Snusförnuftigt

Umeå kommun vill införa tobaksfri arbetstid och vill därmed förbjuda sina anställda att använda både cigaretter och snus när de arbetar. Sedan 2005 har Umeå kommunen en rökfri arbetsmiljö, vilket innebär att man bara får röka utomhus och på särskilda platser. Nu vill man att det även ska gälla användandet av snus.Umeå kommun är inte först med att bannlysa alla former av tobak utan det är 20 andra kommuner i landet som har liknande förbud.

Är det rätt att förbjuda anställda att snusa under arbetstid? Jag anser inte det. Att förbjuda rökning inomhus är en helt annan sak eftersom passiv rökning innebär hälsorisker. Man får tycka vad man vill om snusning men det är bara användaren själv som drabbas.

Hur långt ska man gå med förbud för att komma tillrätta med hälsoproblem? Blir nästa steg att alla som är överviktiga och har ett BMI över 25 ska förbjudas fika och äta godsaker under arbetstid? Att övervikt leder till hjärt- och kärlsjukdomar samt diabetes är bevisat. Varför ska i så fall den gruppen komma undan eftersom deras ätbeteende också utgör en hälsorisk?

Det är bra att Umeå kommun vill föregå med gott exempel med hälsofrämjande arbete men förbud leder inte alltid till de bästa resultaten.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0