Konungariket Sverige

                                                          
  
Sverige är en mycket gammal monarki. Vi har haft monarki i flera tusen år med 70 kungar som man känner till namnet på.

Konungariket Sverige har en regerande kung eller drottning som är landets statschef och har ämbetet Sveriges tron. Ämbetet är ärftligt och övergår vid tronsskifte i enlighet med vad som stadgas i Successionsordningen, som är en av Sveriges grundlagar. Tidigare var det bara äldste sonen som kunde bli kung men sedan 1980 ärver kungen eller drottningens äldsta barn tronen, oavsett kön.

Sedan 1810 har successionsordningen bestämt att Sveriges tron tillfaller ättlingar till den franske marskalken och fursten Jean-Baptiste Bernadotte, sedemera kung Karl XIV Johan. Det är nu bara ättlingar till Carl XVI Gustaf, som blev kung 1973 efter sin farfar Gustaf den sjätte Adolf, som kan ärva tronen, det  vill säga hans barn, barnbarn, barnbarns barn osv.



Kungen hade tidigare maktbefogenheter men sedan 1975 har regerande kung eller drottning nästan ingen makt alls, utan det är regeringen som har den verkställande makten. Innehavaren av tronen har två roller och det är att vara Sveriges statschef samt vara överhuvud för det kungliga huset.

Idag är Kungen mer som en symbol för Sverige, precis som vår flagga. Kungen visar upp Sverige på många olika sätt, på utställningar, tävlingar, kultur med mera. 

I Sverige är det många som anser att monarkin är en gammal och förlegad tradition och vill avskaffa den. Många anser det är fel att kungafamiljen årligen får stora statliga bidrag som de inte behöver redovisa.

Andra anser att kungafamiljen och monarkin ett ovärderligt varumärke som förstärker en positiv bild av Sverige och att den goodwill som monarkin innebär för Sverige är svår att beräkna i pengar. Vissa undersökningar visar att det sannolikt handlar om ett värde som mångfalt överstiger kostnaderna för monarkin. Royalisterna vill också behålla Monarkin eftersom den vilar på en tusenåriga tradition.

I takt med att frågetecknen hopar sig kring kungens eventuella vetskap om nära vänners påstådda kontakter med kriminella, sjunker svenskarnas förtroende för honom. Den eviga frågan kvarstår: Ska vi ha monarki eller republik?

                         
Personligen har jag ingenting emot monarki men den kungliga familjen består numera av flera personer som "är vanliga människor". Kungen hittade sin drottning under OS i Tyskland och hon kommer från en vanlig familj. Prinsessan Victoria hittade sin prins på ett gym. Det är klart att man ska få gifta sig med den man är kär i men jag har lite svårt för att man numera kallar den personlige tränaren och gymägaren, Daniel Westling, för Prins Daniel. Det ligger inte rätt i min mun.

                             

Om konungariket Sverige i framtiden kommer att bestå av en massa "vanliga människor" med kungliga titlar och miljoner i statliga bidrag, kan jag inte förstå syftet med det. Om de dessutom ska förekomma i skandalpressen på grund av vidlyftligt leverne, gör de mer skada än nytta för Sverige. På något sätt måste familjen Bernadotte välja om de vill föra det royaliska arvet vidare och då måste de leva efter de spelreglarna. Vill de istället leva och bete sig som "vanliga människor", då måste de avsäga sig tronen. 


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0