En tankeställare

Jag skulle skriva en blogg men efter att ha läst den här artikeln i DN, blev jag helt matt och orkade inte. Inget kändes viktigt längre. Man får sig verkligen en tankeställare och inser plötsligt att man har små problem. 


Artikeln nedan är mycket gripande och handlar om Elisabeth Ollas Mattsson som kämpar mot obotlig cancer.


Jag vet att jag ska dö men inte exakt när
Trebarnsmamman Elisabeth Ollas Mattsson lever ett hektiskt familjeliv samtidigt som hon kämpar mot obotlig cancer. Varje sekund handlar om att ta vara på livet. DN söndag följde henne under ­hennes ­sista vår. ”Jag kan inte bara ligga hemma och dö och se timglaset rinna ut. Jag har inte tid med det. ­Barnen är det enda som är viktigt nu.”


Södersjukhuset 1 februari 2012

Elisabeth Ollas Mattsson, 38, är sig lik. Det stora glada leendet, de lekfulla ögonen, tårarna, livsglädjen och galghumorn mitt i det svåra. Samtidigt är det en annan Elisabeth som jag träffar nu. Som har ondare, svårare att gå och som är mer påverkad och märkt av sjukdomen som har invaderat hennes kropp. Det är tre år sedan jag träffade henne för första gången för att intervjua henne. Då hade Elisabeth några månader tidigare fått veta att bröstcancern, som hon bekämpat och blivit friskförklarad från tio år tidigare, nu kommit tillbaka och spritt sig till lever och skelett och att den var obotlig.

Vi möts i entrén till Södersjukhuset där Elisabeth ska få sitt nya cellgift Halaven, som är hennes sista hopp att hålla tumörerna och metastaserna stången. Fungerar inte Halaven är det inte säkert att det finns något mer att göra för att bromsa sjukdomsförloppet.

Vi går långsamt genom korridorerna på Södersjukhuset för att komma till onkologen där Elisabeth ska få sin behandling. Hon hejar glatt på var och varannan människa vi möter. Både personal som jobbar där och patienter som är där på återkontroller eller behandlingar för cancer i olika stadier. När vi anmäler oss vid receptionsdisken kan sköterskan Elisabeths namn utan att hon behöver säga det.

– Jag har varit här några gånger kan man väl säga, många här kan till och med mitt personnummer utantill, säger Elisabeth och skrattar.


Sedan hon blev sjuk igen
i september 2008 har hon provat många olika cellgifter och även strålats i omgångar. Under en period mådde hon så pass bra att hon kunde återvända till arbetet som ekonom under några månader, men hon blev sedan dålig igen. Hon slutade jobba helt i november 2010 och har varit sjukskriven sedan dess. Ändå har Elisabeth mer att göra än de flesta av oss som är friska och har jobb, hennes kalender är fullspäckad med möten och behandlingar för sig och sin cp-skadade son, och mobilen plingar till i ett när hon ligger i behandlingsrummet och väntar på att cellgiftet ska tankas in i kroppen. Närmast väntar en resa till Spanien och däremellan är det påsklov med familjen.


– Många tycker att det är konstigt att jag som är så sjuk har så mycket att göra hela tiden. Men jag kan inte bara ligga hemma och vänta på att dö. Jag måste ta vara på varenda sekund av mitt liv eftersom timglaset rinner ut. De som tycker att jag gör mycket ser ju inte heller när jag ligger hemma i sängen och har så ont att jag inte kan ta mig ur den.


Elisabeth återkommer ofta till det där timglaset. Hon är medveten om att hon har levt länge med sin obotliga cancer. Att tumörerna i levern, ryggen och resten av kroppen blir allt fler och att det kan vara hennes tur när som helst.


– Jag vet att jag ska dö men jag vet inte exakt när. Men det vet inte du heller. Du kanske dör före mig, du kanske kliver ut härifrån och blir överkörd av en buss, det är ingen som vet när vi ska dö. Men jag har i alla fall tid att förbereda mig. Jag försöker tänka så.


Under behandlingen
med cellgifterna har Elisabeth en ishjälm på huvudet som ska motverka att hon tappar håret efteråt. Iskylan gör ont och Elisabeth grimaserar när hon kör ner hjälmen över huvudet, men hon tycker att det är värt det även om det inte finns några garantier för att hon får behålla håret. Hon vet inte heller hur kroppen kommer att reagera på det nya cellgiftet. Sköterskan lämnar över en broschyr om Halaven och eventuella biverkningar. Behandlingen tar ungefär en timme och efteråt går vi förbi Sjukhuskyrkan och hälsar på diakonissan som Elisabeth ibland pratar med när hon varit på Sös. I Sjukhuskyrkan brinner några ljus på altaret och en ros står i en vas. Det är tomt och rofyllt. Elisabeth sätter sig på en stol och visar mig en bok där besökarna kan skriva ner sina tankar.


– Jag vet inte om jag tror på Gud direkt, jag tror på något, jag brukar sätta mig här ibland och meditera. Samla tankarna. Diakonissan är också bra att prata med om sådant som kan vara svårt att prata med någon annan om. Jag tror inte riktigt att min man vill eller orkar se hur sjuk jag faktiskt är. När vi pratade nyligen, och jag frågade honom rätt ut om hur lång tid han tror att jag har kvar, så sa han femton år. Jag blev chockad över att han trodde det. Han kan inte ta in hur illa det är.


Elisabeth har en stor familj och många vänner. Maken Jörgen (som har läst den här artikeln) och barnen Adam, 16, Isac, 11, och Joel, 6 år, upptar större delen av Elisabeths tid. Adam spelar ishockey på hög nivå och spås en lysande karriär som hockeyproffs, och Isac spelar fotboll och åker till olika träningar och fotbollsläger. Yngste sonen Joel är en smart och charmig kille som föddes med en cp-skada vilket gör att han fysiskt är väldigt begränsad och behöver hjälp med alltifrån att äta till att gå på toaletten. Familjen har tvingats handikappanpassa huset och i flera år har Elisabeth fightats med kommunen för att få det Joel har rätt till.


– När jag inte är på sjukhuset själv för läkarbesök eller behandlingar så är vi på träningar eller matcher. Joels handikapp innebär också läkarbesök, sjukgymnastik och träningar. När vi någon gång har en lugn stund däckar jag och Jörgen i var sin soffa i olika rum. Vi är båda mer eller mindre utbrända och behöver tid för oss själva. Det finns varken kraft eller ork för någon romantik längre och jag saknar det. Jag har sagt till Jörgen att jag vill ha en kram om dagen, och jag tycker inte det är för mycket begärt. Men det är lätt att det glöms bort. Precis som det är lätt att det glöms bort hur sjuk jag är. Jörgen säger att han tycker att det är svårt att veta vilket ben han ska stå på. Ibland kan jag ju verka så pigg om jag tagit kortison till exempel, nästa sekund kan jag inte komma ur sängen för att jag är så dålig. Det blir mycket irritation hemma om vem som ska göra vad eftersom vi båda är så utmattade.


Svetten bryter fram
när vi går för att äta lunch. Elisabeth känner det som om kroppen kokar. Hon skämtar om att det kanske är klimakteriet som är på gång men vi vet båda att det antagligen är en biverkning av det nya cellgiftet. Vi står i skuggan en stund utanför pizzerian för att försöka vänta ut svettningarna innan vi går in.


– Jag är inte heller längre lika hungrig som förr. Det oroar mig så klart att jag börjat tappa i vikt, det var så det var för min vän Anna innan hon gick bort. Jag vet att man inte ska jämföra men det är svårt att låta bli. Anna hade inte lika spridd cancer som jag, ändå gick det snabbare för henne. Jag kan inte låta bli att tänka på om det är min tur nu.


Anna lärde Elisabeth känna genom en av de cancergrupper med kvinnor i samma situation som hon träffar då och då.

– Jag hade hoppats hinna träffa Anna en sista gång men jag var själv för dålig för att orka och jag var väldigt ledsen för det. Men jag var med på Annas begravning och det är jag glad över. Det var tungt samtidigt som jag sörjde Anna och grät över henne så kunde jag inte låta bli att tänka på min egen död när jag såg Annas kista och familj. Min egen begravning. Det var väldigt dubbelt.


Elisabeth pendlar snabbt mellan känslorna. Från skämt och skratt till tårar. Insikten om att döden väntar i kulisserna och att hon kommer att tvingas lämna sina barn i förtid slår till som knytnävsslag när som helst.


– Jag försöker att inte tänka på det för mycket. Som nu på Sös så tänker jag att det är ett jobb jag gör, eller när du och jag pratar om det, jag pratar om mina cellgifter och min sjukdom som ett jobb. Jag kan inte falla ner i det där hålet hela tiden, det tar för mycket tid och kraft av den lilla tiden jag har kvar. Men det är klart att jag är rädd. Jag är livrädd. Jag känner skräck. Ren och skär skräck över att det kan gå så fort. Jag skakar som ett asplöv när jag tänker på det.


Vi pratar om det Vita arkivet
(dokumentet från begravningsbyrån där man kan fylla i hur man vill ha sin begravning), som Elisabeth säger att hon försöker ta tag i.


– Jag och Jörgen träffade kuratorn för att fylla i var sitt. Jag tycker att det är viktigt att Jörgen fyller i sitt också. För även om det är jag som är sjuk så är det ingen som vet vad som händer.


– Jag känner att jag behöver sitta ner när jag är helt ensam och skriva ner vad jag vill. Men jag är ju aldrig ensam. På kvällen vill jag inte göra det för jag vill inte somna med de tankarna i huvudet och på dagen är det ständigt aktiviteter och barn här. Jag hittar aldrig någon tid.


Efter lunchen är Elisabeth fortfarande svettig och varm. Hon skulle behöva uträtta några ärenden på vägen hem, men vet inte om hon orkar. Vi promenerar tillbaka till Sös och väntar i entrén på bilen från färdtjänsten. En taxichaufför kommer utfarande genom dörrarna och skäller ut Elisabeth för att hon inte har haft på mobilen när han försökt ringa henne. Vi blir båda så paffa över hans aggressivitet att vi inte förmår säga något. Jag ångrar mig när de kör i väg. Jag borde ha talat om för honom att kvinnan han just skällt ut har obotlig cancer. Att hon är på väg hem till sina tre barn efter en jobbig cellgiftsbehandling. Att det finns viktigare saker i livet än att ha på mobiltelefonen.


Södersjukhuset 23 april 2012

Det har gått nästan två månader sedan vi sågs förra gången. Elisabeth har hunnit resa med vänner och make till Spanien och firat påsk i fjällen med familjen. Hon kunde inte åka själv i backen men njöt av att få vara med och se barnen fara fram.


– Även om resorna sliter på krafterna så vill jag göra dem. Jag kan inte vänta. Jag måste göra allt sådant jag vill göra nu. Sedan kan vara för sent.


Hon berättar också att hon har börjat ”rensa” bland privata papper och ordna med olika praktiska saker som ska förenkla för Jörgen och barnen när hon inte finns längre. Som att stänga bankkonton och föra över autogiron som legat på henne till Jörgen. Och säga upp sin prenumeration av Postkodlotteriet.


– Killen som tog emot mitt samtal på Postkodlotteriet envisades med att fråga om varför jag ville avsluta abonnemanget. Han nöjde sig inte när jag sa att det var privat och inte hans ensak utan fortsatte tjata om varför. Till slut skrek jag att ”jag ska dö!”. Då blev han ganska tyst.


Återigen möts vi i entrén till Sös. Elisabeth ser solbränd och ovanligt pigg och vacker ut. Hon liksom skimrar och i öronsnibbarna har hon ett par söta röda dalahästar som hon fått av ett företag som sponsrar hennes blogg.


– Det är kortisonet som ger mig den fina färgen, visst är det lustigt för egentligen mår jag sämre. Det är levern som trycker på mer och mer, det känns som den växer och jag har svårt att gäspa eller äta vissa dagar, det är som om den ligger i vägen och håller emot.


Elisabeth stryker sig
över magen och drar med fingret för att visa hur den ligger. Levern är enormt mycket större än vad en normalstor lever är och sticker ut lite.


Men i dag ska Elisabeth stråla sina ryggkotor där tumörerna blivit fler. Hon har strålat området så många gånger att vissa kotor inte går att stråla längre för att de då skulle gå sönder.


– Jag tror att det är sista gången jag kommer att kunna strålas överhuvudtaget, det känns så. Min kropp är för trasig för att klara mer.


I väntsalen är det fullt med folk. Patienter och anhöriga som väntar på sin tur.


– Det känns som alla tittar på mig. Som om alla undrar vad jag gör här som är så ung. Men mina kompisar säger att jag inbillar mig, att alla alltid tittar på mig eftersom jag är så lång och är en person som syns och hörs – inte för att jag är sjuk, haha!


Stämningen är tryckt i salen. Vissa ser sjukare ut, men i en del fall är det svårt att avgöra vem som är sjuk och vem som är anhörig. En ung kvinna som har sällskap av sina föräldrar blir visad in i ett rum.


– Det måste vara hon som är sjuk, säger Elisabeth och nickar mot den unga kvinnan. Det är klart, jag tittar ju också på alla andra som sitter här. Undrar vilka de är, hur sjuka de är, om de är lika sjuka som jag. Det kanske låter hemskt, men ibland känns det skönt att se en person i min ålder här, då känner jag mig inte lika ensam.


Vi väntar i ett hörn
där det finns pussel som Elisabeth brukar lägga för att skingra tankarna. Efter en stund får vi komma in till sköterskan som går igenom det som kommer att hända den närmaste tiden. Under en veckas tid ska Elisabeth strålas varje dag. Man kommer att rita ett mönster på hennes rygg för att lättare kunna se exakt vilka områden som ska strålas. Hon ska helst inte bada för att mönstret ska sitta kvar.


– Jag passade på att bada i går kväll, men det är synd att det inte går i veckan för det brukar lindra smärtorna.


Inte heller nu vet Elisabeth hur kroppen kommer att reagera på strålningen, det är olika från gång till gång men hittills har det gått ganska bra. Hon läggs på en brits och förutom jag och fotografen är det tre personer i rummet. De ställer in olika instrument och ritar upp strålningsmönstret på hennes ryggrad. När det är dags för strålningen måste alla lämna rummet och Elisabeth blir ensam kvar.


– Det är nästan den värsta känslan, när den tjocka metalldörren slår igen och jag ligger på britsen ensam. Jag kan inte riktigt förklara varför, men det är mycket obehagligt. Jag får panik.


Själva strålningsproceduren går ganska snabbt och Elisabeth är lättad över att det är klart. Vi bestämmer oss för att gå i väg och äta en bit, men under lunchen får Elisabeth så ont i nedre ryggen att hon måste åka hem.


Ingarö 30 april 2012


Jag ser Elisabeth på långt håll när hon sakta linkar nedför backen för att möta mig vid busstationen på Ingarö. Hon har på sig en ny fin munkjacka som hon egentligen inte tänkt unna sig.


– Jag har slutat köpa kläder till mig själv, jag ska ju ändå dö. Den här kostade 399 kronor och det kändes lite för dyrt, men efter mycket velande så slog jag till i alla fall. Jag är faktiskt glad att jag gjorde det för den är verkligen skön och jag har haft den jättemycket.


Vi ska handla lite lunch och sedan gå hem till henne och prata. Hon ger mig en kram och säger sedan att hon måste fortsätta gå lite. Det är levern som trycker på igen och gör det svårt att andas, det är lättare när hon står och går.


Vi promenerar långsamt i villakvarteren. Strålningsbehandlingen hon genomgått i veckan har varit mycket tuff. Biverkningarna var fruktansvärda smärtor, liknande förlossningssmärtor, och hon har tagit morfin för att klara kvällarna.


– Det konstiga är att jag har haft så ofattbart ont på kvällarna och sedan på morgonen har det varit borta. Och så samma smärta igen efter nästa strålning.


Elisabeth berättar
att hon träffat sin kompis Pernilla dagen innan. Hon har också spridd cancer och plötsligt har hon blivit mycket sämre.


Rösten skär sig.


– Hon har fått en tumör som satt sig på hjärnan och läkarna har sagt att det inte finns något mer att göra. Att de avbryter cellgiftsbehandlingen. Vi fick en stund tillsammans, men inte tillräckligt länge. Jag vill försöka träffa henne igen en sista gång och prata om våra begravningar. Det känns som min plikt att försöka hjälpa henne med det, men det är också bra för mig att prata om.


Familjens hus har genomgått en stor förändring sedan jag hälsade på Elisabeth 2009. Efter några rejäla fighter med Försäkringskassan har äntligen badrummet och hallen handikappanpassats till Joels behov. Dessutom har Kanal 5:s ”Sofias änglar” varit där och gjort om.


– Min största oro är hur barnen ska klara sig när jag gått bort. Jag ville göra fint för dem och vi har inte råd själva. Med min sjukpeng och Jörgens inkomst som vaktmästare på Ingarö IP skulle det ha varit omöjligt. Killarna har delat rum i alla år och det var helt ohållbart med en sexton-, elva- och sexåring i samma rum. Så jag skrev till ”Sofias änglar” för att få hjälp. Jag visste ju att jag skulle behöva berätta om min sjukdom i utbyte.


Elisabeth säger att det var tungt att berätta i tv men att hon inte ångrar sig.


– Dels blev det så fantastiskt fint och jag har ordnat för killarna, dels var teamet så härligt. Jag och Sofia (Wistam) fick jättebra kontakt. Det var kul att hänga med henne. Jag har tittat på programmet många gånger, för att bli påmind om allt som gjordes, men också för att jag vill lyssna på Jörgen och killarna. Det är jobbigt men viktigt att höra hur de känner inför allt.


Vi sitter i solen
på altanen hemma hos Elisabeth och äter var sin sallad. Det är svårt att förstå hur sjuk hon verkligen är. Även för den närmaste familjen är det svårt att förstå. Hon är så full av liv och så levnadsglad. På samma gång som det finns ett enormt allvar och en avgrundsdjup sorg hos henne.


– Adam, min äldste son, kan prata om det, han kan visa känslor och vara ledsen, det är skönt. Jag känner att jag kan prata med honom också. Jag kanske inte alltid borde det, men jag har ingen annan riktigt och jag behöver visa mina känslor ibland. Jörgen har svårt att prata om det. Han är ju också så slutkörd att det ofta blir irritation över att jag inte orkar göra saker eftersom det inte alltid märks. Jag måste nästan skrika att jag faktiskt är sjuk ibland. Isac är lite mer som Jörgen och tycker det är svårt att prata om det och visa känslor. Det gör mig orolig.


Även den yngste sonen Joel har börjat förstå.


– Joel har varit med mig på sjukhuset några gånger och han förstår att jag inte orkar allt sådant som andra mammor gör. Häromdagen sa han att ”nej, vi kan inte vara ensamma jag och mamma för tänk om jag behöver gå på toaletten”. Så han förstår. Jag försöker prata med barnen så mycket som möjligt om det som kommer att hända. Försöker förbereda dem. Jag har även skrivit brev till dem i framtiden. Ett brev var för varje födelsedag tills de fyller arton år och ett brev som de ska få när jag gått bort. Jag vill att de ska veta att det inte är deras fel att jag blev så här sjuk. Att de inte kunde ha gjort något för att stoppa det. Att jag inte vill lämna dem, att jag önskar att det hade varit annorlunda. Jag har även bett att min blogg ska tryckas upp som en bok som barnen ska få.


Elisabeth har bloggat
om sin sjukdom i flera år och har många läsare. Bloggen är en viktig ventil och hon tror att det kan betyda mycket för hennes barn att få ta del av hennes tankar i framtiden.


– Jag vet att en del tycker att det är fel, men jag tror att det blir ett sätt för dem att förstå längre fram och att det kommer att hjälpa dem. Jag vet inte hur gamla de kommer att vara när de läser men jag tror att de kommer att läsa den. Det blir ett förtydligande för dem hur jag har tänkt och tyckt den sista tiden.


Telefonen ringer. Först är det sonen Adam som undrar om han får köpa en tröja han har sett. Nästa samtal är Elisabeths läkare på Södersjukhuset. En resa till Provence en vecka senare tillsammans med Elisabeths mamma och några vänner är inplanerad sedan länge. Hon är orolig för om hon kan komma i väg på grund av andningssvårigheterna och levern. Elisabeths läkare råder henne att ta mer kortison och så ska de träffas om två dagar för att prata igenom läget och bestämma.


– Jag oroar mig så klart över vad jag kommer att få för besked på onsdag. Om jag kommer att kunna åka eller inte. Hur det ser ut och hur mina prover ser ut. Jag är enda barnet och det är en viktig resa med mamma. Samtidigt är det läskigt att åka bort en vecka när jag inte kan andas särskilt bra.


Tror du att folk undrar varför du ställer upp i tidningen och tv och berättar om din sjukdom?

– För mig är det viktigt att dokumentera för barnen men också för att visa för världen att jag är här fortfarande. Jag lever! Jag vill att männi­skor ska ta vara på sina liv.


Hur har du förändrats som människa de senaste åren?

– Jag har alltid varit en väldigt positiv männi­ska och jag tror att folk fortfarande ser mig så. Jag fick ett kort där det stod ”Not everyday is a good day but there is always something good in every day”. Jag försöker leva lite så. Jag försöker se att det finns ljusglimtar i allt. Härom­dagen kom min läkare förbi med röntgenplåtar och jag undrade hur de såg ut. Hon sa: ”Tror du att du kommer må bättre av att se dem? Lev Elisabeth, lev i stället.” Och det är det jag försöker göra hela tiden. Jag försöker leva.


Har du aldrig gått ner dig på grund av sjukdomen och blivit deprimerad?

– Det är klart att jag känner en enorm ångest och skräck. Särskilt när jag åker i väg som till Masesgården där jag är ensam och har tid att reflektera. Det är framför allt då sådana tankar kommer. Att jag ska dö. Jag vill inte dö. Jag vill inte lämna mina barn. Då kan jag känna mig fruktansvärt ensam och rädd. Men jag vill samtidigt inte ödsla min sista tid på att må dåligt över att jag ska dö. Jag har inte tid till det. Jag vill att min sista tid ska betyda något. Jag kan ofta bli så irriterad på folk, de slänger bort sina liv, folk som är friska. Att de inte tar sig tid att göra den där resan med barnen eller att alla säger att de ska göra det sedan. ”Nej, jag hinner inte i sommar, vi får ta det nästa sommar.” Vadå sen? Vi vet bara att vi lever nu, i dag.


Vad tror du håller dig uppe?

– Min familj och alla aktiviteter runt omkring. Joel som tar jättemycket fokus. När jag fick återfallet gick jag till psykolog och det hjälpte mig, men sedan dess har jag klarat mig själv. Jag går även på kundaliniyoga vilket ger mig otroligt mycket. Där får jag vara helt i fred och bara fokusera på rörelserna. Det är som meditation. Leva-gruppen med kvinnor i samma sits har också varit bra, men blivit jobbigare. Folk faller ifrån och man tänker ”vem är nästa?”. Nästa gång är det kanske jag som är rosen i fönstret. Jag vet ju att det kommer närmare.

– Och jag är självklart rädd, men jag har saker jag vill beta av innan. Sedan vet jag inte om jag är rädd för själva döden. Jag tror att när den dagen kommer så kommer jag att vara så trött att det kommer att kännas skönt att somna. Jag kommer att fajtas med näbbar och klor för att leva in i det sista, vilket innebär att jag kommer att vara helt färdig när det är dags.


Kan du dela din rädsla med någon?

– Det gör man väl lite i Leva-gruppen. Där pratar vi mycket om döden. Med vissa kompisar kan jag prata om det. Hur det känns och att jag börjar känna mig så trasig att nästa gång kommer de att hitta något. Fortsätter det som det gör nu i magen att jag inte kan andas, då kommer jag inte att greja sommaren. Allting annat funkar men inte levern. Det känns ju också för jävligt. Alla mina andra värden är jättebra.


Känner du dig trasig inuti?

– Ja. Kroppen orkar inte. Jag försöker leva upp till alla andras förväntningar så gott jag kan och så orkar jag inte alltid hela vägen. En del förstår, andra tycker ”vad fan kom igen”.


Blir du arg då?

– Ja, jag blir arg när jag får höra ”det är väl ändå något du kan göra”. Jag är sjuk, men problemet är att det är ju jättetungt för Jörgen också. Vi är båda utmattade.


Vad tror du händer efter döden?

– Jag vet inte. Jag tror kanske att det händer något men jag vet inte vad. Jag har svårt att tro att allt det här finns och att det sedan bara tar slut. Jag tror ändå att det kommer något mer efter döden.


Har du hunnit skriva ”Vita arkivet” nu?

– Nej, men jag har funderat mer. Plockat ut sånger. Jag vill ha Dionne Warwicks ”That’s what friends are for” och kanske Lalehs ”Some die young.” Jag vill ha en vit kista och en gravsten som barnen kan gå till. Ett bildspel på mig själv som jag håller på att titta igenom bilder för nu.


Vad vill du säga till de som läser det här?

– Lev livet, ta vara på livet. Vad har du bråttom för? Oroa dig inte för fel saker. Facebooka inte bort ditt liv.

Vad gör dig glad?

– Mina barn. De är allt för mig. Allt.


Två dagar senare får Elisabeth beskedet av sin läkare att levern växer explosionsartat och att det nya cellgiftet Halaven inte ser ut att fungera. Det finns inte längre någon mer plan för henne. Hoppet går till att cellgifterna ändå ska fortsätta bromsa en tid till. Elisabeth gör sin sista utlandsresa till Provence med sin mamma. Trots att hon tvekar in i det sista så kommer hon till slut i väg.


– Jag vill ge mamma den här veckan, både för hennes och min skull, vi behöver den. Sedan kommer jag att lägga all tid som är kvar på barnen. Det är det enda som är viktigt nu.


På bloggen skriver hon: Först i det ögonblicket allvaret sätter in. Är det som du kommer hem.


Text: Moa Herngren, DN


Jag vill inte se

Just nu pågår det två stora mordrättegångar i Norge och Sverige. Under flera veckor har man  på DN's hemsida mötts av stora bilder på de två misstänkta massmördarna, Anders Behring-Breivik och Peter Mangs. (Jag vägrar visa några bilder på dessa patetiska figurer).

Jag är inte ett dugg intresserad av att läsa om dessa sjuka män som som är så självuppfyllda med beundran av sig själva och stolthet över vad de åstadkommit. Jag är trött på att se deras självgoda uppsyn och hoppas att rättegångarna snart är över så att jag slipper se deras fula nunor igen. De förtjänar inte den uppmärksamhet de får men samtidigt förstår jag att medierna måste bevaka det som händer.

När allt är över och de blivit dömda, vilket jag antar att de bli, hoppas jag att de förvinner för gott så att folk kan få frid och börja läka sina sår. Man då är det väl någon annan galning som dyker upp...


Idag är det min dag!

När jag vaknade idag klockan 6.30 kände jag en intensiv kaffedoft. Visserligen var det min födelsedag och jag brukar få kaffe på sängen, men min käre make var inte hemma och vår son kan inte laga kaffe och brukar inte vara uppe så tidigt.

 

Jag låg kvar med slutna ögon och tänkte att de var ju konstigt för det brukar aldrig lukta kaffe ända upp i sovrummet men doften var så stark och det luktade så gott så kaffet måste vara precis utanför rummet. Jag låg kvar och väntade och funderade över hur min son hade lärt sig laga kaffe och tänkte att min man måste ha visat honom innan han åkte.

Det var alldeles tyst i huset, inga slamrande ljud från köket och nu kunde jag inte längre känna kaffelukten så jag slog upp ögonen. Jag insåg att det måste ha varit en förnimmelse och det var riktigt obehagligt eftersom jag var helt säker på att sonen varit uppe och lagat kaffe och att doften spridit sig i huset.

Nu sitter jag här framför datorn med min kaffekopp och njuter av den tysta morgenen och av alla fåglar som sjunger i träden. Jag gick ut på altanen och hörde minst fyra olika fågelsånger eller kvitter och tänkte då på min morfar som var duktig på att härma olika fåglar. Han gick bort för många år sedan men jag har honom att tacka för mitt namn, för det var han som ville att jag skulle heta Maria.

Det kommer att bli en härlig födelsedag för solen skiner redan för fullt. Jag ska snart promenera iväg och titta på ett lopp där vår son tävlar i 5 km klassen och sedan vi ut och äta på en av våra favoritrestauranger där de brygger sin egen öl och har mat "to die for", som man säger här.

         

Jag kommer nog även att fundera på vem det var som bjöd mig på kaffe på sängen i morse - men det lär jag aldrig få reda på. 


En miljöbov

Los Angeles (L.A), som har 4 miljoner invånare, beräknar använda 2.7 miljarder plastkassar per år. De styrande i staden tog i veckan steget att förbjuda plastkassar i alla affärer och att tillåta en avgift för pappkassar på 10 cent (1 kr). 

                                                            

L.A är inte den första utan den störta staden i USA som tar detta beslut ska nu tillsammans med 47 andra städer i Kalifornien föregå med gott exempel och agera miljöriktigt. De styrande uppger att 43% av Los Angeles sopor består av plast och av det utgör plastkassarna den största delen som är 19%.  

                                                                                        

Detta beslutet har givetvis kritiserats eftersom det påverkar industrin som tillverkar plastkassar. Det kommer att innebära att ca 750 personer i Kalifornien förlorar sina jobb. Andra argument mot beslutet är att shoppingväskor i plast inte går att återanvända i sophanteringen och att de är ohygienska eftersom människor sällan tvättar dem. Dessutom hävdar motståndarna att plastkassarna bara utgör en liten del av den totala miljöförstöringen.
     
                                                                                                   
                                       

Invånarna i L.A behöver dock inte vara rädda för att helt bli utan plastkassar eftersom det kommer att ske en successiv utfasning under sex månader och mindre butiker har ett helt år på sig. Pappkassar kommer därefter att vara gratis under sex månader men sedan kommer butikerna kunna ta ut en avgift på 1 krona för att få kunder att istället ta med sig sina egna shoppingväskor.
                

Är detta bra eller dåligt kan man fråga sig? Är det bättre med papper än plast? Om två år kommer en utvärdering att göras för att se om 1 krona var tillräcklig för att minska användandet av pappkassar. Själv använder jag mina egna shoppingkassar när jag handlar matvaror. Jag säger ofta nej till en plast- eller pappkasse om jag redan har en eller så använder jag handväskan om jag handlar något litet.


Vad händer nu?

Jag körde min man till flygplatsen idag eftersom han skulle åka till Dubai ikväll, vilket tar 14 timmar med direktflyg. Jag tyckte lite synd om honom att behöva resa på en lördag och när det dessutom är långhelg i USA med en röd dag på måndag.

När vi satt i bilen sa jag plötsligt "undrar vad som nu kommer att gå sönder"? Han förstod först ingenting men när jag nämnde avfallskvarnen så föll poletten ner. Nu är jag dock inte helt ensam eftersom vår son bor hemma över sommaren, så jag behöver nog inte bekymra mig ifall något skulle hända.


När vi lämnade huset för att åka till flygplatsen gick vår son ner i hemmabion med en skål salsa och tortilla chips för att titta på en film. Han var fortfarande där när jag kom tillbaka och jag gick upp för att sätta igång en tvättmaskin. I tvättstugan hängde hans nya t-tröja med en fläck på bröstet, som han visserligen försökt tvätta bort men eftersom tomatfläckar är svårflörtade hade den inte helt försvunnit. Det är väl typiskt att få en svår fläck på en alldeles ny tröja.

Sist han var hemma och hade skollov köpte vi ett par blå byxor till honom och efter en blåsig kväll runt eldstaden på uteplatsen blev det ett brännhål i byxorna. Jag kan inte låta bli att le för det verkar som om barnen aldrig blir "stora". Men det gör inte så mycket med en fläck eller ett litet hål för det är mycket värre om de köper kläder och som sedan blir hängande i garderoben och man hittar dem ett år senare med prislappen kvar.


Hålet lyckades jag laga ganska bra och fläcken gnuggades in med lite Yes diskmedel och försvann sedan efter en runda i tvättmaskinen. Nu är det bara att hålla tummarna att det inte är något värre som inträffar innan torsdag, då min man återigen befinner sig på amerikansk mark. 


Gammal skåpmat

Efter att ha sorterat bort sex stora pappkassar eller två minre sopsäckar med kläder, trodde jag att det skulle bli tomt och luftigt i klädkammaren men så blev det inte. Jag blev minst sagt besviken och bestämde mig för att gå ett varv till. Jag tog kläder som jag var osäker på och la i en hög och som jag under kvällen lät min man fälla domen över och det blev "kasta" nio gånger av tio, så han gjorde sitt jobb.


Det är märkligt hur man försöker lura sig själv. Varför vill jag spara en rosablommig blus, för att den inte är enfärgad utan blommig, som jag tvingat mig själv att använda en gång per år. Varför har jag sparat en svart snäv X-it kjol som min syster köpte till sig själv och sedan gav till mig för 25 år sedan? Det roliga med den kjolen är att hon köpte den på Boutique Pim, som alltid varit hennes favoritaffär och där hon jobbar idag sedan nästan tre år tillbaka.

Det fanns mycket gammal skåpmat i klädkammaren. Jag har under årens lopp lyckats spara på en massa dräkter som jag använde när jag arbetade i Sverige. Bra att ha ifall jag ska söka ett jobb, tänkte jag. Vad jag inte tänkte på var att jag köpte dem precis efter jag fått barn på 1990-talet då jag hade en annan storlek och modet var annorlunda. Efter jag dammat av dessa dräkter och provat dem, kunde jag inte låta bli att skratta åt mig själv. Ingen hade nog anställt mig med de kläderna.

När vi flyttade hit för 12 år sedan köpte jag ett par röda manchesterbyxor som jag bara älskade. De har hängt med sedan dess men jag har inte använt dem på flera år. Först hade jag inte ens tänkt prova dem utan bara låta de hänga kvar men sedan kom jag på mitt löfte som var att prova ALLT. Det går inte att i ord beskriva hur de såg ut men jag såg ut som en clown, så de åkte snabbt ner i pappkassen. 


Jag har en förkärlek till svarta klänningar och har minst tio i olika längder och stilar. Jag tvättade först alla och sedan provade jag dem och till min belåtenhet var det bara två som jag ratade. De har många år på nacken men köper man tidlösa kläder i bra kvalitet håller de i en evighet och man kan alltid piffa upp en svart klänning med ett snyggt skärp, smycke eller en scarf.Jag är en nostalgiker så min röda mockadräkt som jag köpte i USA julen 1988 får hänga kvar. Den hade jag på mig när min man och jag träffades på ett studentparty i Umeå för precis 23 år sedan, så den dräkten ger jag inte upp i första taget. 

Nu ser det lite bättre ut i klädkammaren och de nya kläderna hänger där tillsammans med gamla favoriter. Jag hade nog kunnat rensa ut ännu mer men det är bättre att hyvla än att använda yxan. Idag är det skor och väskor som möter sina öden för om det är som jag tror, finns det många skor som kan lämna plats åt de nya sandalerna.
   


Svart eller vitt

Efter ytterligare en dag på outleten kom jag hem samtidigt som maken och sonen kom hem från jobbet. De snubblade nästan över alla mina shoppingbagar och hann knappt inte in genom dörren förrän jag började visa dagens inköp och fynd.Det bästa fynden var från Polo Ralph Lauren där jag handlade snygga t-tröjor för nästan igenting. En t-tröja kostar i Sverige ca 500 kr och jag betalade 80 kr, så jag köpt flera och inte bara till mig själv utan vår son fick också några nya tröjor i knalliga färger som lila, gult, grönt och turkos.

 

När jag var och handlade råkade jag ut för ett riktigt åskväder och regnet stod som spö i backen. Jag tog skydd i närmaste butik, som råkade vara en skoaffär och kom ut en halvtimme senare med tre par jättefina sandaler. Köpte man ett par fick man nästa par för halva priset och jag hade en kupong som gav mig ytterligare 15 % i rabatt så jag fick fina kvalitetsskor för nästan igenting.

 

Det bästa med att shoppa i USA är att det alltid är rea och att de sänker priserna hela tiden. Det var dock lite irriterande att se att en del av kläderna som jag köpte igår var ännu billigare idag. Som tur var hade jag kvittot med mig så expediten skannade mitt kvitto och sa " $20 dollar tillbaka på ditt kreditkort". Utan att ens behöva ha kläderna med mig fick jag tillbaka mellanskillnaden. Det kallas "prisjustering" och det kan man nyttja upp till en vecka efter inköpet. Det är bra att kolla upp priset efteråt, speciellt om man köpt något dyrt och har man tur blir det återbäring även då man redan börjat använda plagget.

Ja, listan kan göras lång på alla lockerbjudanden och kuponger som jag nappade på och jag fick ihop en helt ny sommargarderob. Jag köpte kjolar, skjorts, t-tröjor, linnen, klänningar, en tunn kofta, skärp, sandaler och ett par nya solglasögon så nu är jag nöjd för ett bra tag framöver. Frågan är nu om det blev något "nytt" i garderoben eller om de nya kläderna såg likadana ut som de gamla? Svaret kom från min man som tydligen hade läst min blogg "Shopp 'til you drop" på kvällen för han frågade mig plötsligt "vad var det för "nytt" som du köpte"? Han tyckte kläderna såg precis lika dana ut som de jag redan har. När jag tittade efter i högarna insåg jag att det nästan bara svart och vitt samt lite begie och mycket randigt. Jag hade bara lyckats köpa två linnen och en kjol som var mönstrade. Affärerna var fulla av kläder i vårens knalliga modefärger som gult, corall, grönt och blått men jag kunde tydligen inte förmå mig att köpa något. Kanske för att det är inte min stil för jag anser att färger och mönster är snyggt på andra men inte på mig.

Idag blir det inte någon shopping utan jag ska istället prova igenom hela min garderob och sortera. Inga nya kläder hängs in i klädkammaren förrän det gamla och tråkiga är borta. Om jag ska vara ärlig så ska det bli ett stort nöje!


Shop 'til you drop

Jag har inte tyckt om att shoppa kläder, inte till mig själv ivarje fall. Det har gått bara bra att åka på shoppingturer med släkt och vänner som besökt oss eller med maken och barnen men att handla till mig själv, det har jag inte haft något intresse av. Inte tills igår.Eftersom jag fullständigt försummat min garderob under flera år, ser den ut som den gör. Det är inte så att jag inte har några kläder utan tvärtom. Det hänger mängder av kläder i långa rader och de är sorterade efter färger och modeller. Det ser väldigt snyggt ut när man tittar in och om man tittar på kläderna är många plagg inte särskilt slitna eller trasiga utan bara tråkigt gamla och omoderna samt ofta en eller ett två storlekar för stora.

Det har tagit många år för mig att förstå att jag ofta har storlek Small men jag har alltid köpt Medium eller Large för jag tycker inte om när kläderna sitter för hårt. Det är kanske skönt med lösa kläder men det ser definitivt inte snyggt ut när det pösar runt kroppen och ärmarna är flera centimeter för långa.

Jag bestämde mig tidigt i våras att jag skulle gå igenom hela min garderob och sortera kläderna i tre högar; kläder som ska behållas här, kläder som ska till Florida och kläder som ska skänkas bort. Jag skulle prova varje plagg för att inte lura mig själv eftersom jag vet att jag har svårt att göra mig av med saker. Det är kanske därför jag ännu inte "haft tid" att göra mitt sorteringsprojekt. Hur svårt kan det vara? Vem vill ha kvar omoderna kläder i fel storlek? Det är bara att erkänna att jag har kvar kläder som jag köpte för mer än 20 år sedan som jag knappt använt men de flesta plaggen i garderoben köptes när jag tyckte det var kul att shoppa för 5-10 år sedan. Regeln måste vara att om man inte använt något på 2 -3 år så ska det skänkas bort.

Nu följde jag inte min plan som var att prova & sortera först och köpa sen, utan jag åkte glad i hågen iväg till outleten igår för att shoppa en ny sommargarderob. Normalt sett brukar jag vara uttråkad efter 20 minuter men jag spenderade mer än fem timmar med att prova och handla. Jag var otroligt lyckosam och hittade mängder med snygga kläder för nästan ingenting, eftersom det är så billigt på outleten.

När jag kom hem provade jag kläderna och visade dem för min man och vår son. Jag fick tummen upp för de flesta inköpen och jag vet inte om de märkte det men många av de nya kläderna var precis likadana som plaggen som redan hänger i min garderob.Idag ska jag fortsätta min "shopping spree" och försöka köpa något "nytt" det vill säga något som inte ser ut som det jag redan har. Ibland måste man gå ut ur sin comfort zone och våga förnya sig så idag ska jag gå in i affärer där jag aldrig tidigare varit. Det kommer inte bli lätt, men jag ska göra mitt bästa. 
Den som har mest vinner

                              

Det är nu mindre än sex månader kvar till presidentvalet i USA. Det är inte officiellt ännu men troligen blir Mitt Romney republikanernas presidentkandidat. Han försökte vinna nomineringen 2008 men förlorade då mot John McCain som sedemera förlorade mot Barack Obama, som blev USA's 44:e president.

I USA är mandatperioden fyra år för en president och numera är det bara möjligt att väljas till ämbetet två gånger. Det amerikanska presidentvalet är ingen kort process utan det pågår under ett helt år och det spenderas hundratals miljoner dollar bara på reklam. Det har tyvärr blivit så att den som har mest pengar vinner. Under presidentvalet 2008 hade Obama tre gånger så mycket pengar som McCain och det var han som tog hem segern.
                  

Nu gäller det alltså att samla in så mycket pengar som möjligt och det kommer att bli tufft för Obama som står upp mot en multidollar miljonär som har förmågan att själv pumpa in miljoner dollar i sin kampanj, om det behövs. Nu är det alltså hög tid för de demokratiska väljarna att börja donera pengar till Obamas kampanj - om de vill att han ska vinna valet.

                                                     


Behöver jag en ny?

Min man har under flera år försökt övertala mig att han ska fixa till min dator, som är så slö och långsam att jag ibland bara vill kasta ut den genom fönstret, men jag har alltid sagt nej. När vi har köpt en ny dator till någon annan i familjen så har jag alltid tacksamt tagit emot den gamla och tyckt att den dugit bra åt mig.

För några år sedan överraskade min man mig med att köpa en ny bärbar dator till mig i födelsedags present. Jag blev förstås glad för tanken men ansåg inte att jag behövde den eftersom den gamla datorn fungerade hur bra som helst, så jag övertalade honom att lämna tillbaka den. Det skäms jag fortfarande för.

Saken är den att jag inte bryr mig så mycket om tekniska prylar. Min mobiltelefon är minst fem år gammal och ser ut som om den kommer från stenåldern. När jag flög hem från ett besök i Sverige för några månader sedan var det en trevlig kvinna i min ålder som satt brevid mig i planet och som jag pratade med av och till under hela resan. Strax innan vi landade skulle vi byta telefonnummer och när hon såg min mobil frågade hon "vad är det det där"? Jag lämnde över mobilen till henne och hon studerade den som om den var något unikt. Jag undrar om människor redan har glömt bort hur mobiltelefoner brukade se ut innan Iphones och andra smartphones kom? Det kändes nästan lite pinsamt men nästa sekund så kom den där tanken igen "lite tjock och klumpig men den fungerar ju, så varför ska jag byta ut den"?

                                                

Nu är det snart min födelsedag igen och min käre make erbjöd sig igår att i födelsedagspresent bygga en ny dator till mig och köpa en ny större skärm med inbyggda högtalare. Han såg helt chockad ut när jag sa "JA, tack". Vår son, som också hoppade till, erbjöd sig hjälpa till så nu har de ett projekt tillsammans. Jag kunde dock inte låta bli att föreslå att vår son skulle få den nya skärmen och att jag skulle ta hans gamla, men då sa de samtidigt "NEJ"!

Jag tror jag får leva med både en ny dator och en ny skärm och den här gången kommer jag inte att returnera den för jag kan inte vänta tills jag blir av med det här gamla skrället.

                                                        


Here we go again...

Min man hade inte mer än hunnit sätta sig på flygplanet, som skulle ta honom på en 14 timmars lång flygresa till Kina, när det första problemet uppstod. Jag hade diskat och satt på avfallskvarnen för att köra undan lite matrester, när den helt plötsligt bara dog. Here we go again, tänkte jag bestört. Vad är det för fel på mig eftersom allt som jag rör vid slutar fungera. Det här var inte kul för problemen brukar annars uppstå i Florida och inte här i Virginia.

Eftersom jag har vanan inne att agera rörmokare, öppnade jag dörrarna till skåpet under vasken och kände direkt en konstig lukt som påminde om sur fisk blandat med bränt gummi. Det luktade inte gott! Jag testade igen om den fungerade men avfallskvarnen var stendöd. Motorn var däremot brännhet. Jag sprang ner i källaren och kollade om det gått en säkring men allt såg ut som det skulle. Tillbaka till köket och in under vasken och efter en nogrann inspektion av motorn kunde jag läsa att det fanns en "reset" knapp som jag tryckte in och då gick kvarnen igång men den lät inte om vanligt och det luktade väldigt skumt. Jag konstaterade med hjälp av en ficklampa att knivarna stod stilla i kvarnen samtidigt som motorn brummade ilsket.

Var gör man när man inte kan kalla på sin sin käre make och inte ens kunna ringa till honom och be om råd & hjälp? Jo, man söker på webben. Inte efter en ny man utan man kallar på hjälp genom att knappa in "avfallskvarn brummar men roterar inte" på google och trycker sedan på send. Vips hade jag en "handy man" på "The Handy Blog" som talade om för mig precis hur jag skulle gå tillväga för att fixa den.

Jag hämtade en "wrench" från verktygslådan som jag satte under kvarnen och kunde på så sätt rotera den manuellt och helt plötsligt så genom ett mirakel fungerade den igen. Knivarna roterade, motorn lugnade sig och lukten försvann. Av någon anledning så hade något fastnat eller så hade den bara surnat till för att den inte använts på ett tag.

Nu har jag även lärt mig hur man lagar en avfallskvarn och dessutom sparade jag många dollar som ett besök av en rörmokare hade kostat. Han hade kunnat fixa felet på en minut men hade kanske istället sagt att vi behövde byta ut hela kvarnen för att motorn hade bränt, vem vet. 

Jag kan inte låta bli att undra vad jag skulle göra utan internet och alla dessa fantastiska websidor som löser nästan alla mina problem.

                                        


Sexuella trakasserier

 Jag läser idag på DN's hemsida att sexuella trakasserier blir allt mer vanligt i svenska skolor och att ord som " hora" och "bög" tillhör vardagen i skolan. Man kan även räkna med att få en linjal mellan benen, att någon drar ner trorsorna eller tar en på brösten utan att någon lyfter på ögonbrynen.

Forskning visar att sexuella trakasserier nu är så vanligt i svenska skolor att det har utvecklats till ett normalt beteende och tyvärr görs väldigt lite för att förebygga problemet. Flickor och pojkar som drabbas kan må väldigt dåligt men vågar ofta inte berätta om det av rädsla att det ska slå tillbaka mot dem själva.

Jag läste igår på CNN's hemsida att en 6-årig pojke hade blivit avstängd från sin skola i Denver under tre dagar eftersom han hade sexuellt trakasserat en jämnårig flicka och stört de andra barnen. Han sjöng "I'm sexy and I know it" för henne när de stod i kön och eftersom det inte var första gången som han sjöng den sången, fick skolan nog och skickade hem honom.

Föräldrarna kommer att träffa skolans rektor och skolsyrelsen för att få en förklaring till varför de valde att stänga av honom under tre dagar. Föräldrarna vill att skolan ska ta bort anmärkningen från hans papper eftersom det annars kommer att följa med honom för resten av hans liv. De menar att han inte hade något illa uppsåt och han inte förstod innebörden av texten i sången, som är väldigt populär i USA och spelas överallt. Även H&M använder den i sin reklam.

Jag kan tycka att det är ett hårt staff mot en 6-årig pojke men samtidigt är jag glad att de är så uppmärksamma mot problemet i amerikanska skolor att de hellre sätter ner foten en gång för mycket än att de ser mellan fingrarna som man gör i de svenska skolorna. För vem tycker om att kallas för könsord och att få en linjal mellan benen?


RSS 2.0