Val i New Hampshire



Imorgon, tisdag, röstar man i primärvalet i New Hampshire. Det är en av USAs minsta stater, både till storlek och invånarantal, som förra året uppgick till 1 318 194 personer. Delstaten är belägen nästan allra längst uppe i USAs nordöstligaste hörn och gränsar i norr mot Canada. New Hampshire kallas också för granitstaten eftersom det finns gruvor där det bryts granit som används för byggnader, som till exempel FN-skrapan i New York. De huvudsakliga inkomsterna kommer från tillverkning av maskiner, elektrisk utrustning samt gummi- och plastprodukter men även från jordbruk och turism. Staten är känd för sin skönhet och lockar många turister till bergen, alla sjöar och vattendrag för skidåkning, vandringar, fiske och båtliv. 

  

Statens motto är "live free or die" så det är rätt plats för "frihetsälskande" människor där de inte har någon statlig inkomstskatt eller skatt på varor. Däremot har de en av USAs högsta fastighetsskatter. New Hampshire brukade rösta republikanskt men sedan 1990-talet har den blivit en så kallad "swing state" och sist röstade de på Obama.

I helgen har det varit två debatter som Mitt Romney dominerat. Man förväntade sig att de andra kandidaterna skulle attackera honom hårt och visst var det var bitvis hårda ord, men han klarade sig ändå ganska bra.

Nu spenderar presidentkandidaterna miljoner dollar på reklam som ofta går ut på att smutskasta varandra och smockorna flyger i luften. Till slut är det bara de starkaste som står och det är oftast de som har haft mest pengar i kampanjekassan. Att lyckas som presidentkandidat har mycket att göra med hur mycket kan kan spendera på framför allt reklam men även på personal och annat. Mitt Romney har gott om pengar och därför lyckas han också bra. För Jon Huntsman är det vinna eller försvinna som gäller eftersom han satsat allt i New Hampshire. Lyckas han inte här, lär han inte heller göra det någon annanstans och riskerar därmed att pengarna tar slut. Rick santorum fick ordentligt påfyllt i kassan när han gjorde bra ifrån sig i Iowa. Newt Gingrichs anhängare planerar redan nu att spendera enorma summor på "anti-Romney" reklam i South Carolina, som är delstaten som står på tur den 21 januari.

Först är det dax för New Hampshire och det är bara sex republikanska kandidater kvar eftersom Michele Bachman hoppade av efter valet i Iowa. Enligt de färskaste opinionsundersökningarna leder Mitt Romeney stort med ca 35% av rösterna sedan kämpar Ron Paul och Jon Huntsman om andra plats. Newt Gingrich ligger hack i häl och därefter Rick Santorum, som överraskande kom tvåa i Iowa. Rick Perry ligger sist eftersom han inte brytt sig om att ha någon kampanj där, utan han satsar istället på South Carolina.

Det är bara en dag kvar men att allt är möjligt i det här valet, det har vi redan sett.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0