Fem dagar kvar

Den 3 januari är det primärval i staten Iowa. Det är den första staten som röstar om vem som ska representera republikanerna i presidentvalet 2012. Utgången har viss betydelse för hur folk kommer att rösta i andra stater senare under året.

Iowa state i USA

Som jag tidigare bloggat om har det inte varit en och samma kandidat som lett opinionsundersökningarna utan favoriterna har växlat var och varannan vecka.

 Michele Bachman

Först var det Michele Bachman som var favoriten, men efter ett par uppseendeväckande uttalanden föll hon som en sten ner till botten och där ligger hon fortfarande kvar.

 Rick Perry

Därefter inträdde Rick Perry på arenan och många ansåg honom som en mycket stark kandidat och han åkte snabbt upp i toppen. Det tog bara ett par veckor för honom att blotta sina svagheter genom att inte vara allert på debatter, sedan uppträda om om han var berusad och efter en total black-out under en debatt var det över för honom. 


  Herman Cain

Sedan var det Herman Cain som poppade upp som gubben ur lådan och charmade alla med sina udda reklamfilmer och sin ärliga personlighet. Han var den fräscha kandidaten utan politisk erfarenhet och medföljande bagage. Det visade sig dock ganska snabbt att han hade andra saker i bagaget, som att vara anklagad för sexuella trakasserier och otrohet. Efter att under en intervju tydligt visat att han inte hade basala kunskaper som en presidentkandidat bör ha, tackade han för sig och tog bakvägen ut. Det var slutet för Cain.

 Newt Gingrich

Newt Gingrich tog över stafett pinnen när han började glänsa under ett par debatter. Han fick mycket uppmärksamhet i media och helt plötsligt från att varit en sluten blomknopp, som ingen såg, blommade han ut i full blom. Problemet för honom var att när de började syna honom i sömmarna och attackerade honom under debatterna så höll det inte och blomman slokar nu rejält. Kanske blommade han ut lite för tidigt och nu ser det ut som han hinner vissna redan innan valet om knappt en vecka.

 Ron Paul

Samtidigt som Gingrich började sloka kom Ron Paul springande bakifrån som en "dark horse". Han kom upp jämsides med Gingrich, men lär nu vara i kapp. Många av de som kommer att rösta i staten Iowa anser att Paul har de bästa åsikterna men att Mitt Romney passar bättre som president och att han har störst chans att besegra Obama.

 Mitt Romney

 Mitt Romney har legat stabilt under hela processen och leder nu i Iowa.

 Rick Santorum

En annan kandidat som helst plötsligt fått vind i seglet är Rick Santorum. Min knuff i sidan på honom, när vi var på samma flygplan, gav honom kanske tur för sedan dess har det bara gått uppåt för honom. Han ligger nu på tredje plats i dagens färskaste opinionsundersökning, som CNN presenterade.

 Jon Huntsman

Jon Huntsman har fortfarande jumboplatsen och verkar inte kunna övertyga väljarna.


Så här ser det ut idag i Iowa, enligt CNN: leder gör Mitt Romney 25%, sedan Ron Paul 22% och därefter Rick Santorum 16%, Newt Gingrich har 14% (som hade 33% i senaste mätningen), Rick Perry stöds av 11%, Michele Bachman har 9% och Jon Huntsman får bara 1% av rösterna.

   De republikanska presidentkandidaterna


Som sagt var, valet i Iowa kan gå precis hur som helst. Vem som kommer att vinna valet där är ett stort
            


Kommentarer
Postat av: Babsan

Så bra att det inte finns någon tung kandidat bland republikanerna. Då är chansen större att Obama blir omvald.

2012-01-01 @ 19:06:13

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0