Tourette City, New York

Söker femton tonårsflickor och deras familjer mediauppmärksamhet efter att ungdomarna plötsligt drabbats av Tourette liknande symtom eller är de verkligen sjuka?

Anledningen till att jag skriver om detta är att jag idag på morgonen såg två av flickorna samt deras mammor bli intervjuade av en nyhetskanal. De var i "morgonsoffan" eftersom de anser att skolan och kommunen inte gör tillräckligt för att utreda om tonåringarna blivit förgiftade av miljön i och runt gymnasieskolan.

 Le Roy High School i delstaten New York

En tonårsflicka började i augusti förra året få ofrivilliga ryckningar och sedan spred det sig som en löpeld på hennes gymnasieskola, så nu har många andra flickor samt en pojke fått liknande symtom med ofrivilliga ryckningar, spasmer och verbala utbrott. Föräldrarna har tagit det på allvar så de kontaktade först skolsköterskan och därefter olika läkare. Ungdomarna har utretts ordentligt men läkarna kan inte ställa någon fysisk diagnos på någon av dem. De tror istället att det handlar om en emotionell masshysteri som kan vara stressrelaterad. 

Flera av föräldrarna accepterar inte detta utan menar på att miljögifter i jorden kan vara orsaken så de kräver att omfattande tester görs. Erin Brokovich, som är en miljöaktivist vill ta reda på om symptomen kan härledas till en tågolycka i området i slutet av 1970-talet.

Det är väl bra att man står upp för sina barn men jag kan inte låta bli att undra vad de är ute efter? Det är nämnligen inte första gången som det här händer utan det har tidigare uppstått masshysterier, främst hos tonårsflickor, som lett till omfattande och dyrbara utredningar av miljön med negativa resultat. Det är bara att hoppas att kommunen inte stället upp på dessa krav (i rädsla för stämningar, för det är vad det hela handlar om) och inte i onödan spenderar skattepengar som kan användas till något vettigare.

Själv undrar jag hur länge flickorna, deras familjer och andra orkar hålla på för att få den uppmärksamhet som de tydligen längtar efter.


Enligt Wikipdedia var Gilles de la Tourette var den som först beskrev syndromet och som har givit det sitt namn.

"Tourettes syndrom (TS) är en neuropsykiatrisk diagnos som involverar upprepande ofrivilliga rörelser samt minst ett läte; dessa kallas tics.
 Vokala tics kan också vara hela ord eller meningar. Oftast kommer de första ticsen vid 6–7 års ålder, men de kan också debutera både tidigare och senare; debuten måste dock vara före 18 års ålder för att diagnosen Tourettes syndrom skall kunna ställas. I Sverige brukar Tourettes syndrom räknas som en neuropsykiatrisk funktionsnedsättning."     


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0