Trattkantarellsoppa
Kvällens middag blir en fantastisk god soppa med vitlöksdoftande bröd till. Receptet är från Allt om Mat nr 2, 1998.
4 personer
2 st |
hönsbuljongtärningar och 1 liter vatten |
---|---|
30-40 g |
trattkantareller, torkade |
2 msk |
smör |
3 msk |
|
2 dl |
vispgrädde |
1 msk |
kinesisk soja |
ev 1 krm |
salt |
1 krm |
vitpeppar, nymald
|
2 msk |
sherry |
|
persilja som dekoration Brödet |
---|---|
4 st |
skivor vitt bröd, helst ciabatta eller liknande |
2 msk |
olivolja |
1 st |
vitlöksklyfta |
1 msk |
persilja, hackad |
1 tsk |
gourmetsalt |
Tillagning
1. Koka upp vattnet i en kastrull och tillsätt buljongtärningarna.
2. Lägg svampen i en skål med vatten några minuter. Tag upp, krama ur vattnet och skär i mindre bitar.
3. Smält smöret i en stor gryta. Tillsätt svampen och stek den ca 5-7 minuter. Rör hela tiden och smaka så svampen känns genomstekt och klar.
4. Pudra mjölet över svampen och rör om. Späd med buljongen, lite i taget och sedan med grädden.
5. Tillsätt sojan och låt småkoka ca 10 minuter.
6. Smaka av med salt, peppar och sherry. Dekorera med en persiljekvist i varje skål.
7. Sätt ugnen på 225°. Skär ca 1 1/2 cm tjocka skivor tvärs över brödet.
8. Pensla över olivolja och rosta ca 2-3 min tills skivorna är gyllenbruna.
9. Gnid bröden med en skalad vitlöksklyfta ituskuren på längden. Strö persilja och salt över. Servera genast till soppan.
2. Lägg svampen i en skål med vatten några minuter. Tag upp, krama ur vattnet och skär i mindre bitar.
3. Smält smöret i en stor gryta. Tillsätt svampen och stek den ca 5-7 minuter. Rör hela tiden och smaka så svampen känns genomstekt och klar.
4. Pudra mjölet över svampen och rör om. Späd med buljongen, lite i taget och sedan med grädden.
5. Tillsätt sojan och låt småkoka ca 10 minuter.
6. Smaka av med salt, peppar och sherry. Dekorera med en persiljekvist i varje skål.
7. Sätt ugnen på 225°. Skär ca 1 1/2 cm tjocka skivor tvärs över brödet.
8. Pensla över olivolja och rosta ca 2-3 min tills skivorna är gyllenbruna.
9. Gnid bröden med en skalad vitlöksklyfta ituskuren på längden. Strö persilja och salt över. Servera genast till soppan.
Kommentarer
Postat av: Moster
Nu har det fallit på plats. I ett skåp har vi torkade trattkantareller. Och nu har jag fått ett recept också! Det ska fixas nästa vecka så får du höra vad vi tyckte.
Trackback