där, och pekade på de tre laxskivorna, har du anledningen till varför du måste använda "lose it". Jag tror inte att tjejerna tyckte om att höra sanningen, det vill säga att anledningen till att de måste banta är att de äter för mycket.

  Att väga sig regelbundet är bra för att ha koll på vikten.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0