Rättegång pågår

                                                        

Det var den 3 maj 2010 och George Huguely, 22 och Yeardley Love, 22 skulle snart ta examen från Univertisty of Virginia (UVA), men den dagen förändrades allt. George kom från en förmögen familj och gick i dyr privatskola. Familjen hade ett beach house, en yacht och var medlemmar i en exklusiv golfklubb. Föräldrarna skildes när han var i tonåren, vilket var slitsamt. Yeardley kom från en "vanlig familj" och bodde med sina föräldrar i en förort till en större stad. Pappan dog i cancer när hon var 16 år, så hennes mamma blev ensam med Yeardley och en äldre syster. 

De hade båda kommit in på UVA eftersom de var duktiga Lacrosspelare och träffades genom sporten hade sällskap av och till under ett par år.

Deras förhållande var kantat av svartsjuka och bråk eftersom George var hetsig i humöret och det blev inte bättre av att han drack häftigt fyra dagar i veckan. Han hade tidigare blivit arresterad på grund av att han druckit och varit oförskämd och lätt våldsam mot en kvinlig polis. Han hade också hotat och varit våldsam mot både Yeardley och en annan pojke, som hon haft kontakt med och som han svartsjuk på.

Nu var det var slut igen mellan dem men George var arg och upprörd på Yeardley eftersom han hade hört att hon varit ihop med en annan pojke, så han gick hem till henne sent på söndagkvällen den 2 maj. Han hade under dagen spelat golf och druckit massor av öl samt fortsatt kvällen med att dricka mer på olika barer. Yeardley hade också festat men gått hem och var själv hemma i lägenheten, som hon delade med andra. Dörren var låst till Yeardleys rum men den sparkade George upp och sedan gick han in.

Någon timme senare, klockan 2.15 på måndagsmorgonen kom den andra flickan hem och fann Yeardley i hennes säng. Hon tillkallade polisen som konstaterade att hon var död. De trodde först att hon dött av alkoholförgiftning, hon hade 1.8 promille i blodet, men sedan upptäckte de att hon bland annat hade ett trauma mot skallen och det var blod i sängen.

George blev arresterad senare under dagen för Yeardleys död och erkände att han sparkat in hennes dörr och skakat om henne så att hennes huvud flera gånger hade slagit i väggen. Han uppgav att när han hade lämnat henne 10 minuter senare, hade hon blött från näsan men att hon annars varit ok.


                            

George har suttit fängslad i nästan två år i väntan på rättegång, vilken pågår just nu. Efter flera dagar med förhör, vittnen och bevismaterial, ska nämndemännen ska nu avgöra om George uppsåtligen dödade Yeardley. Försvaret hävdar att George inte är någon agressiv typ utan en typisk ung sportig kille som blir lite knäpp när han dricker samt att han tyvärr råkade göra flera misstag som ledde till denna tragik, men att han inte är någon mördare.

Åklagaren anser istället att han var en kontrollerande och hotfull pojkvän som begick övergrepp samt att han medvetet lämnade Yeardley skadad och blödande till sitt öde.

Årligen mördas fler än 15 000 personer i USA men inte många mord får denna uppmärksamhet och mediabevakning, som detta fallet fått. Mer än 200 reporters följer rättegången men domaren förbjöd tv-kameror inne i rättssalen för att undvika att det skulle bli värsta mediacirkusen.

Varför är just det här mordet så intressant? Jag följer det mest för att det hände på UVA, universitetet där vår son går. Dessutom är det en oehört sorlig historia med två unga och vackra människor som precis skulle sluta college och hade hela livet framför sig. Istället så miste Yeardley livet helt i onödan och George får kanske spendera resten av sitt liv i fängelse. Det är så tragiskt. 

George Orwell skrev redan på 1940-talet att ett mordfall får ofta stort intresse och publicitet om offret är från medelklass och den som begått brottet är från en mer respekterad bakgrund och om motivet är av sexuell eller romantisk natur. Det antagandet verkar fortfarande stämma.

Frågan är nu hur det kommer att gå i rättegången? Anser nämndemännen sig vara säkra på att George hade uppsåt att döda när han skakade om henne så att hon slog huvudet i väggen samt att han var medveten om att han hade skadat henne illa, men ändå lämnade henne blödande åt sitt öde? Om det är vad de kommer fram till får han nog sitta resten av sitt liv bakom lås och bom annars kommer han undan med kanske tio år för vållande till annans död.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0