Alla dessa Dagar



På söndag är "Fars Dag" i USA och för en månad sedan var det "Mors Dag". Hela året är fyllt av dessa Dagar. Många firas på grund av en religiös högtid medan andra Dagar gynnar mest handeln. I Sverige firar man alla dessa Dagar med måtta men i USA finns det ingen gräns på firandet och spenderandet.

   Det börjar i februari med "Alla hjärtans Dag", då människor spenderar hur mycket som hest på kort, blommor, choklad och restaurangsbesök. Någon har bestämt att man ska uppvakta alla sina kära den här dagen och då gör "alla" det.
                                               I år fick min granne en liten ask handgjord choklad av sin man. Varje bit choklad kostade 40 kronor. Jag smakade en halv bit och det var den godaste choklad som jag någonsin ätit. Den var säkert värd sitt pris för chokladbitarna såg ut som små konstverk och asken var väldigt påkostad. Jag undrar dock om "alla" måste köpa den chokladen just den 14 februari för polisen fick rycka ut och dirigera om trafiken och det var en kö runt hela kvarteret till den chokladbutiken?

Så fort alla röda hjärtan är borta, chokladen är uppäten, blommorna sloknat och kärleksförklaringarna börjat blekna så åker påskharen och alla äggen fram. Då är godishyllorna överfulla med vacket påskpyntade påsar och trots att det är samma choklad och godis som säljs året om, så handlas det som aldrig förr. Det pyntas, dekoreras och kort skickas till familj och vänner.

 I Maj är det dags för Mors Dag och då ska mamma överraskas med blommor, paket och kanske med ett restaurangbesök, så just den här dagen är det proppfullt på precis varenda restaurang. Det skickas miljoner med "Love You" kort till mammor över hela landet där mottagaren blir överlycklig av att höra det från sina kära på just denna dagen i maj.

Affärerna hinner precis ändra i massreklamen från Mors Dag till Fars Dag en månad senare och det fylls på med manliga presenter i hyllorna. Då är det samma visa igen för alla pappor får precis samma uppvakning som de gav mammor en månad tidigare. Det är miljoner av hälsningar som skickas landets alla pappor och har han tur får han en ny pjamas, rakapparat eller slips. Restaurangerna är fyllda hela dagen från tidig morgon, eftersom pappor gillar brunch eller gå på sportsbar.
                                                   

Den 4 juli är det USAs nationaldag och då är precis allt blått, vitt och rött. Det är en enda stor fest med amerikanska flaggor som blåser i vinden. Borden är dukade med servetter, tallrikar, uppläggningsfat med flaggmotiv och även besticken kan vara röda och blå. Människor klär sig i flaggans färger och tårtor är dekorerade på samma sätt. Vi är stolta över att vara amerikaner så det firas med pompa och ståt och miljoner av dollar spenderas på maffiga fyrverkerier.

                                                  

Sedan är det mesta rea i butikerna fram till slutet av sommaren då affärerna börjar fyllas med alla Halloween saker, som är den sista helgen i oktober. Det måste börjas i tid så att stämningen byggs upp. Det är mängder halloweenpynt, dräkter, masker och smink som säljs men framför allt är det godis. 
                                                                                     


Under halloween säljs det godis för 2.3 miljarder dollar, det vill säga ca 17 miljarder svenska kronor. Inte allt godis äts upp men i genomsnitt så äter varje barn hallowengodis som innehåller mellan 3500 och 7000 kalorier. Inte bra för vikten och inte för tänderna.

 Halloween en dag och jul nästa. Under en natt har alla monster ersatts med jultomtar. Personalen har jobbat hela natten med att ändra skyltningen så den första november är det julpynt som gäller och julsånger. Affärerna är inte bara fyllda av julpynt, granar och en massa saker som kan omvandlas till julklappar utan frysdiskarna är fulla av enorma kalkoner. Här äts det kalkon både till jul men framför allt till Thanks Giving, som firas varje år den näst sista torsdagen i november och som kanske är årets största högtid. Då träffas släkt och vänner och äter kalkon, potatismos, brunsås, bönor och tranbärssylt. Till efterrrätt blir det äppelpaj eller något annat sött. 

När det är julafton knappt två månader senare har man lärt sig alla julsångerna utantill och granarna skulle barrat för länge sedan om de inte vore fejkade. Man är i varje fall inte trött på julmaten för här förekommer inte julbord. Det finns ingen typisk julmat, som det gör i Sverige utan folk äter lite skinka och/eller kalkon med sallad, bröd, potatis och grönsaker. Med andra ord inte så spännande som den den svenska julmaten. Eftersom julklapparna delas ut på morgonen så är julen snabbt överstökad och man kan börja planera för nyår.

Sedan börjar det om igen...

 

Trackback
RSS 2.0