"Årets Mamma"
Sarah McKinley, 18 år, förlorade sin 30 år äldre man i lungcancer på juldagen. Han lämnade henne med deras gemensamma 3 månaders gamla son. Efter begravningen kom en man, Dustin Stewart, hem till henne och presenterade sig en granne, men Sarah trodde honom inte.

Mitt på dagen på nyårsdagen kom Dustin Stewart tillbaka, beväpnad en en jaktkniv, tillsammans med en vän och de båda bankade hårt på dörren. Sarah tog fram två vapen, gav sonen en nappflaska och ringde 911 och bad dem skicka dit en polisbil. Det skulle ta tid för polisen att komma dit eftersom hon bodde i ett ödsligt område, så hon pratade under tiden (i 21 minuter) med operatören som bland annat sa till henne att sätta en soffa framför den låsta dörren.

Sarah berättade för operatören att hon hade två vapen och frågade om det var ok att hon använde dem ifall de skulle ta sig in i huset? Hon fick till svar av operatören att hon inte kunde tala om för henne vad hon skulle göra, men att hon fick göra det som krävdes för att skydda sin son.

Dustin Stewart lyckades sparka in dörren och Sarah sköt honom en gång i bröstet och han dog av skadorna. Hans vän flydde därifrån när han hörde skottet, men blev strax efter skjutsad till polisstationen av sina föräldrar. Polisbilen nådde huset 7 minuter efter skottet avfyrats.

Sarah är inte anklagad för mord. Lagen som skyddar henne kallas "Castle Doctrine" eller "Make My Day Law" efter Clint Eastwoods film "Sudden Impact" från 1983. Detta innebär att lagen i delstaten Oklahoma ger människorna rätt att använda dödliga vapen för att skydda sig mot inkräktare som tar sig in i deras hem.

Dustin Stewarts vän är däremot anklagad för mord. Lagen säger nämnligen att ifall någon dör under ett inbrott ska de delaktiga kunna åtalas för det. Det samma gäller ifall tre personer tillsammans rånar en bank och om en av rånarna skjuter och dödar en kund eller personal blir ändå alla tre rånarna åtalade för mordet. Vännen sitter nu häktad i väntan på rättegång.

Det är annorlunda lagar i USA och de är betydligt hårdare än Sveriges. I Sverige kan rånare och mördare gå fria genom att skylla på varandra. Det går inte i Oklahoma för där får man stå sitt kast ifall man ger sig in i leken. 

Sarah hyllas nu av många som "Årets Mamma".

Jag läste en kommentar i en svensk tidning att ifall detta hade hänt i Sverige hade mamman blivit åtalad för mord, bebisen för medhjälp till mord och vännen hade fått ekonomisk ersättning för psykiskt lidande.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0