Att förlåta

För några dagar sedan läste jag på skvallersidorna att Maria Shriver lär ha förlåtit sin man, Arnold Schwartzenegger, för hans otrohet med en av deras hushållerskor, som han också har en son med. Jag läste också om en 99-årig italiensk man som nu ska skilja sig från sin 96-åriga fru efter ett 77 år långt äktenskap eftersom han nyligen fann några gamla brev som bevisade att hans fru haft en affär för mer 60 år sedan.

Under julhelgen pratade jag med en före detta granne som under året skilt sig eftersom hennes man varit otrogen. De träffades när de var väldigt unga, gifte sig och har nu två vuxna barn. I mina ögon var de det perfekta paret, så skilsmässan slog ner som en bomb och det var väldigt tråkigt. Hon berättade bland annat för för mig att det fortfarande är väldigt jobbigt och att det är svårt att träffa någon ny när hon, trots allt, fortfarande älskar sin före detta man.

När man förstått att ens partner har varit otrogen väljer många att lämna honom/henne både eftersom man inte själv står ut med sveket och oärligheten men också för att omgivningen förväntar sig det. Hur kan man fortsätta leva med någon som gjort en så illa?

Min före detta granne blev bedragen av sin man och lämnade honom, som man instinktivt gör. Han ångrar sig och vill till varje pris att det ska bli bra igen. Hon älskar honom fortfarande men är rädd för att han ska göra henne illa igen. Ska hon våga att ta honom tillbaka? Jag hade gjort det och uppmuntrade henne att göra det. De flesta hade nog sagt till henne att hon inte var klok som ens tänkte tanken, eftersom han inte förtjänar att få henne tillbaka.

Jag har inte själv varit med om detta och det är alltid lätt att tycka när man inte har egna erfarenheter. Jag tror dock att många är rädda för att förlåta sin partner av två anledningar; dels att man är sårad och tappat tilliten men också för att man är rädd för omgivningens fördömmanden. Hur kan man vara så dum att ta tillbaka någon som behandlat en så illa? Tänk om han/hon gör det igen, då får man verkligen skylla sig själv.

Givetvis är det förkastligt att vara otrogen och jag menar inte att man bara ska säga "jaha" och gå vidare. Ibland är det ett motorhaveri som sätter punkt för ett misslyckat val av partner men ibland är det ett mindre fel som faktiskt kan lagas. Vad jag försöker säga är att det är ok att förlåta.

                       


Kommentarer
Postat av: Moster

Att förlåta är vist och fint. Men ingen annan än din f.d. granne kan ta ställning. Att bli bitter ger inget bra liv. Hoppas de hittar någon neutral partner att samtala med.

2012-01-03 @ 22:01:30

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0