Republikanska kandidater

Den 6 november 2012 går amerikanska folket till val för att välja landets president. Nuvarande president Barack Obama är demokrat och därför ska först hans motkandidat från det republikanska partiet väljas. Detta kommer att ske i början av nästa år i så kallade primärval, traditionellt med början i New Hampshire.

Idag finns det åtta republikanska kandidater som tävlar om att vinna valet som den republikanska presidentkandidaten. Det finns idag ingen klar favorit men det är framförallt tre kandidater som är i ledningen. De fem som idag, har lägst opionssiffror är;




Michele Bachmann (född 1956) - är den enda kvinnliga kandidaten, ledamot av representanthuset och stark tea party anhängare. Hon är socialkonservativ; står för traditionella familjevärderingar och är mot aborter, äktenskap mellan homosexuella, sex före äktenskap och så vidare. Således många kontroversiella åsikter med svenska mått mätt. Är väldigt populär hos tea party anhängarna men inte hos oberoende väljare och demokrater. Har arbetat som skattejurist och anser sig kunna få ordning på USAs ekonomi.



Ron Paul (född 1935) - den inofficiella  grundaren av tea party rörelsen. Han är en av de mest konservativa i kongressen. Till skillnad mot andra kandidater var han emot Irakkriget och vill banta försvarskostnaderna. Hans ålder gör det dock svårt för honom att vinna, även om han är populär hos många.



Jon Huntsman (född 1960) - är en före detta guvernör i Utah och framgångsrik affärsman med erfarenhet av utrikespolitik. Som kandidat tillhör han mitten, det vill säga inte så konservativ som många av de andra kandidaterna. Det som gör det svårt för honom att vinna är att han tjänstgjort som ambassadör i Kina under Obamas ledning, vilket många republikanska väljare inte tycker om. Han är mormon, vilket också gör väljare tveksamma.



Rick Santorum (född 1958) - är jurist och var tidigare senator från Pennsylvania och är socialkonservativ. Populär i sin stat hos konsevativa men inte hos demokrater. Han har väldigt starka åsikter om homosexuella som inte tilltalar mer liberala väljare. 



Newt Gingrich (född 1943) - var den 58:e talmannen i representanthuset under president Clintons tid och var en hård motståndare till honom och ville helst själv styra landet. Han är också känd för ett trassligt privatliv med flera äktenskap bakom sig och otrohetsaffärer. Det gör honom inte till en populär kandidat hos högern.




De andra kandidaterna som just nu har bättre medvind är Mitt Romney, Herman Cain och Rick Perry. Dessa kan ni läsa om i kommande bloggar.


Kommentarer
Postat av: Babsan

Deras åsikter är som sprungna från en annan tidsålder. Gud bevare oss.

2011-10-25 @ 12:45:05
Postat av: Erik

That's what they tend to say too, "God help us".



It is pretty much an established truth that any candidate to some extent need to pander to the right, or the "nutty fringe" as some call it, because it is these nut cases that also tend to vote. After they gain the nomination, the messaging will shift more towards the middle as that is the only way to win the election.



The vast majority of americans do not share these opinions.

2011-10-25 @ 16:47:07
Postat av: Babsan

Du menar att kandidaterna i valrörelsen presenterar högervridna åsikter som dom egentligen inte står för och att alla som röstar utgår från detta faktum? Tänk om detta faktum någon gång visar sig inte gälla!! Snopet.

2011-10-26 @ 00:04:31
Postat av: Erik

Not exactly, they inspire their party base and the right to win the primary but they turn to the middle to win the general election. Who knows what they really think? It is pretty similar to what the Swedish Moderates did to win elections...

2011-10-27 @ 07:10:58
Postat av: Babsan

Visst stod De nya moderaterna i valrörelsen för en ny mittenpolitik men den politiken står fast även efter valet. Praktiken stämmer i princip överens med vad man lovat.

2011-10-27 @ 17:50:36

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0